Quiz about Old Time Radio  Lum and Abner
Quiz about Old Time Radio  Lum and Abner

Old Time Radio - Lum and Abner Quiz


Lum and Abner was a radio comedy that ran from 1931 until 1954. There were 3,737 episodes that ran 4-5 nights a week and were mostly 15 minute broadcasts. There were 67 episodes that were 30 minutes in length.

A multiple-choice quiz by BAMBOOMANIA. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Radio
  8. »
  9. US Old Time Radio

Author
BAMBOOMANIA
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
387,905
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
114
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Lum and Abner live in the fictional town of Pine Ridge, Arkansas. It was based on an actual town and in 1936 because of the program's popularity this town changed its name to Pine Ridge. What was the name of that town? Hint

Waters
Foulkes
Heavener
Willow Springs

2. Lum Edwards is half owner of "The Jot'em Down Store". A lifelong bachelor but always on the lookout for the right woman (he's painfully shy around attractive ladies). He normally takes care of the books and other financial matters at the store. What is his real first name? Hint

Lombard
Columbus
Horace
Lumley

3. Abner Peabody is the other partner in "The Jot'em Down Store". Abner is married to Elizabeth and they have a daughter. He takes care of most of the day-to-day operations at the store (that is when he and Grandpap aren't arguing over a checkerboard). What is Abner's favorite song that he sings when he's working around the store? Hint

"The Old Gray Mare"
"Voices of Spring"
"Sweet Adeline"
"They Cut Down The Old Pine Tree"

4. Chester "Chet" Lauck and Norris "Tuffy" Goff were the creators of "Lum and Abner" and did most of the character voices. Which of these characters did they not do the voice for? Hint

Dick Huddleston
Mousey Gray
Uncle Henry Lunsford
Cedric Weehunt

5. My favorite "Lum and Abner" character is Grandpappy Spears. He was always dropping by the store to pass the time of day or sometimes he would sit in the library and read his favorite book - the almanac. What was Grandpap's first and middle name? Hint

Samuel Winfield
Luther Alonzo
Malcolm Meriweather
Milford Avery

6. The original snake oil salesman, M.K. Skimp, is Pine Ridge's insurance agent and real estate man. He is always trying to scheme Lum and Abner out of the store and any money they happen to come into. What name is he more commonly known by? Hint

Skinflint
Squire
Saltwater
Lucious

7. Cedric Weehunt is another interesting character. He only graduated from the third reader because he had to drop out of school due to the fact the school did not have any desks that were big enough for him. He works at the defense plant and has one of the few cars in Pine Ridge. What is Cedric's favorite pastime? Hint

Playing the guitar in front of the barber shop
Having a checker game with Gomer Bates
Playing the pinball machine at Luke Spears' restaurant
Matching pennies with Whitey Everett

8. Ulysses S. Quincy is considered by Lum and Abner to be one of Pine Ridge's most "brainy" citizens. However, most of his brainy comments are just agreeing with what someone else says by saying "okay" a lot. What chore is it that Ulysses is always trying to get someone to do for him? Hint

Dig a new well
Teach his woman how to make red-eye gravy
Plant a flower bed in the shape of U.S. Grant's head
Paint his barn

9. Mousey Gray is one of Pine Ridge's favorite sons having served his country and helped win the African war. Mousey however is not a native son having grown up in Iowa where his mother was a lady blacksmith. What was Mousey's real name? Hint

Hercules Augustus Gray
Mickey Mosely Gray
David Ogden Gray
Llewellyn Snavley Gray

10. Lum and Abner also starred in seven motion pictures from 1940-1956. Which of these titles was NOT one of their films? Hint

"Two Weeks to Live"
"The Bashful Bachelor"
"Partners in Time"
"The Road to Cherry Hill"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Lum and Abner live in the fictional town of Pine Ridge, Arkansas. It was based on an actual town and in 1936 because of the program's popularity this town changed its name to Pine Ridge. What was the name of that town?

Answer: Waters

Heavener is in Oklahoma.
Foulkes is where the Boggy Creek monster lives.
Willow Springs is a made-up town name.
2. Lum Edwards is half owner of "The Jot'em Down Store". A lifelong bachelor but always on the lookout for the right woman (he's painfully shy around attractive ladies). He normally takes care of the books and other financial matters at the store. What is his real first name?

Answer: Columbus

Lombard is the name of an old-time movie actress.
Horace is the name of a dude who told people to go west.
Lumley is just a dumb name I made up.
3. Abner Peabody is the other partner in "The Jot'em Down Store". Abner is married to Elizabeth and they have a daughter. He takes care of most of the day-to-day operations at the store (that is when he and Grandpap aren't arguing over a checkerboard). What is Abner's favorite song that he sings when he's working around the store?

Answer: "They Cut Down The Old Pine Tree"

"The Old Gray Mare" was actually Caleb Weehunt's favorite song (until he was kicked by an old gray mare while trying to shoe her).
"Sweet Adeline" was a favorite song of many barbershop quartets.
"Voices of Spring" is a song I heard Curly singing (while dressed as a woman) on "The Three Stooges".
4. Chester "Chet" Lauck and Norris "Tuffy" Goff were the creators of "Lum and Abner" and did most of the character voices. Which of these characters did they not do the voice for?

Answer: Uncle Henry Lunsford

Norris Goff did the majority of the voices including Abner, Mousey and Dick Huddleston. Chet Lauck did the voices of Lum, Cedric and Grandpap.
The voice of Uncle Henry Lunsford was done by Danny Duncan.
5. My favorite "Lum and Abner" character is Grandpappy Spears. He was always dropping by the store to pass the time of day or sometimes he would sit in the library and read his favorite book - the almanac. What was Grandpap's first and middle name?

Answer: Milford Avery

Grandpap once claimed that he had met a talking donkey in El Paso, TX whose name was also Avery. Samuel Winfield and Luther Alonzo are just made up names while Malcolm Meriweather was an English gent who was passing through Mayberry on an "Andy Griffith Show" episode.
6. The original snake oil salesman, M.K. Skimp, is Pine Ridge's insurance agent and real estate man. He is always trying to scheme Lum and Abner out of the store and any money they happen to come into. What name is he more commonly known by?

Answer: Squire

If there was a dollar to be fleeced you can bet Squire Skimp was nearby. As honest and naive as were both Lum and Abner, Squire always seemed to have opportunities to trick them out of the store. It was never revealed what the initials M.K. stood for.
7. Cedric Weehunt is another interesting character. He only graduated from the third reader because he had to drop out of school due to the fact the school did not have any desks that were big enough for him. He works at the defense plant and has one of the few cars in Pine Ridge. What is Cedric's favorite pastime?

Answer: Playing the pinball machine at Luke Spears' restaurant

Playing checkers is more of a Grandpap thing. Matching pennies with Whitey almost got Cedric thrown in jail (because it was considered gambling plus Whitey was a minor). Cedric did order a guitar once from the mail-order catalog but before it could arrive it was discovered that the money he was going to use to pay for it was just some worthless old Chinese coins.
8. Ulysses S. Quincy is considered by Lum and Abner to be one of Pine Ridge's most "brainy" citizens. However, most of his brainy comments are just agreeing with what someone else says by saying "okay" a lot. What chore is it that Ulysses is always trying to get someone to do for him?

Answer: Paint his barn

Ulysses is forever trying to find someone to paint his barn. No one ever seems to take him up on it though. It's so hard to find good help!
9. Mousey Gray is one of Pine Ridge's favorite sons having served his country and helped win the African war. Mousey however is not a native son having grown up in Iowa where his mother was a lady blacksmith. What was Mousey's real name?

Answer: Llewellyn Snavley Gray

Hercules Augustus is a made up name but Mousey did knock out a professional fighter named Iron Ike at a carnival once that was passing through Pine Ridge. I don't think his mother would've named him David Ogden since his monogram would read DOG. And definitely not Mickey Mosely!
10. Lum and Abner also starred in seven motion pictures from 1940-1956. Which of these titles was NOT one of their films?

Answer: "The Road to Cherry Hill"

The seven motion pictures are as follows:
"Dreaming Out Loud" (1940)
"The Bashful Bachelor" (1942)
"So This is Washington" (1943)
"Two Weeks to Live" (1943)
"Goin' To Town" (1944)
"Partners in Time" (1946)
"Lum and Abner Abroad" (1956)

"The Road to Cherry Hill" sounds more in line with Hope & Crosby not Eddards & Peabody!
Source: Author BAMBOOMANIA

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us