FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 9 for 10  Wales
Quiz about 9 for 10  Wales

9 for 10 - Wales Trivia Quiz


The first letter of the correct answers to the first nine questions about Wales, spell out the answer to the last question. English names only.

A multiple-choice quiz by minch. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Wales

Author
minch
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,950
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3926
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 109 (7/10), Edzell_Blue (9/10), burnsbaron (9/10).
Question 1 of 10
1. The strait that lies between the Welsh mainland and the island of Anglesey was first bridged in 1825. What is the name of this strait?

Answer: (Two words)
Question 2 of 10
2. The Welsh are known for their love of choral music. What is the name given to the special music festivals that are held in Wales? Hint


Question 3 of 10
3. In slang an Englishman is a Limey, a New Zealander a Kiwi. What's the slang word for a person from south Wales? Hint


Question 4 of 10
4. Which English monarch was responsible for the union of England and Wales? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the man who led the Welsh in an uprising against Henry IV in 1400? Hint


Question 6 of 10
6. What creature is found on the Welsh flag?

Answer: (One word)
Question 7 of 10
7. If you left Wales by ship and sailed west across St. George's Channel which country would you come to? Hint


Question 8 of 10
8. What is the highest mountain in Wales?

Answer: (One Word (English name))
Question 9 of 10
9. Who is the Welsh poet who was known for his drinking. He wrote the poem "Do Not Go Gentle into the Good Night"? Hint


Question 10 of 10
10. Most Welsh are Protestants, but which Protestant denomination do they belong to? If you answered the first nine questions correctly the first letters of the answers will spell the name.

Answer: (One word - check that you have used the first letters of the answers (especially the last letter))

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 109: 7/10
Jun 11 2024 : Edzell_Blue: 9/10
Jun 05 2024 : burnsbaron: 9/10
Jun 05 2024 : DeepHistory: 9/10
May 28 2024 : Guest 101: 10/10
May 14 2024 : Dorsetmaid: 9/10
May 14 2024 : Kabdanis: 10/10
May 14 2024 : ghosttowner: 10/10
May 14 2024 : turtle52: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The strait that lies between the Welsh mainland and the island of Anglesey was first bridged in 1825. What is the name of this strait?

Answer: Menai Strait

The chain bridge built by Thomas Telford over the Menai Strait was completed in 1825, and was the world's longest suspension bridge at that time.
2. The Welsh are known for their love of choral music. What is the name given to the special music festivals that are held in Wales?

Answer: Eisteddfod

An eisteddfod is the coming together of musicians and bards in a celebration of music and poetry. Wales is known especially for it choral singing. Welsh Men's choirs, or Welsh Male Voice choirs as they are also known, can be found in places all over the world, not only in Wales.
3. In slang an Englishman is a Limey, a New Zealander a Kiwi. What's the slang word for a person from south Wales?

Answer: Taffy

Taffy is the nickname of a Welsh person. The origin is unknown, but might be a form of Dyffyd (David) which is a very popular Welsh name.


"Taffy was a Welshman,
Taffy was a thief.
Taffy came to my house
And stole a leg of beef.
I went to Taffy's house,
Taffy was in bed.
I picked up the leg of beef
And hit him on the head."
There are lots of verses to this rhyme. They all start with the same lines but have different endings!
4. Which English monarch was responsible for the union of England and Wales?

Answer: Henry VIII

When the Welsh prince Henry Tudor became Henry VII of England relations between England and Wales improved, and Henry VII's son, Henry VIII, joined the two countries in 1536.
5. Who was the man who led the Welsh in an uprising against Henry IV in 1400?

Answer: Owen Glendower

Owen Glendower (Owain Glyndwr) was successful in driving the English from most of Wales. However, in 1409 he was ousted and the English took control again.
6. What creature is found on the Welsh flag?

Answer: Dragon

As part of the UK, the flag of Wales is the Union Jack. However, Wales also has its own flag. The background of the Welsh flag is divided horizontally with the top half white and the bottom half green. The dragon is in red.
7. If you left Wales by ship and sailed west across St. George's Channel which country would you come to?

Answer: Ireland

Ireland lies to the west of Wales, and is separated from it by the St. George's Channel in the south and the Irish Sea in the north. Many ferries make the crossing daily.
8. What is the highest mountain in Wales?

Answer: Snowdon

Snowdon is 3,560 ft (1,085.8 m) high, which makes it is the highest point in Wales, and also the highest pointed in England and Wales.
9. Who is the Welsh poet who was known for his drinking. He wrote the poem "Do Not Go Gentle into the Good Night"?

Answer: Thomas

Dylan Thomas (1914 to 1953) is perhaps the best known Welsh author. He wrote many books of poetry. His "Under Milk Wood", a play he wrote for radio in 1954 is perhaps his most famous work.
The first verse of his poem "Do Not Go Gentle into that Good Night" is as follows:

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
10. Most Welsh are Protestants, but which Protestant denomination do they belong to? If you answered the first nine questions correctly the first letters of the answers will spell the name.

Answer: Methodist

The Church of England became the official church of Wales when it joined England in 1536. However, so many Welsh people became Methodists that the Church of England is no longer the official church of Wales.
Source: Author minch

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us