FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tweet Tweet Tweet
Quiz about Tweet Tweet Tweet

Tweet Tweet Tweet Trivia Quiz


An ornithological challenge for you. Though none of the questions is about our feathered friends, the answer to each question contains the name of a bird.

A multiple-choice quiz by Quizaddict1. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Animals
  8. »
  9. Thematic Birds

Author
Quizaddict1
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
402,590
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
285
- -
Question 1 of 10
1. Which British skater won gold medals in the European Championships and Olympic Games in the men's figure skating events in 1980?

Answer: (Two Words or just surname)
Question 2 of 10
2. What nickname was given to laws which enforced racial segregation in some states of the USA in the late nineteenth and early twentieth centuries? Hint


Question 3 of 10
3. What were the first words spoken by Neil Armstrong when his lunar module touched down on 20 July 1969? Hint


Question 4 of 10
4. Who is the narrator of the novel "To Kill a Mockingbird" by Harper Lee? Hint


Question 5 of 10
5. In 1666 St. Paul's Cathedral in London became a casualty of the Great Fire. Which architect designed the new Cathedral to replace the one destroyed in the fire? Hint


Question 6 of 10
6. What ballet centres on Princess Odette who is the victim of a spell cast by the sorcerer Rothbart?

Answer: (Two Words)
Question 7 of 10
7. Which brand of whisky did Matthew Gloag create in Perth, Scotland, in 1896, though under a slightly different name from the one by which it is known today? Hint


Question 8 of 10
8. What name is shared by Irish soldiers who were allowed to join King James II in exile after the Jacobite rising in Ireland in 1690-1691 and a 1978 film about mercenary soldiers in Africa starring Richard Burton, Roger Moore and Richard Harris? Hint


Question 9 of 10
9. Which medical pioneer and reformer was born in Florence, Italy, in 1820?

Answer: (Two Words or just surname)
Question 10 of 10
10. Jodie Foster won her second Best Actress Academy Award for playing which role in the 1991 film "Silence of the Lambs"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which British skater won gold medals in the European Championships and Olympic Games in the men's figure skating events in 1980?

Answer: Robin Cousins

Until 1976 no British man had won a gold medal in an Olympic singles figure skating event but at Innsbruck John Curry became the first to do so. Four years later at Lake Placid, Robin Cousins kept the gold medal in the UK. After the Olympics, Robin turned professional and later won two professional world championships before becoming a television presenter.
2. What nickname was given to laws which enforced racial segregation in some states of the USA in the late nineteenth and early twentieth centuries?

Answer: Jim Crow laws

These laws, nicknamed after a character created by a nineteenth century actor, effectively disfranchised African Americans and established segregated facilities in areas such as education and transport. They began to be challenged in the federal courts in the 1950s with landmark decisions in cases such as Brown v Board of Education of Topeka. Following campaigns by the Civil Rights Movement the operation of the Jim Crow laws was effectively ended by the Civil Rights Act of 1964.
3. What were the first words spoken by Neil Armstrong when his lunar module touched down on 20 July 1969?

Answer: The Eagle has landed

When Armstrong and his colleague Buzz Aldrin completed their hazardous task of landing at the Sea of Tranquillity these were the first words transmitted to earth from the moon. In 1975 Jack Higgins used the phrase as the title of one of his novels, which was later filmed in 1976 starring Michael Caine, Robert Duvall, Jenny Agutter and Donald Sutherland in the lead roles.
4. Who is the narrator of the novel "To Kill a Mockingbird" by Harper Lee?

Answer: Scout Finch

This novel from 1960, which was a Pulitzer Prize winner, has become one of the classics of American literature. It was adapted as a film in 1962 when it featured Gregory Peck as the narrator's father, Atticus Finch, a role which won him the Best Actor Academy Award.
5. In 1666 St. Paul's Cathedral in London became a casualty of the Great Fire. Which architect designed the new Cathedral to replace the one destroyed in the fire?

Answer: Christopher Wren

Wren's design was altered several times before the plan was approved. The new Cathedral took 35 years to build, though the first service was held in 1697, 22 years into the construction project. Wren, who was knighted in 1673, was an astronomer, mathematician and anatomist as well as an architect.

When he died in 1723 he was buried in the Cathedral he has designed, where part of his epitaph, translated from the Latin, is "If you seek his memorial, look around you".
6. What ballet centres on Princess Odette who is the victim of a spell cast by the sorcerer Rothbart?

Answer: Swan Lake

Written by Tchaikovsky, "Swan Lake" had its first performance at the Bolshoi Ballet theatre in Moscow in 1877. Perhaps its most famous moment is the climax in which Odette and her lover Siegfried drown themselves by jumping into a lake as the only way to destroy the spell.
7. Which brand of whisky did Matthew Gloag create in Perth, Scotland, in 1896, though under a slightly different name from the one by which it is known today?

Answer: The Famous Grouse

Between 1896 and 1905 this blended whisky was called simply "The Grouse". It is one of the best selling brands of whisky in Scotland. There is also a brand of whisky called "Capercaillie" but "Old Speckled Hen" is an English beer and there is no drink that I know of called "The Black Partridge".
8. What name is shared by Irish soldiers who were allowed to join King James II in exile after the Jacobite rising in Ireland in 1690-1691 and a 1978 film about mercenary soldiers in Africa starring Richard Burton, Roger Moore and Richard Harris?

Answer: The Wild Geese

The Treaty of Limerick of 1691 allowed the Jacobite leader Patrick Sarsfield to lead about 14,000 of his soldiers and 6,000 women and children to exile in France. There the soldiers entered French military service which had Irish units serving for at least a century.

The term "Wild Geese" has been used more widely to describe Irish mercenary soldiers serving in the armies of European countries between the sixteenth and the eighteenth centuries.
9. Which medical pioneer and reformer was born in Florence, Italy, in 1820?

Answer: Florence Nightingale

2020 sees the bicentennial of the birth of Florence Nightingale, one of the most famous medical pioneers. Named after the city in which she was born, Florence became famous during the Crimean War (1854-1856) when she discovered the appalling conditions in which British soldiers were being treated in the military hospital at Scutari (which is not in the Crimea but is a district of Istanbul). Her campaign to improve conditions included correspondence with "The Times" newspaper, which led to government action.

Back in Britain she continued medical campaigning and her book, "Notes on Nursing" became a standard textbook.
10. Jodie Foster won her second Best Actress Academy Award for playing which role in the 1991 film "Silence of the Lambs"?

Answer: Clarice Starling

After a film debut at the age of ten and a Oscar nomination for "Taxi Driver" at the age of fourteen, Jodie Foster has become one of the most respected female actors. Her first Academy Award as Best Actress came in "The Accused" in 1988, in which she played a rape survivor. Three years later came her performance in "The Silence of the Lambs" as a student at the FBI Academy who is sent to interview the scary Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) and is drawn into investigations that end with the capture of a serial killer.

By contrast with these heavy roles, one of her best early performances was in the hilarious send up of gangster films, "Bugsy Malone", in the same year as
"Taxi Driver".
Source: Author Quizaddict1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us