FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wales
Quiz about Wales

Wales Trivia Quiz


Some not so easy general knowledge questions that any self respecting Welshman Welsh Women should know.

A multiple-choice quiz by taffysmd. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Wales

Author
taffysmd
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
104,567
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2113
Last 3 plays: Guest 109 (2/10), Guest 185 (2/10), Guest 86 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Saint David is the Patron Saint of Wales. One of the following describes the colours on the Flag of St. David. Hint


Question 2 of 10
2. According to a 1991 census what percentage of people living in Wales could speak their native tongue, Welsh? Hint


Question 3 of 10
3. Which town in Wales was given city status in 2002.

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. Which of these is not a railway station in Cardiff? Hint


Question 5 of 10
5. The longest river in Wales is the River Severn, where does it originate? Hint


Question 6 of 10
6. How many counties were there before the April 1996 changes? Hint


Question 7 of 10
7. The land area of Wales is one of the following Hint


Question 8 of 10
8. The Welsh are famous for their rugby. As of 2002, there are only three nations that have beaten Wales more times than Wales have beaten them. Which three nations are they? Hint


Question 9 of 10
9. What is the least populated city in Wales (and in the United Kingdom)? Hint


Question 10 of 10
10. By what name was the famous Welsh singer Tom Jones christened? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 109: 2/10
Jun 07 2024 : Guest 185: 2/10
May 30 2024 : Guest 86: 5/10
May 19 2024 : Guest 86: 7/10
May 14 2024 : winston1: 6/10
May 14 2024 : snhha: 10/10
May 14 2024 : ramses22: 2/10
May 14 2024 : mandy2: 8/10
May 14 2024 : dee1304: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Saint David is the Patron Saint of Wales. One of the following describes the colours on the Flag of St. David.

Answer: Black background with a gold cross

The gold cross on black of St David has, as far as I know, never had an official status in Wales. The nearest to it was that it was used by Anglican churches in Wales before disestablishment in 1921. A black cross on gold was used by Welsh Anglican churches until 1954.[It] is said to have been taken from the arms of the manors of Llawhaden and Pebidiog (anciently known as Dewisland [NB: Dewi Sant is the Welsh for St David]), of which the early bishops of St David's were barons' (p66). This, of course, is the reverse of the gold cross on black flag
2. According to a 1991 census what percentage of people living in Wales could speak their native tongue, Welsh?

Answer: 18.5%

3. Which town in Wales was given city status in 2002.

Answer: Newport

Newport is the newest city in Wales which became the fifth city in Wales, after Cardiff, Swansea, Bangor and St Davids.
4. Which of these is not a railway station in Cardiff?

Answer: Aber

Aber is one of two stations that serves Caerphilly to the north of Cardiff.
5. The longest river in Wales is the River Severn, where does it originate?

Answer: Mount Pumlumon (Plynlimon)

The river is named after Sabrina daughter of the mistress of King Locrine. The Queen had her thrown into the river and drowned. It is Britain's longest river abeing 210 miles long from its source in mid Wales to the Bristol Channel.
Its source from peat bogs (as well as the Wye and the Rheidol in Central Wales being some 1,600 feet high up in the hills close to the summit of Plynlimon Central Wales (meaning Five Peaks) The Severn is joined by the Afon Clywedog supported by the large reservoir behind the great dam between Short Bridge and Long Bridge.
6. How many counties were there before the April 1996 changes?

Answer: 8

They were Clwyd, Dyfed, Gwent, Gwynned, Powys and three 'Glamorgans' in Wales, these being West, South and Mid Glamorgan.
7. The land area of Wales is one of the following

Answer: 8,016 sq mi

The land area of Wales is just over 8,000 square miles and measures approximately 160 miles long by 60 miles wide. Wales has extensive tracts of high plateaux with mountain ranges deeply dissected by river valleys radiating from the centre of the upland area.

The lowland area is confined mainly to the relatively narrow coastal belts and the valley floors. Snowdon is the highest mountain at 3,650 feet. The coastline is almost 750 miles long (1,200 Km)
8. The Welsh are famous for their rugby. As of 2002, there are only three nations that have beaten Wales more times than Wales have beaten them. Which three nations are they?

Answer: Australia, South Africa and New Zealand

Wales v South Africa, Wales won 1, lost 14, drawn 1
Wales v New Zealand, Wales won 3, lost 15, drawn 0
Wales v Australia, Wales won 8, lost 13, drawn 0
Wales v England, Wales won 49, lost 47 drawn 12
Wales v France, Wales won 41, lost 31, drawn 3
Wales v Ireland, Wales won 60, lost 40, drawn 6
Wales v Scotland, Wales won 57, lost 46, drawn 3
9. What is the least populated city in Wales (and in the United Kingdom)?

Answer: St. Davids

St.Davids is the smallest city in Britain (population 1,500) and is located on the western coast of the Pembrokeshire Coast National Park, it was granted city status because of the presence of the cathedral.
10. By what name was the famous Welsh singer Tom Jones christened?

Answer: Thomas Jones Woodward

Tom Jones was born Thomas Jones Woodward in Pontypridd, South Wales, on June 7, 1940, the son of a coal miner. He began singing at an early age, in the local church and with the choir at his school. He left school at 16 and married at the age of 17. Tom worked all day and he sang in the pubs at night, working with local groups. By 1963, he had gained notoriety with his own group, Tommy Scott and the Senators, and was playing regularly in the demanding atmosphere of the working-class clubs and dance halls.

He was spotted by Gordon Mills, who recalled: "The first few bars were all I needed to hear; they convinced me that here was a voice that could make him the greatest singer in the world."
Source: Author taffysmd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us