FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Facts About Human Records
Quiz about Facts About Human Records

Facts About Human Records Trivia Quiz


This a quiz that will test your knowledge about the achievement of humans on this Earth. There will be some easy questions and some where you might learn something new. Enjoy it!

A multiple-choice quiz by skturner. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. World Records

Author
skturner
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
192,301
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
4326
Last 3 plays: Guest 61 (3/10), Guest 67 (5/10), Guest 172 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who provided proof to suggest that the earth was spherical? Hint


Question 2 of 10
2. What was the speed of the initial land speed record? Hint


Question 3 of 10
3. Edmund Hillary was a professional at which irregular occupation? Hint


Question 4 of 10
4. From which country was Roald Amundsen, the person who completed the maiden voyage to the South Pole?

Answer: (name of country, 6 letters)
Question 5 of 10
5. Who was the first person to swim across the English Channel? Hint


Question 6 of 10
6. Niagara Falls once had the title of being the 'Suicide Capital of the World.' Is this true?


Question 7 of 10
7. Who was the first private space tourist? Hint


Question 8 of 10
8. What did Alfred Nobel hope for when he worked on explosives? Hint


Question 9 of 10
9. Valentina Tereshkova was the first _____ in space.

Answer: (One Word)
Question 10 of 10
10. Which of the following areas is one in which a Nobel Prize is not awarded? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 16 2024 : Guest 61: 3/10
Jan 23 2024 : Guest 67: 5/10
Jan 15 2024 : Guest 172: 4/10
Jan 14 2024 : Winegirl718: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who provided proof to suggest that the earth was spherical?

Answer: Ferdinand Magellan

Magellan was a part of the 1519-22 expedition to try and circumnavigate the globe. He was killed during the voyage, leaving it to his remaining crew to finish the sea journey.
2. What was the speed of the initial land speed record?

Answer: 63.15 kilometres per hour

The electric car was driven by a French count in 1898. Since then, the fastest speed has been recorded close to 1200kmph in the Nevada Desert.
3. Edmund Hillary was a professional at which irregular occupation?

Answer: Apiarist

The professional bee-keeper, along with Tenzing Norgay of Nepal became the first people to climb Mount Everest in 1953. His son achieved the same amazing feat in 1990.
4. From which country was Roald Amundsen, the person who completed the maiden voyage to the South Pole?

Answer: Norway

Roald was part of a four-man team who became the first person to reach any pole, despite claims from previous explorers.
5. Who was the first person to swim across the English Channel?

Answer: Matthew Webb

The English Channel is a busy stretch of water that is between England and the rest of Europe. For a matter of interest, in 1883, 8 years after swimming the Channel, Webb drowned at Niagara Falls, swimming the rough currents.
6. Niagara Falls once had the title of being the 'Suicide Capital of the World.' Is this true?

Answer: Yes

The sight of the Falls is quite scary in itself, but some people have tried to tackle its ferocity. In earlier days, such attempts have been made to walk across the Falls on a tightrope and falling down them in barrels.
7. Who was the first private space tourist?

Answer: Dennis Tito

In recent years, it has been made possible to purchase a ride into space. The only catch in this is that you have to be VERY rich! Tito paid $20 million to go into space in 2001. To avoid confusion, Akiyama was the first paying person to visit space.
8. What did Alfred Nobel hope for when he worked on explosives?

Answer: That the explosive would stop war and promote peace

In his will Alfred Nobel donated the fortune he made from his work to the innovators who did the most to aid mankind; after the Swede's death in 1896, he has been honoured with the 'Nobel Prizes' named after him, as has the element nobelium.
9. Valentina Tereshkova was the first _____ in space.

Answer: woman

The Russian achieved this feat in 1963, only two years after Yuri Gagarin made the first successful space trip.
10. Which of the following areas is one in which a Nobel Prize is not awarded?

Answer: Biology

The first prizes were awarded in 1901, in the areas of peace, literature, physics, physiology/medicine and chemistry. In 1969, economics was accepted as a prize. The greatest achievement in the prize's history is by Marie Curie, who won Nobel Prizes in Physics and Chemistry (1903 and 1911 respectively.)
Source: Author skturner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us