FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Theres That River
Quiz about Theres That River

There's That River! Trivia Quiz


You've probably heard of these famous rivers, but can you recognize them from their descriptions?

A multiple-choice quiz by looney_tunes. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Our World for Kids

Author
looney_tunes
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,951
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4696
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: scottm (10/10), Kat1982 (4/10), Guest 76 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This river in Australia forms the border between the states of Victoria and New South Wales. Which of these rivers runs from Kosciusko National Park to its mouth at Lake Alexandrina in South Australia? Hint


Question 2 of 10
2. What river in China gets its name from the color of the mud which it carries as it flows? Hint


Question 3 of 10
3. The next river flows from the Himalayas through India and into Bangladesh, where it empties into the Bay of Bengal. What is the name of the most sacred river for Hindus, who worship it as a goddess and bathe in its waters as a religious rite? Hint


Question 4 of 10
4. I first heard of the Limpopo River in a children's story by Rudyard Kipling, To what continent would I need to travel to go see the Limpopo River? Hint


Question 5 of 10
5. What river, formed when a White version and a Blue version join in Sudan, flows north from there to the Mediterranean Ocean, where it makes a large delta? Hint


Question 6 of 10
6. The city of Paris has a famous region known as the Left Bank (or Rive Gauche) which was a centre of artistic activity in the early 20th century. What is the river that flows through Paris, creating a Left Bank and a Right Bank on its way? Hint


Question 7 of 10
7. The Volga is Europe's largest river according to a number of measurements. In what country is it found? Hint


Question 8 of 10
8. What North American river did Mark Twain write about in several of his most famous books? Hint


Question 9 of 10
9. The Grand Canyon can be found in the state of Arizona, USA. What river is responsible for forming this marvelous spectacle? Hint


Question 10 of 10
10. The Amazon River has the largest drainage basin in the world, covering most of South America. Which of these countries does it NOT flow through? Hint





Most Recent Scores
Jul 04 2024 : scottm: 10/10
Jun 30 2024 : Kat1982: 4/10
Jun 22 2024 : Guest 76: 10/10
Jun 17 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Jun 13 2024 : rivenproctor: 10/10
Jun 07 2024 : RedHook13: 8/10
May 27 2024 : Guest 81: 10/10
May 23 2024 : Dizart: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This river in Australia forms the border between the states of Victoria and New South Wales. Which of these rivers runs from Kosciusko National Park to its mouth at Lake Alexandrina in South Australia?

Answer: Murray River

The Murray River is the world's 16th longest, at over 2500 km (1600 mi), and is a major source of water for the farming regions through which it runs. For many years it offered the best way of carrying supplies to farms, and produce from farms to the cities, and you can still take a ride on an old-fashioned steamboat.
2. What river in China gets its name from the color of the mud which it carries as it flows?

Answer: Yellow River

The Yellow River, also called the Huang He (and I grew up calling it the Hwang Ho) is also called the Black River in Mongolian, because it flows clear and dark in the upper reaches. The lower part, however, carries yellow silt that gives it a distinctive color.

Its valley is often called the cradle of Chinese civilisation, because it was one of the most prosperous and developed regions in early Chinese history.
3. The next river flows from the Himalayas through India and into Bangladesh, where it empties into the Bay of Bengal. What is the name of the most sacred river for Hindus, who worship it as a goddess and bathe in its waters as a religious rite?

Answer: Ganges

As well as having immense religious significance, the Ganges river provides water for over 400 million people who live in its basin. Unfortunately, it is also one of the world's most polluted rivers, making the ritual bathing a less healthy activity than one might wish.
4. I first heard of the Limpopo River in a children's story by Rudyard Kipling, To what continent would I need to travel to go see the Limpopo River?

Answer: Africa

In the short story "The Elephant's Child", which told the story of how elephants got their trunks, there are repeated references to "the great grey-green, greasy Limpopo River" where the baby elephant had his encounter with the crocodile responsible for stretching his nose. The Limpopo is one of the largest rivers in the southeastern part of Africa.
5. What river, formed when a White version and a Blue version join in Sudan, flows north from there to the Mediterranean Ocean, where it makes a large delta?

Answer: Nile

The White Nile and the Blue Nile join near Khartoum, the capital of Sudan. From there it flows through Sudan and Egypt, where use of the Nile floodplain was an important factor in the rise of early civilisation. Most of the famous Egyptian sites you have heard of lie in the Nile floodplain - the pyramids, the Sphinx, the tomb of Tutankhammun, and the cities of Cairo and Thebes.
6. The city of Paris has a famous region known as the Left Bank (or Rive Gauche) which was a centre of artistic activity in the early 20th century. What is the river that flows through Paris, creating a Left Bank and a Right Bank on its way?

Answer: Seine

The Seine flows from Dijon in northeastern France roughly northwest through Paris and on the the English Channel near Le Havre. The Left Bank was the residence of many famous artists in the first half of last century, and you can still take tours to see where some of them lived and (more importantly) socialized with each other to exchange ideas and creativity.

The Right Bank is more elegant - the Champs-Elysees, where the Tour de France bicycle race finishes, is on the Right Bank.
7. The Volga is Europe's largest river according to a number of measurements. In what country is it found?

Answer: Russia

Flowing north from the Caspian Sea, the Volga River drains most of western Russia, and over half of the largest cities of Russia, including Moscow, are in its catchment area. It is often considered to be Russia's national river, and is used in songs and stories to symbolize the nation as a whole.
8. What North American river did Mark Twain write about in several of his most famous books?

Answer: Mississippi

The Mississippi River was an important river that runs from the very north of the United States (Minnesota) to the Gulf of Mexico, dividing the country roughly in half. It was an important transport route in the 19th century, and Samuel Clemens worked on the riverboats as a young man.

He took his pen name, Mark Twain, from a call used to inform those guiding the boat how deep the water was - twain meant two, so mark twain meant the river was two fathoms deep, or about 12 feet (3.7 m), and the boat could proceed in safety.
9. The Grand Canyon can be found in the state of Arizona, USA. What river is responsible for forming this marvelous spectacle?

Answer: Colorado

The Colorado River goes from the Rocky Mountains to the Gulf of California, passing through seven American states and two Mexican ones. Over 17 million years of erosion have produced the Grand Canyon, with its steep sides that reveal a wealth of geological information.
10. The Amazon River has the largest drainage basin in the world, covering most of South America. Which of these countries does it NOT flow through?

Answer: Chile

Chile is too far south to be part of the Amazon basin, which includes most of South America north of the southernmost tributaries, in Bolivia, Peru and Brazil. There is an amazingly complex system of intertwining tributaries, covering a vast area. The Amazon basin is larger than those of the next seven river basins combined!
Source: Author looney_tunes

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us