FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fifty Years Ago or More
Quiz about Fifty Years Ago or More

Fifty Years Ago or More Trivia Quiz


The year 2001 marked our 50th wedding anniversary, so I thought it would be fun to create a quiz about dates and events of 1951. Have fun!

A multiple-choice quiz by finlady. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Entertainment by Decade
  8. »
  9. The 1950s

Author
finlady
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
40,642
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
7546
Last 3 plays: cecil1 (14/15), Guest 24 (10/15), TriviaFan22 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. Name the number 1 song on the Billboard Charts in 1951: Hint


Question 2 of 15
2. What movie won the Academy Award for 1951? Hint


Question 3 of 15
3. What army general was relieved of his duty by President Harry S. Truman? Hint


Question 4 of 15
4. What movie was the biggest box office success? Hint


Question 5 of 15
5. What network did 'I Love Lucy' debut on? Hint


Question 6 of 15
6. Where did the United States detonate a hydrogen bomb for testing? Hint


Question 7 of 15
7. Who was elected Prime Minister of Britain? Hint


Question 8 of 15
8. Who did Jersey Joe Walcott knock out in the 7th round to win the heavyweight boxing title? Hint


Question 9 of 15
9. What Rodgers and Hammerstein musical play opened in 1951? Hint


Question 10 of 15
10. What is the 22nd Amendment to the United States Constitution? Hint


Question 11 of 15
11. Who were the Rose Bowl Champions on January 1, 1951? Hint


Question 12 of 15
12. Who was the PGA Champion in 1951? Hint


Question 13 of 15
13. Who were the first civilians executed for a military crime? Hint


Question 14 of 15
14. J.D Salinger published a new novel. What is it? Hint


Question 15 of 15
15. Who made the first Transcontinental Television Broadcast? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : cecil1: 14/15
Jun 08 2024 : Guest 24: 10/15
May 30 2024 : TriviaFan22: 12/15
May 27 2024 : rahul0: 14/15
May 20 2024 : Guest 69: 0/15
May 11 2024 : Guest 120: 11/15
May 06 2024 : Guest 98: 13/15
May 06 2024 : Guest 64: 12/15
Apr 30 2024 : angostura: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Name the number 1 song on the Billboard Charts in 1951:

Answer: 'Be My Love'

Mario Lanza was the artist.
2. What movie won the Academy Award for 1951?

Answer: 'An American In Paris'

3. What army general was relieved of his duty by President Harry S. Truman?

Answer: General Douglas MacArthur

General MacArthur wanted to extend the Korean War to China.
4. What movie was the biggest box office success?

Answer: 'The African Queen'

Bogart and Hepburn, what a pair!
5. What network did 'I Love Lucy' debut on?

Answer: CBS

The 'I Love Lucy' show debuted on October 15, 1951, and the last telecast was September 24, 1961.
6. Where did the United States detonate a hydrogen bomb for testing?

Answer: On an island in the Pacific

The United States tested this bomb on Bikini Atoll on May 12, 1951.
7. Who was elected Prime Minister of Britain?

Answer: Winston Churchill

Churchill returned to power in 1951. Because of ill health, he reluctantly retired in 1955.
8. Who did Jersey Joe Walcott knock out in the 7th round to win the heavyweight boxing title?

Answer: Ezzard Charles

9. What Rodgers and Hammerstein musical play opened in 1951?

Answer: 'The King and I'

'The King and I' ran for 1,246 performances.
10. What is the 22nd Amendment to the United States Constitution?

Answer: Limiting the President's service to two terms.

This amendment was brought about because of Franklin Roosevelt running for and winning a third and fourth term.
11. Who were the Rose Bowl Champions on January 1, 1951?

Answer: University of Michigan

U. of M. beat California 14 - 6.
12. Who was the PGA Champion in 1951?

Answer: Sam Snead

13. Who were the first civilians executed for a military crime?

Answer: the Rosenbergs

The Rosenbergs were accused of selling atomic secrets to the Russians. It appears now that he may have been a Soviet agent, but probably not her.
14. J.D Salinger published a new novel. What is it?

Answer: 'Catcher in the Rye'

15. Who made the first Transcontinental Television Broadcast?

Answer: President Harry S. Truman

This was an address made in San Francisco.
Source: Author finlady

This quiz was reviewed by FunTrivia editor eburge before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us