FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kennywood Park Pittsburgh
Quiz about Kennywood Park Pittsburgh

Kennywood Park, Pittsburgh Trivia Quiz


This quiz is about Kennywood Park, a traditional amusement park located near Pittsburgh, Pennsylvania, USA.

A multiple-choice quiz by bullymom. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Coasters & Theme Parks
  8. »
  9. Kennywood

Author
bullymom
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
76,799
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2741
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 108 (7/15), Guest 73 (7/15), Guest 108 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. What town is Kennywood located in? Hint


Question 2 of 15
2. What is the new name of the Steel Phantom, formerly the world's steepest and fastest roller coaster? Hint


Question 3 of 15
3. What was Kennywood's first upside-down roller coaster? Hint


Question 4 of 15
4. What was Kennywood's first ride? Hint


Question 5 of 15
5. What was the original name of the Thunderbolt, one of Kennywood's wooden coasters? Hint


Question 6 of 15
6. What was Kennywood's first million-dollar ride? Hint


Question 7 of 15
7. What is the name of Kennywood's annual parade? Hint


Question 8 of 15
8. What river does Kennywood overlook? Hint


Question 9 of 15
9. What is the most popular eatery in Kennywood? Hint


Question 10 of 15
10. What do these Kennywood rides have in common: Gold Rusher, Le Cachot, Noah's Ark? Hint


Question 11 of 15
11. In 1993, the miniature railroad was redesigned, with Pittsburgh-area historical figures replacing the Cowboys and Indians. One of the figures is a 15-foot statue of Joe Magarac. Who was he? Hint


Question 12 of 15
12. Which of these parks is NOT owned by Kennywood? Hint


Question 13 of 15
13. Which of Kennywood's rides was built for the 1939 World's Fair? Hint


Question 14 of 15
14. What's the name of the themed area Kennywood opened in 1995? Hint


Question 15 of 15
15. Which Kennywood roller coaster gained notoriety when it was proclaimed the 'king of coasters' by Robert Cartmell of the New York Times in 1974? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 10 2024 : Guest 108: 7/15
May 09 2024 : Guest 73: 7/15
May 09 2024 : Guest 108: 10/15
May 03 2024 : Guest 98: 14/15
Apr 28 2024 : Guest 107: 8/15
Apr 26 2024 : Guest 165: 14/15
Apr 25 2024 : Guest 24: 8/15
Apr 25 2024 : Guest 174: 14/15
Apr 25 2024 : Guest 174: 9/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What town is Kennywood located in?

Answer: West Mifflin

Kennywood is officially located on Kennywood Boulevard in the borough of West Mifflin, Pennsylvania.
2. What is the new name of the Steel Phantom, formerly the world's steepest and fastest roller coaster?

Answer: Phantom's Revenge

In 1991, the Steel Phantom debuted at Kennywood, breaking existing records with its 220-foot drop and speeds of about 80 miles per hour. However, the Phantom got a reputation as what coaster nuts call a 'head banger', as the configuration of its loops and other elements caused riders to come off with a neckache.

In 2001 the coaster was revamped, with the upside-down elements being removed, and re-named 'The Phantom's Revenge'. Its top speed is a whopping 85 miles per hour!
3. What was Kennywood's first upside-down roller coaster?

Answer: Laser Loop

The Laser Loop was a big deal when it debuted in 1980. It was Kennywood's first upside-down coaster, of the shuttle loop variety which propelled riders out of the station, through the loop, and then backwards through the loop. It was demolished in 1990 to make way for the Steel Phantom. As of 2002 the Laser Loop resides in Six Flags in Mexico City.
4. What was Kennywood's first ride?

Answer: Carousel

The first ride at Kennywood was a hand-carved, three-row carousel by G A Dentzel of Philadelphia. The carousel was placed in a pavilion in the center of the park.
5. What was the original name of the Thunderbolt, one of Kennywood's wooden coasters?

Answer: Pippin

The Pippin was designed by John Miller in 1924. It utilized the ravine at the south end of the park and cost {$60,000.} In 1968, mechanical superintendent Andy Vettel re-designed the Pippin as The Thunderbolt, expanding on the existing track. The Thunderbolt was an immediate hit, and is still a favorite of many coaster enthusiasts.
6. What was Kennywood's first million-dollar ride?

Answer: Log Jammer

The Log Jammer is a flume ride built in 1975 at the cost of {$1,000,000.}
7. What is the name of Kennywood's annual parade?

Answer: Fall Fantasy

The Fall Fantasy Parade, held nightly the last week of summer, is a tradition began in 1950. The parades, which feature clowns, floats, and local high school bands, were originally a publicity stunt to increase attendance for the last days of the season.
8. What river does Kennywood overlook?

Answer: Monongahela

The park is situated on a cliff overlooking the Monongahela, or The Mon, as it's known locally.
9. What is the most popular eatery in Kennywood?

Answer: Potato Patch

Kennywood is famous for its thick, fresh french fries from the Potato Patch. The park serves more than 450,000 pounds of Idaho potatoes each year, topped with cheese, gravy, or salt and vinegar. Yum!
10. What do these Kennywood rides have in common: Gold Rusher, Le Cachot, Noah's Ark?

Answer: They're all dark rides

One of Kennywood's claims to fame is that it has a large number of dark (or 'spook') rides, which are becoming increasingly rare in the modern amusement park. Its oldest is the Old Mill, a haunted boat ride originally built in 1901 and refurbished many times over the years.

Another relic is Noah's Ark, a walk-through funhouse themed after the biblical story. It was built in 1936 at the cost of {$20,000,} and given a modern makeover in 1996. Le Cachot, a cheesy ride-through haunted castle, was added in 1972.

The Gold Rusher, in which guests ride through a 'haunted mine' in 'mine cars', was built in 1981.
11. In 1993, the miniature railroad was redesigned, with Pittsburgh-area historical figures replacing the Cowboys and Indians. One of the figures is a 15-foot statue of Joe Magarac. Who was he?

Answer: Mythical steelworker

Joe Magarac is sort of the Paul Bunyan of Pittsburgh- a big, hulking legend who worked in the steel mills of the Mon Valley.
12. Which of these parks is NOT owned by Kennywood?

Answer: Geauga Lake Park

Kennywood's 'sister' park is Idewild Park, a family-oriented amusement park located in Ligonier, Pennsylvania. Kennywood has a water park, Sandcastle, but it's not adjacent to {Kennywood;} it's several miles down the river in the town of West Homestead. Kennywood became the managing partner of Lake Compounce amusement park in central Connecticut in 1996. Geauga Lake park, in Aurora, Ohio, was purchased by Six Flags, Inc. in 2000, and is now owned by Cedar Fair, the home company of Cedar Point.
13. Which of Kennywood's rides was built for the 1939 World's Fair?

Answer: Railroad

The Kennywood Railroad is a park favorite, and has been re-themed many times.
14. What's the name of the themed area Kennywood opened in 1995?

Answer: Lost Kennywood

'Lost Kennywood' is a section of the park dedicated to remembering the old-time amusement park of the early 1900s. The shops and rides in this area are designed in an old-time style, and there are old exhibits of park memorabilia scattered around. Rides in this area include the Pittsburg Plunge, a wet ride, with the old spelling of {Pittsburgh;} the Roll-o-Planes, a tumbly ride which Kennywood had to beg to have manufactured {again;} and the Wave Swinger, a favorite that was originally introduced in 1984.
15. Which Kennywood roller coaster gained notoriety when it was proclaimed the 'king of coasters' by Robert Cartmell of the New York Times in 1974?

Answer: Thunderbolt

In 1974, the Thunderbolt was proclaimed by New York Times writer Robert Cartmell as the number one coaster in the United States (he actually rode around the country riding coasters- what a job!). The entrance to the Thunderbolt is decorated with posters quoting the article, as well as the original Top Ten list of wooden coasters.
Source: Author bullymom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us