FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about How Green Is My Valley
Quiz about How Green Is My Valley

How Green Is My Valley? Trivia Quiz


Wales has some of the oldest living history in all of the United Kingdom and the oldest living language in Europe, but most know little about it. A brief introduction to some Welsh trivia.

A multiple-choice quiz by TemplarLLM. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Wales

Author
TemplarLLM
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
8,240
Updated
May 19 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2861
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 194 (8/10), Guest 109 (6/10), Guest 86 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following were most commonly mined/quarried in Wales and at one time made Wales the highest producer of these natural resources? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following famous men led a rebellion against the English Rule that started in 1400? Hint


Question 3 of 10
3. Which mountainous region in Wales includes the highest peak in all of Wales? Hint


Question 4 of 10
4. The longest place name in Wales is Llan-fair-pwll-gwyn-gyll-go-ger-y-chwyrn-drobwll-llan-tysiliog-ogo-goch. It means the church of St. Mary, in the valley of the white hazel, near the rapid whirlpool, nearby the red cave of the church of St. Tysilio.


Question 5 of 10
5. What creature is depicted on the national flag of Wales? Hint


Question 6 of 10
6. Which U.S. State has the broadest Welsh influence? Hint


Question 7 of 10
7. Which King in England built a long-running earthen 'dyke' throughout most of the border of Wales in an attempt to keep the Welsh in Wales and prevent them from raiding England? Hint


Question 8 of 10
8. What country in South America has the largest Welsh contingent? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following is the title of the Welsh National Anthem? Hint


Question 10 of 10
10. Henry Tudor was a Welsh prince who defeated Richard III of England at the Battle of Bosworth Field. He then assumed the Throne of England, uniting the Royal Houses of both Wales and England under one title. What number Henry was he? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 14 2024 : Guest 194: 8/10
Jun 12 2024 : Guest 109: 6/10
May 25 2024 : Guest 86: 8/10
May 14 2024 : fado72: 10/10
May 14 2024 : ramses22: 7/10
May 14 2024 : psnz: 10/10
May 14 2024 : Dizart: 9/10
May 14 2024 : workisboring: 4/10
May 14 2024 : rainbowriver: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following were most commonly mined/quarried in Wales and at one time made Wales the highest producer of these natural resources?

Answer: Coal and Slate

The South part of Wales is infamous for the exhaustive coal-mining that occurred there in the last two centuries. South Wales was once renowned for its green valleys (hence the famous Welsh Choral song 'How green are my valleys'), but these were ravaged by increasingly power-hungry industrialists. With the advent of nuclear power and the depletion of many of the coal veins, the valleys are now once again becoming green havens of beauty. Similar efforts were made in north Wales for its vast amounts of slate, although Snowdonia (where the majority of slate was mined) managed to hide the industrial impact a little better due its naturally rugged terrain, which cloaked much of the normally visible scars of mining..
2. Which of the following famous men led a rebellion against the English Rule that started in 1400?

Answer: Owain Glyndwr

This Prince led an uprising in the very early 15th century and quickly became an increasingly powerful symbol of frustrated Welsh independence. Even today, the shadowy organization that surfaced in the early 1980s to burn holiday homes of English people and English estate agents dealing in Welsh property has taken the name Meibion Glyndwr, the Sons of Glyndwr.
3. Which mountainous region in Wales includes the highest peak in all of Wales?

Answer: Snowdonia

This mountain range includes the peak of Snowdon. The mountain is known to the Welsh as Yr Wyddfa, which means 'the grave above ground'.
4. The longest place name in Wales is Llan-fair-pwll-gwyn-gyll-go-ger-y-chwyrn-drobwll-llan-tysiliog-ogo-goch. It means the church of St. Mary, in the valley of the white hazel, near the rapid whirlpool, nearby the red cave of the church of St. Tysilio.

Answer: True

Although a bit of a mouthful, this entire village name is printed on the railway sign announcing it, making the sign one of the longest signs in the world.
5. What creature is depicted on the national flag of Wales?

Answer: Red Dragon

The Dragon is known in Welsh symbolism as wealth, the raw powers of nature and the treasures of the sub-conscious mind.
6. Which U.S. State has the broadest Welsh influence?

Answer: Ohio

Although Utah has a population of which it is estimated that 20 percent can trace their heritage back to Wales, Ohio has the largest Welsh influence in all of the United States. Columbus has a strong core of Welsh history at its foundation, with many of its churches being established by Welsh settlers, as well as annual Gymanfa celebrations (which essentially are singing contests), organized by the Welsh Society of Central Ohio, one of the largest Welsh societies outside of Wales.

The Ohio town of Radnor was also established by the Welsh, and the towns of Gomer, venedocia, Ohio as well as the counties of Jackson and Gallia, all have distinct Welsh presences. Utah also (as mentioned above) has strong Welsh influences, in fact the Mormon Tabernacle Choir was originally began as a Welsh choir.

The High school of Malad in Idaho calls its sports teams 'malad dragons' and has the Welsh flag as its school flag. In addition, areas around Philadelphia have strong Welsh influences, most notably 'Bala', which is a lake in North Wales, Montgomery County, Bryn Mawr and so on.
7. Which King in England built a long-running earthen 'dyke' throughout most of the border of Wales in an attempt to keep the Welsh in Wales and prevent them from raiding England?

Answer: King Offa

'Offa's Dyke' as it is known was built as an ancient mound and ditch fortification by Offa the King of Mercia roughly 1200 years ago in or around 784A.D. It is appoximately 176 miles, stretching from Sedbury Cliffs (nr Chepstow) to Prestatyn.
8. What country in South America has the largest Welsh contingent?

Answer: Argentina

The area known as 'Patagonia' contains many 19th century Welsh settlements in southern Argentina, commonly referred to as Gwladfa Patagonia. The oldest Welsh colony in Argentina was the Chabut Colony, which was established on 15 September 1865, with the founding of the Town of Rawson.

The Welsh also started settling south and west of Rawson to the foothills of the Andes mountain. They undertook a number of explorations to the western part of Argentina, to the foothills of the Andes. It was through these explorations that the Andes were settled.
9. Which of the following is the title of the Welsh National Anthem?

Answer: Hen Wlad fy Nhadau (Ancient Land of my Forebears)

This song is perhaps one of the most moving and beautiful national anthems (okay, maybe I am a little biased), but it should be remembered that it is only one of a host of strongly moving songs, commonly sung by world-renowned Welsh Male-Voice choirs and the fans at Welsh rugby games.
10. Henry Tudor was a Welsh prince who defeated Richard III of England at the Battle of Bosworth Field. He then assumed the Throne of England, uniting the Royal Houses of both Wales and England under one title. What number Henry was he?

Answer: Henry VII

The traditional view of the Battle of Bosworth Field is that on August 21, 1485, Richard III left Leicester to intercept Henry Tudor's invading army. Their forces met and clashed at Redemore Plain -- somewhere south of Market Bosworth -- early the following day. Betrayed by the Stanleys and Northumberland, Richard was killed along with much of his Household during his fateful charge at Henry Tudor's ranks.

This has recently been thrown into controversy, as has much of Richard III's reign.
Source: Author TemplarLLM

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Wales Basics Average
2. 9 for 10 - Wales Average
3. Wales for the Tourist Average
4. The Mystical Land of Wales! Average
5. Wales Difficult
6. Welsh Culture Tough
7. Facts on Cardiff Average
8. An Awful Lot of "L's" in Llan Average
9. Day Trip To Bangor Average
10. Wales: 'The Big Country' Average
11. Newport - The Newest City in Wales Average
12. Which Way to Cardiff? Average

6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us