FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 60 Years of World Records
Quiz about 60 Years of World Records

60 Years of World Records Trivia Quiz


Here are ten records taken from the "Guinness Book of World Records", from its beginning through 2016. All questions are about the first time a record was set or broken.

A multiple-choice quiz by AlexT781. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. World Records

Author
AlexT781
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,995
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
922
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (5/10), Guest 137 (6/10), Guest 50 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. May 6, 1954 was the first time somebody ran one mile in less than four minutes. With a time of 3:59.4, who set this record? Hint


Question 2 of 10
2. In August, 1963, a new record was set: Youngest Solo Artist at Number One. Breaking the record set just four months prior, by Little Peggy March (15 years and two months old), was which artist? Hint


Question 3 of 10
3. Ray Tomlinson, working at MIT, was the first person to do what, in 1971? Hint


Question 4 of 10
4. On April 3, 1973, Martin Cooper, of Motorola, made a phone call to Joel Engel, of Bell Labs, to let him know Motorola just made the first what? Hint


Question 5 of 10
5. On January 3, 1983, Kilauea began to erupt, and 12,125 days later was still erupting. Which world record pertaining to volcanoes did Kilauea hold during the "Guinness Book of World Records" 60th anniversary (2014)? Hint


Question 6 of 10
6. Jeanne Calment became the world's oldest person in 1988. At the time of her death in 1996, what other record did she hold, according to Guinness? Hint


Question 7 of 10
7. Bryan Berg, a resident of Iowa, reached this height in 1992, and went on to break his own record nine more times. Hint


Question 8 of 10
8. On October 15, 1997, a new land speed record was set at Black Rock Desert in Nevada. "Thrust SSC" was driven by Andy Green to what incredible speed? Hint


Question 9 of 10
9. 2005 saw a very deadly record broken by Darren Taylor. The "Highest Shallow Dive" (jumping into a 12 inch deep pool of water) was successfully set at 33 feet, 10 inches. Has Mr. Taylor continued his death-defying stunt since setting the record in 2005?


Question 10 of 10
10. Those with a fear of heights need not apply: on October 14, 2012, Felix Baumgartner jumps from 127,900 feet to break the record for the highest freefall parachute jump - only to be broken two years later. How long did the first record of 102,800 feet hold? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 15 2024 : Guest 172: 5/10
Jan 13 2024 : Guest 137: 6/10
Jan 09 2024 : Guest 50: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. May 6, 1954 was the first time somebody ran one mile in less than four minutes. With a time of 3:59.4, who set this record?

Answer: Roger Bannister

Roger Bannister set this record four months before the "Guinness Book of World Records" existed. The reporter covering the story, Norris McWhirter, helped compile the first edition of the book.
2. In August, 1963, a new record was set: Youngest Solo Artist at Number One. Breaking the record set just four months prior, by Little Peggy March (15 years and two months old), was which artist?

Answer: Stevie Wonder

Stevie Wonder's "Fingertips - Pt. 2" reached number one August 10, 1963, when he was just 13 years, 3 months old. In 2013, he was still the youngest to reach number one.
3. Ray Tomlinson, working at MIT, was the first person to do what, in 1971?

Answer: Send an email

Ray sent the first email in 1971. When asked what the email said, he said it wasn't important at the time and forgot what it said.
4. On April 3, 1973, Martin Cooper, of Motorola, made a phone call to Joel Engel, of Bell Labs, to let him know Motorola just made the first what?

Answer: mobile phone call

Martin called on the first working cell phone to let Bell Labs know they lost the race. How's that for kicking a man while he's down?
5. On January 3, 1983, Kilauea began to erupt, and 12,125 days later was still erupting. Which world record pertaining to volcanoes did Kilauea hold during the "Guinness Book of World Records" 60th anniversary (2014)?

Answer: Most Active Volcano

According to the Guinness World Records website, Kilauea is the "Most Active Volcano". The "Longest Continuously Erupting Volcano" is Stromboli, in the Mediterranean Sea, which has been erupting continuously for over 2,000 years. And just to confuse things, the longest record of continuous eruptions is held by Mount Etna in Sicily.
6. Jeanne Calment became the world's oldest person in 1988. At the time of her death in 1996, what other record did she hold, according to Guinness?

Answer: Oldest Human Being of All Time

Jeanne Calment was born in France in 1875, and died in 1996 at the age of 122 years and 164 days.
7. Bryan Berg, a resident of Iowa, reached this height in 1992, and went on to break his own record nine more times.

Answer: Tallest House of Cards

In 1992, Brian built a freestanding house of cards just shy of 22 feet tall. In 2007, he reached 25 feet, 9.5 inches, and in 2010 made the "Largest Playing Card Structure" after using nearly 220,000 cards and taking 44 days to build it.
8. On October 15, 1997, a new land speed record was set at Black Rock Desert in Nevada. "Thrust SSC" was driven by Andy Green to what incredible speed?

Answer: 763.035 mph (1,227.985 km/h)

The "car" officially reached 763.035 mph (Mach 1.02). According to Guinness, the record still stands in 2016.
9. 2005 saw a very deadly record broken by Darren Taylor. The "Highest Shallow Dive" (jumping into a 12 inch deep pool of water) was successfully set at 33 feet, 10 inches. Has Mr. Taylor continued his death-defying stunt since setting the record in 2005?

Answer: Yes

According to Guinness, he has since broken his own record numerous times. In 2016, his record stood at 37 feet, 9.5 inches.
10. Those with a fear of heights need not apply: on October 14, 2012, Felix Baumgartner jumps from 127,900 feet to break the record for the highest freefall parachute jump - only to be broken two years later. How long did the first record of 102,800 feet hold?

Answer: 52 years

In 1960, Joseph Kittinger jumped from nearly 103,000 feet. The jump helped create a stabilization parachute system for the US Air Force, which would prevent a pilot from spinning wildly when ejecting at high altitudes and speeds. In 1966, a SR-71 undergoing testing broke apart at 80,000 feet after reaching Mach 3.1. One of the pilots survived due to the new stabilization system.
Source: Author AlexT781

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Can you break it? Guinness World Records! Difficult
2. I Can't Do This All Day Very Difficult
3. How to Break the Streak Average
4. Bizarre World Records Very Difficult
5. Weird and Wonderful World Records Difficult
6. 10 Mighty World Records Very Difficult
7. In 2001 Very Difficult
8. Bronze Award Difficult
9. How Hard Can It Be? Average
10. I Hold the Record! Difficult
11. Top 10 Of Everything Difficult
12. More Than This Average

3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us