FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Entertainment Firsts of the Fifties
Quiz about Entertainment Firsts of the Fifties

Entertainment Firsts of the Fifties Quiz


The 1950s were the height of the "baby boomer" generation after WWII. But there were a few births in the entertainment world of North America during that decade as well. Come see what some of them were.

A multiple-choice quiz by Jakeroo. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Entertainment by Decade
  8. »
  9. The 1950s

Author
Jakeroo
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,691
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
6525
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Fiona112233 (7/10), lolleyjay (9/10), Guest 12 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. 1950: You might not have made the football or baseball team in school and you might not have been the most popular kid in America. But what made its debut in this year that was guaranteed to take your mind off your troubles and raise a "chuck"le or two? Hint


Question 2 of 10
2. 1951: In this year, the Topps company first released what form of collectable items? Hint


Question 3 of 10
3. 1952: The first episode of a long-running family saga appeared in this year. The sitcom involved two sons, one of whom was a "rock star" who died (in real life) in a plane crash in 1985. What television show was this? Hint


Question 4 of 10
4. 1953: By today's standards, this magazine wouldn't have been considered particularly "racy". With a blonde movie bombshell starring on the first cover, what was this publication? Hint


Question 5 of 10
5. 1954: This first book of a trilogy by an author born in South Africa (but who considered himself English/British) first appeared in this year. Which fantasy novel is this? Hint


Question 6 of 10
6. 1955: There's nothing like taking a trip to a "fantasy land" to raise your spirits. Which amusement park opened its gates in this year? Hint


Question 7 of 10
7. 1956: In this year what film with a character named "Passepartout", played by the actor Cantinflas and based on a novel by Jules Verne, came first in the contest for the Oscar Award for Best Picture? Hint


Question 8 of 10
8. 1957: What children's book by Theodore Geisel, which spawned a movie starring Mike Myers in 2003, was first published in this year? Hint


Question 9 of 10
9. 1958: Some people's personal favourite form of entertainment is a basic pleasure - that of food. Which fast food chain, which later had an iconic red roof in its logo, first opened in this year in Wichita Kansas? Hint


Question 10 of 10
10. 1959: In this year, a veritable icon for many youngsters first appeared at a New York Toy Show. Which product, devoted to fashion, was this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Fiona112233: 7/10
Jun 07 2024 : lolleyjay: 9/10
Jun 05 2024 : Guest 12: 8/10
Jun 03 2024 : Guest 108: 9/10
Jun 02 2024 : Guest 162: 6/10
Jun 02 2024 : Guest 107: 7/10
May 30 2024 : TriviaFan22: 9/10
May 29 2024 : woodychandler: 8/10
May 25 2024 : Guest 107: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1950: You might not have made the football or baseball team in school and you might not have been the most popular kid in America. But what made its debut in this year that was guaranteed to take your mind off your troubles and raise a "chuck"le or two?

Answer: "Peanuts" comic strip

Monopoly was first marketed in the 1930s, while Etch A Sketch and Lite Brite were from the 60s. However there WAS one fun item in the toy/hobby field first made available to the public in 1950 - Silly Putty.

The comic strip created by Charles Schulz (originally called "Li'l Folks") that starred "Charlie Brown" (called "Chuck" by "Peppermint Patty") has stood the test of time and has entertained several generations. The last newspaper cartoon was published shortly before the creator's death in 2000. But even today, when people say they are "doing the happy dance", they are likely referring to the character "Snoopy" (beagle extraordinaire).
2. 1951: In this year, the Topps company first released what form of collectable items?

Answer: baseball cards

Sports are a great source of entertainment for many people and if you want to purchase "collectibles" for baseball, then Topps is your "go to" company. They produced their first baseball sets (red and blue back series) in 1951. Two years later they started inserting jokes/cartoons into Bazooka (which they also owned) gum packages. I personally didn't think too much about the cards back then, as I used them for "noisemakers" clipped onto the spokes of my bicycle tires, but I certainly "rue the day" now!
3. 1952: The first episode of a long-running family saga appeared in this year. The sitcom involved two sons, one of whom was a "rock star" who died (in real life) in a plane crash in 1985. What television show was this?

Answer: The Adventures of Ozzie and Harriet

"The Adventures of Ozzie and Harriet" was the longest running sitcom in U.S. history until it was overtaken by "The Simpsons" in 2004. Teen idol Ricky Nelson went on to have hits such as "Traveling Man", "Hello, Mary Lou" and "Garden Party". With all due respect to Lucy and Desi Arnaz, this program could arguably be considered the first "reality show" on television.
4. 1953: By today's standards, this magazine wouldn't have been considered particularly "racy". With a blonde movie bombshell starring on the first cover, what was this publication?

Answer: Playboy

Ah yes. Entertainment takes many forms. Marilyn Monroe was the very first centerfold/cover for Hugh Hefner's "Playboy". If asked (in public situations), most men would say that the reason they purchased the magazine was "for the articles". "Sports Illustrated" was launched in 1954, but didn't start publishing swimsuit photoshoots until ten years later.
5. 1954: This first book of a trilogy by an author born in South Africa (but who considered himself English/British) first appeared in this year. Which fantasy novel is this?

Answer: The Fellowship of the Ring

"The Hobbit" (otherwise known as "There and Back Again") was published in 1937 - an amazing seventeen years before the "official" initial book in the "Lord of the Rings" trilogy was written. Hardly anyone would deny that Tolkien was the ultimate "first" in the fantasy epic genre.
6. 1955: There's nothing like taking a trip to a "fantasy land" to raise your spirits. Which amusement park opened its gates in this year?

Answer: Disneyland

The opening of Disneyland was televised by the ABC network. The hosts of the broadcast were Ronald Reagan, Art Linkletter and Bob Cummings. The estimated TV audience was around 90 million - an incredibly high number given the fact that not everyone in America had television sets in those days. The general admission that year was ONE U.S. dollar per entrant.
7. 1956: In this year what film with a character named "Passepartout", played by the actor Cantinflas and based on a novel by Jules Verne, came first in the contest for the Oscar Award for Best Picture?

Answer: Around the World in 80 Days

This film starred David Niven as Phileas Fogg who, on a bet, travelled around the world using various methods of transportation - but most notably, in a balloon. In the non-English released versions of this movie, Cantinflas was billed as the starring actor. Regardless, with the help of the acting abilities of Shirley MacLaine, this movie made it to number one in 1956.
8. 1957: What children's book by Theodore Geisel, which spawned a movie starring Mike Myers in 2003, was first published in this year?

Answer: The Cat in the Hat

Theodore Geisel is the birth name of the author Dr. Seuss. After "The Cat in the Hat" was written, it became a "first reader" in many primary/elementary schools in North America, replacing the overly simplified (and perhaps boring for young imaginative minds) "Dick and Jane" (and Spot) stories.
9. 1958: Some people's personal favourite form of entertainment is a basic pleasure - that of food. Which fast food chain, which later had an iconic red roof in its logo, first opened in this year in Wichita Kansas?

Answer: Pizza Hut

McDonald's first location opened in 1955, but they are known for their "golden arches". Dairy Queen opened in Illinois in 1940. In-N-Out began in 1948.

Pizza Hut was started by two university students in a building which did NOT have a red roof, but that was changed with the expanded franchise operations. Fast food trivia enthusiasts might also be interested to know that the first White Castle burger joint also had its origins in Wichita in 1921. What is it about the state of Kansas??
10. 1959: In this year, a veritable icon for many youngsters first appeared at a New York Toy Show. Which product, devoted to fashion, was this?

Answer: Barbie

Ruth Handler designed the Barbie Doll based on a German creation called "Lilli". Ruth's husband ELliot and his partner Harold MATTson formed the company of MATTEL. The Barbie Doll was initially poorly received at the toy show in New York because her "shape" was a far cry from the traditional babydoll. However, buyers soon proved the critics wrong.
Source: Author Jakeroo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us