FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Nostalgic Nifty Fifties
Quiz about The Nostalgic Nifty Fifties

The Nostalgic Nifty Fifties Trivia Quiz


Come with me down Memory Lane while I remember the first years of my life. I do hope you are entertained :)

A multiple-choice quiz by playmate1111. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Entertainment by Decade
  8. »
  9. The 1950s

Author
playmate1111
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,666
Updated
Aug 07 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6346
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 108 (8/10), Guest 120 (8/10), Johnmcmanners (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The movie "Love Me Tender" premiered in November 1956. Which celebrities were the three MAIN stars of the movie? Hint


Question 2 of 10
2. Which American television sitcom, starring Lucille Ball and Desi Arnaz was released on 15 October 1951? Hint


Question 3 of 10
3. Which 1950s entertainment venues were known as "Passion Pits"? Hint


Question 4 of 10
4. "Some Enchanted Evening" is the theme song for which 1958 movie? Hint


Question 5 of 10
5. Which character did NOT appear in the first Peanuts Cartoon Strip which appeared in October 1950? Hint


Question 6 of 10
6. What 1957 craze was invented by Arthur Melin and Richard Knerr which gave kids and adults alike, hours of fun and exercise? Hint


Question 7 of 10
7. Which 1954 American drama film was about union violence and corruption among longshoremen? Hint


Question 8 of 10
8. Which is the most photographed attraction, located in Fantasyland, at Disneyland? Hint


Question 9 of 10
9. Spike Milligan, Peter Sellers and Harry Secombe starred in which UK radio show? Hint


Question 10 of 10
10. Which British radio show was written by Ray Galton and Alan Simpson? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 108: 8/10
May 11 2024 : Guest 120: 8/10
May 09 2024 : Johnmcmanners: 10/10
May 08 2024 : Guest 73: 8/10
May 08 2024 : Guest 172: 10/10
May 06 2024 : Guest 98: 9/10
May 06 2024 : Guest 64: 8/10
May 06 2024 : brenda610: 7/10
May 05 2024 : Guest 61: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The movie "Love Me Tender" premiered in November 1956. Which celebrities were the three MAIN stars of the movie?

Answer: Elvis Presley/Debra Paget/Richard Egan

Who could forget this most Romantic movie/song?

"Love Me Tender" is an American black and white Western about the four brothers, the Renos. It was Elvis Presley's first film and the only time in his entire career that he was not billed as the lead.
Elvis Presley played Clint Reno, the youngest of the four brothers who stayed at home to look after the family farm and his mother, while his three brothers fought for the Confederacy in the American Civil War.
When informed that Vance, the oldest brother played by Richard Egan, has been killed, Clint marries Cathy, Vance's girlfriend played by Debra Paget.
Unfortunately, but not for Vance, they were misinformed and Vance returns home.
2. Which American television sitcom, starring Lucille Ball and Desi Arnaz was released on 15 October 1951?

Answer: I Love Lucy

"I Love Lucy", a hundred laughs a minute, stars Lucille Ball who plays the part of Lucy, a dippy woman who constantly strives to become a star along with her Bandleader husband, played by Desi Arnaz.
3. Which 1950s entertainment venues were known as "Passion Pits"?

Answer: Drive-Ins

Who could forget those Friday nights, cruising to the Drive In, with your mother's warning ringing in your ears? Lol. I don't know which of these venues my mother was most worried about. All of them I think! Kudos to Richard Milton Hollingshead Jr who invented these "Passion Pits".
4. "Some Enchanted Evening" is the theme song for which 1958 movie?

Answer: South Pacific

Adapted from the Pulitzer Prize winning novel "Tales of the South Pacific" by James A. Michener, "South Pacific", is a romantic musical set during WWII.
The film received three Oscar nominations, winning the "Best Sound" Category.

Mitzi Gaynor stars, as a young nurse called Nellie Forbush, who falls in love with a much older, enigmatic Frenchman, played by Rossano Brazzi.
5. Which character did NOT appear in the first Peanuts Cartoon Strip which appeared in October 1950?

Answer: Snoopy

The very first "Peanuts" cartoon strip, written by Charles M. Schulz, was four panels long and showed Charlie Brown walking by two other children, Shermy and Patty. Snoopy was an early character in the strip but he did not appear in the first one.
6. What 1957 craze was invented by Arthur Melin and Richard Knerr which gave kids and adults alike, hours of fun and exercise?

Answer: Hula Hoop

Oh, so much fun was had with the Hula Hoop, a big plastic hoop made of brightly coloured plastic tubing that you twirl around your waist and keep it going by moving your hips. Doubt if the arthritis would allow it today, ouch!
7. Which 1954 American drama film was about union violence and corruption among longshoremen?

Answer: On the Waterfront

"On the Waterfront", directed by Elia Kazan and written by Budd Schulberg, is a classic story of mob informers and was based on a number of true stories. Starring Marlon Brando and Eva Marie Saint, "On the Waterfront" received eight Academy Awards, including Best Picture, Best Actor and Best Director.
8. Which is the most photographed attraction, located in Fantasyland, at Disneyland?

Answer: Sleeping Beauty's Castle

On July 17th 1955 at Anaheim, California, Walt Disney's Disneyland opened.
"Sleeping Beauty's Castle" standing at the entrance to Fantasyland, was completed in 1971 and measures an incredible 189ft high from the base of the moat to the tallest dreaming spire.
Inspiration for the design came from several castles in Spain, France, and Germany.
9. Spike Milligan, Peter Sellers and Harry Secombe starred in which UK radio show?

Answer: The Goon Show

"The Goon Show" was a British Radio show that started in 1951 and ran until 1960. The three comedians ridiculed the authorities and laughed at the stupidity of mankind.
10. Which British radio show was written by Ray Galton and Alan Simpson?

Answer: Hancock's Half Hour

"Hancock's Half Hour" was first aired on BBC Radio in 1954, featuring Tony Hancock as an exaggerated version of himself. Also starring Sid James, Kenneth Williams and Hattie Jacque from the much loved UK "Carry On" series.
Source: Author playmate1111

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Amazing Race 1 - NVNG:

Team NVNG (Nothing Ventured, Nothing Gained) with members rossian, szabs, playmate1111, mlcmlc (2012)

  1. Following in Famous Footprints Average
  2. The Beautiful Island of Sri Lanka Average
  3. Ellesmere Island, an Arctic Jewel Average
  4. The Roaring Forties Average
  5. London Pride Average
  6. Goodbye Cruel World Average
  7. The Nostalgic Nifty Fifties Average
  8. Amazing Adornments Average
  9. Inventive Italians Average
  10. Daniel Boone Average
  11. Take When Needed Average
  12. Ella Fitzgerald, The First Lady of Song Average

5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us