FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Shelter From the Storm
Quiz about Shelter From the Storm

Shelter From the Storm Trivia Quiz


Let's take a look at storms and the reasons for taking shelter when they show up.

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Our World for Kids

Author
dcpddc478
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,215
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
3517
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: 1MeanRick (10/10), Morrigan716 (9/10), scottm (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the name for the deadly rotating funnel-shaped clouds than can touch down on land and have winds that are 300 miles per hour? Hint


Question 2 of 10
2. What do you call balls of ice that fall from the sky during thunderstorms? Hint


Question 3 of 10
3. The difference between a blizzard and a snowstorm is the strength of the wind.


Question 4 of 10
4. What do you call a cloud that is touching the ground? Hint


Question 5 of 10
5. In what type of area would you be most likely to see a sandstorm? Hint


Question 6 of 10
6. What do you call the sound lightning makes? Hint


Question 7 of 10
7. Fish and frogs have been known to fall from the sky during a heavy storm.


Question 8 of 10
8. Hurricanes (also known as typhoons and cyclones) usually form in what kind of area? Hint


Question 9 of 10
9. What do you call the center of a hurricane? Hint


Question 10 of 10
10. A typhoon and a monsoon are just different names for the same kind of storm.





Most Recent Scores
Jul 09 2024 : 1MeanRick: 10/10
Jul 05 2024 : Morrigan716: 9/10
Jul 04 2024 : scottm: 9/10
Jun 30 2024 : jibberer: 8/10
Jun 30 2024 : Guest 35: 9/10
Jun 30 2024 : Kat1982: 8/10
Jun 26 2024 : hilhanes: 8/10
Jun 25 2024 : driver88: 9/10
Jun 24 2024 : daveguth: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name for the deadly rotating funnel-shaped clouds than can touch down on land and have winds that are 300 miles per hour?

Answer: Tornado

Tornadoes are very common in the Midwest of the United States. They are nature's most violent storms. They can touch down on the ground and cause major damage to areas up to 1 mile wide and 50 miles long. The most important thing to do if a tornado is coming is to take shelter inside.
2. What do you call balls of ice that fall from the sky during thunderstorms?

Answer: Hail

Hailstones are balls of ice that fall during a hail storm. Most hailstones are smaller than a penny but occasionally they can be as large as 6 inches. Hail storms can cause lots of damage to vehicles and the windows of houses.
3. The difference between a blizzard and a snowstorm is the strength of the wind.

Answer: True

For a snowstorm to be called a blizzard it must have sustained winds of 35 miles an hour. Blizzards can cause what is called a white-out. This is when there is so much snow in the air that nothing can be seen.
4. What do you call a cloud that is touching the ground?

Answer: Fog

Fog is what we call any cloud that is touching the ground. The foggiest place on the planet is the Grand Banks near the island of Newfoundland in Canada.
5. In what type of area would you be most likely to see a sandstorm?

Answer: Desert

A sandstorm is usually seen in deserts and other very dry areas. The storm picks up massive amounts of sand into the air and deposits it hundreds of miles away. Sandstorms can cause complete black outs where there is no visibility. Some sandstorms are so big they can be seen by satellites in outer space!
6. What do you call the sound lightning makes?

Answer: Thunder

Thunder is the sound of the lightning breaking the sound barrier. It is a supersonic noise that can sometimes tell you just how far away the lightning actually is. The sound of lightning is usually not audible over 12 miles away.
7. Fish and frogs have been known to fall from the sky during a heavy storm.

Answer: true

While this is not a common event, it has been known to happen. Strong storms, cyclones, hurricanes can pick up many things off the ground and out of the water and then deposit them many miles away. One of the most recent events was in the country of Wales in 1996 when during a thunderstorm fish fell from the sky!
8. Hurricanes (also known as typhoons and cyclones) usually form in what kind of area?

Answer: Tropical

Hurricanes form in tropical areas. Warmth is needed for these super storms to develop. They produce strong winds and very heavy rain. A direct hit by a hurricane can cause complete devastation of some of the smaller island countries.
9. What do you call the center of a hurricane?

Answer: eye

The center of a hurricane is called the eye. It is an area of low pressure, and the weather is usually calm and often cloud free.
10. A typhoon and a monsoon are just different names for the same kind of storm.

Answer: False

A monsoon is the heavy rains that come yearly to some areas that get most of their rainfall all at one time of year. They have wet seasons and dry seasons. A typhoon is another name for a hurricane. Generally the term is used for hurricanes that occur to the south of the equator.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us