FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Newport  The Newest City in Wales
Quiz about Newport  The Newest City in Wales

Newport - The Newest City in Wales Quiz


Newport was granted city status in 2002. How much do you know about it? Take the quiz and find out. You're sure to learn something!

A multiple-choice quiz by MaggieG. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Wales

Author
MaggieG
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
180,141
Updated
Jan 15 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
895
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 109 (5/10), Guest 31 (9/10), ramses22 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Newport stands on a river said to have the second highest tidal rise and fall in the world. What is the name of the river? Hint


Question 2 of 10
2. Because of the extreme tidal conditions in the river on which Newport stands, what sort of bridge was constructed near the river mouth to allow ships to pass easily? Hint


Question 3 of 10
3. Newport's cathedral, situated at the top of a hill overlooking the city, is dedicated to which Welsh Saint? Hint


Question 4 of 10
4. In 1839 a violent uprising in Newport ended in death for around 20 men (the true total has never been ascertained) outside the Westgate Hotel. What was the name of the insurgent group? Hint


Question 5 of 10
5. This motorway connects Newport to London, and runs right through the centre of the city. What is it? Hint


Question 6 of 10
6. In 2004, a theatre, controversial in design, was being built on the banks of the river in Newport. As the foundations were being dug, progress was held up for several weeks following the discovery of what? Hint


Question 7 of 10
7. Over the river from the theatre is another Newport landmark - a club called TJ's where many local bands get their first break into the "big time". At one time Newport was dubbed the new Seattle, but which grunge musician is reputed to have proposed to his famous girlfriend in the club? Hint


Question 8 of 10
8. If you boarded a train at Newport's railway station, at which London station would you arrive? Hint


Question 9 of 10
9. Tredegar House, a beautiful mansion on the edge of the city, was once the home of the Morgan family, but is now owned by the City Council. Godfrey Morgan, one of the best loved inhabitants of the house, gave a good deal of land and money to the town in gratitude for his safe return from which battle of 1854, made famous in a poem by Alfred, Lord Tennyson? Hint


Question 10 of 10
10. In which year did the Celtic Manor Resort on the outskirts of Newport stage the prestigious Ryder Cup? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 109: 5/10
May 24 2024 : Guest 31: 9/10
May 14 2024 : ramses22: 4/10
May 14 2024 : rainbowriver: 7/10
May 14 2024 : masfon: 6/10
May 14 2024 : stephedm: 2/10
May 14 2024 : paper_aero: 7/10
May 14 2024 : DeepHistory: 10/10
May 14 2024 : horadada: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Newport stands on a river said to have the second highest tidal rise and fall in the world. What is the name of the river?

Answer: Usk

The highest in the world is in the Bay of Fundy in Newfoundland. The Severn, into which the Usk flows, also has a very high tidal range, a result of which is the famous "Severn Bore".
2. Because of the extreme tidal conditions in the river on which Newport stands, what sort of bridge was constructed near the river mouth to allow ships to pass easily?

Answer: transporter

Robert Haynes chose the design in preference to other types of bridges such as bascule and swing, as the "aerial ferry" that constitutes the bridge didn't require piers which would have seriously narrowed the available shipping lanes.
3. Newport's cathedral, situated at the top of a hill overlooking the city, is dedicated to which Welsh Saint?

Answer: St. Woolos

The name "Woolo" comes from Gwynllyw, a Welsh saint of the 5th century who founded a religious establishment in Newport.
Although the building dates back to pre Norman times it has been added to and modified many times in its history. As well as being the seat of the Archbishop of Wales, the last of which, Dr. Rowan Williams, went on to become Archbishop of Canterbury, it is also a normal parish church.
4. In 1839 a violent uprising in Newport ended in death for around 20 men (the true total has never been ascertained) outside the Westgate Hotel. What was the name of the insurgent group?

Answer: The Chartists

The group took its name from the People's Charter of 1838, and was
a movement for social and political reform in the United Kingdom.
Their demands were that all men over the age of 21 should have the vote, that all electoral districts should be of equal size, that ballots should be secret, that MPs should receive a salary and that Parliamentary elections should be held annually.
5. This motorway connects Newport to London, and runs right through the centre of the city. What is it?

Answer: M4

The motorway connects London and Wales, and stretches past Swansea to within 17 miles of Carmarthen.
6. In 2004, a theatre, controversial in design, was being built on the banks of the river in Newport. As the foundations were being dug, progress was held up for several weeks following the discovery of what?

Answer: the remains of a medieval ship

The boat, most of which was recovered, was preserved, and is on display in the city. It is thought to be the remnants of a trading vessel known as a "carreg" and probably dates back to the 15th century.
7. Over the river from the theatre is another Newport landmark - a club called TJ's where many local bands get their first break into the "big time". At one time Newport was dubbed the new Seattle, but which grunge musician is reputed to have proposed to his famous girlfriend in the club?

Answer: Kurt Cobain

Kurt's proposal to Courtney Love is one of the more enduring legends among Newport youth. What is not disputed is that he actually did visit the club to see Courtney play there with her band "Hole".
8. If you boarded a train at Newport's railway station, at which London station would you arrive?

Answer: Paddington

Paddington is the main London station for journeys to the South West of England, and Wales.
9. Tredegar House, a beautiful mansion on the edge of the city, was once the home of the Morgan family, but is now owned by the City Council. Godfrey Morgan, one of the best loved inhabitants of the house, gave a good deal of land and money to the town in gratitude for his safe return from which battle of 1854, made famous in a poem by Alfred, Lord Tennyson?

Answer: Charge of the Light Brigade

Godfrey Morgan was so grateful to have survived, that when the horse who carried him in the battle, "Sir Briggs", died, he had him buried in the grounds of the house. A plaque marks the place and tells the story.
10. In which year did the Celtic Manor Resort on the outskirts of Newport stage the prestigious Ryder Cup?

Answer: 2010

Terry Matthews, local boy turned multi-millionaire entrepreneur, and owner of the resort, managed to win the right to hold the Ryder Cup in Newport, which was played on the Wentwood Hills course in September 2010. It was an exceptionally wet weekend, and resulted in play being extended into a Monday for the first time in the event's history.

The European team coped admirably with the adverse conditions and won the event.
Source: Author MaggieG

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us