FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Mystical Land of Wales
Quiz about The Mystical Land of Wales

The Mystical Land of Wales! Trivia Quiz


Welcome to the mystical land of Wales!

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Wales

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
126,537
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2212
- -
Question 1 of 10
1. The national motto of Wales is "Cymru go bragh".


Question 2 of 10
2. Wales' royal motto is "Y Ddraig Goch Ddyry Cychwyn"?


Question 3 of 10
3. What is the longest river completely in Wales? Hint


Question 4 of 10
4. What is the largest lake in Wales? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these sets of letters do not appear in the Welsh alphabet? Hint


Question 6 of 10
6. Caws pobi, a traditional Welsh food made of melted cheese and spices on top of a piece of toast, is more commonly referred to as this?

Answer: (Two Words)
Question 7 of 10
7. What rare breed of cat's name is Welsh? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these vegetables is a national symbol of Wales? Hint


Question 9 of 10
9. What day is St. David's Day? Hint


Question 10 of 10
10. What is the national flower of Wales? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 109: 5/10
Jun 07 2024 : Guest 185: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The national motto of Wales is "Cymru go bragh".

Answer: False

The national motto is "Cymru am Byth", meaning "Wales Forever".
2. Wales' royal motto is "Y Ddraig Goch Ddyry Cychwyn"?

Answer: True

It is Welsh, meaning "The Red Dragon Leads the Way".
3. What is the longest river completely in Wales?

Answer: Tywi

The Tywi is 64 miles long. The Severn runs through England, so it is not completely in Wales.
4. What is the largest lake in Wales?

Answer: Bala Lake

Bala Lake is known in the Welsh language as Llyn Tegid. The only known population in Wales of gwyniad, a kind of land-locked herring, is found in Bala Lake.
5. Which of these sets of letters do not appear in the Welsh alphabet?

Answer: k, q, v, z

The Welsh language is Celtic and shares its roots with the languages spoken in Scotland, Ireland, and Brittany, a section of northwestern France that was settled by the Celts.
6. Caws pobi, a traditional Welsh food made of melted cheese and spices on top of a piece of toast, is more commonly referred to as this?

Answer: Welsh Rabbit

Welsh rarebit has become popular throughout the United Kingdom. The most famous cheese to come from Wales is Caerphilly, a crumbly white named after a town in Mid Glamorgan.
7. What rare breed of cat's name is Welsh?

Answer: Cymric

The Cymric is sometimes called the Longhaired Manx. This cat originated in North America, but the name means "Welsh". There is a belief that Wales had its own strains of tailless cats.
8. Which of these vegetables is a national symbol of Wales?

Answer: Leek

The reason for the leek being the national symbol is not known for certain. Some attribute it to St. David and the Battle of Agincourt, where the leek was used to identify Welsh archers. Another suggestion is that it identified followers of Tudor, whose coat of arms was green and white like the leek. Also, the leek has been very important to the Welsh people in history because it was easy to cultivate and formed part of the staple diet.
9. What day is St. David's Day?

Answer: March 1

The day honors St. David, the patron saint of Wales. It is celebrated by wearing leeks and daffodils.
10. What is the national flower of Wales?

Answer: Daffodil

A Welsh tradition says that the person who saw the first flowering daffodil of Spring would be blessed with more gold than silver during the coming year.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us