FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Argentine Geography
Quiz about Argentine Geography

Argentine Geography Trivia Quiz


How much do you really know about this fascinating South American country?

A multiple-choice quiz by CraniumMaximus. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. South America
  8. »
  9. Argentina

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
347,002
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
460
Last 3 plays: Guest 166 (3/15), Guest 107 (4/15), Guest 107 (4/15).
- -
Question 1 of 15
1. True or false: Argentina contains what is widely regarded as the southermost city in the world.


Question 2 of 15
2. Which of these native peoples live in Argentina? Hint


Question 3 of 15
3. San Carlos de Bariloche, a place known for its architecture, is located at what mountain range in Argentina? Hint


Question 4 of 15
4. What is the name of the famous neighborhood in Buenos Aires where the famous Argentine dance known as the tango originated? Hint


Question 5 of 15
5. What is the name by which Argentines call the Falkland Islands? Hint


Question 6 of 15
6. True or False: Throughout the late nineteenth and early twentieth centuries, millions of people emmigrated from Argentina.


Question 7 of 15
7. What is the name of the strait that separates mainland Argentina from the islands of Tierra del Fuego? Hint


Question 8 of 15
8. What colour is the house of the president in Argentina? Hint


Question 9 of 15
9. At around 22,000 feet, Argentina's tallest mountain is also the tallest in South America. What is the name of this mountain? Hint


Question 10 of 15
10. What is the name of the north-central province of Argentina named after Christian missionaries? Hint


Question 11 of 15
11. What is the name of the important waterway which forms part of the border of Argentina between it and Uruguay? Hint


Question 12 of 15
12. The Pampas are a plain in what part of Argentina? Hint


Question 13 of 15
13. Does Argentina produce so much meat that it is a central part of the Argentine diet?


Question 14 of 15
14. Most of the Southern Patagonian Ice Field lies in Argentina. What is so remarkable about this ice field? Hint


Question 15 of 15
15. To finish, I will ask you a question about Argentina's language. What distinguishes Argentine Spanish from vernacular Spanish? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 22 2024 : Guest 166: 3/15
Apr 22 2024 : Guest 107: 4/15
Apr 22 2024 : Guest 107: 4/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. True or false: Argentina contains what is widely regarded as the southermost city in the world.

Answer: True

Although it may seem counter-intuitive, Argentina's city of Ushuaia is commonly held as the southermost. Some other towns, including some in Chile, claim to hold the title. These are further south, but they are not large enough to be a city.
2. Which of these native peoples live in Argentina?

Answer: Guarani

The Guarani also live in Paraguay, Brazil, and other South American countries. The Inca expansion never reached present-day Argentina, and the Seminole live in the United States Southeast. The Ayachucho are made up, although there is such a place in Peru.
3. San Carlos de Bariloche, a place known for its architecture, is located at what mountain range in Argentina?

Answer: Andes

San Carlos de Bariloche is famous for its German architecture, and is often called "Switzerland of the Andes". The Cordillera Central is the main mountain system of the island of Hispaniola. The Sierra Madre is a range in Mexico.
4. What is the name of the famous neighborhood in Buenos Aires where the famous Argentine dance known as the tango originated?

Answer: La Boca

La Boca (The Mouth) is comprised of Italian immigrants and their descendents, and is famous for its brightly coloured houses. The tango (in case you didn't know) is the national dance of Argentina for which the country is famous.
5. What is the name by which Argentines call the Falkland Islands?

Answer: Las Islas Malvinas

Falkland is the English term, so those two answers are incorrect. Los Isles uses the incorrect gender, and should be Las Islas. Malvinas comes from the French term Malouines, coined by a French explorer.
6. True or False: Throughout the late nineteenth and early twentieth centuries, millions of people emmigrated from Argentina.

Answer: False

It is the other way around. People immigrated TO Argentina, from countries such as Switzerland, Germany, Italy, Spain, the United Kingdom, and many more. These people contributed greatly to Argentina's diverse character, and many became artisans.
7. What is the name of the strait that separates mainland Argentina from the islands of Tierra del Fuego?

Answer: The Strait of Magellan

The Strait of Magellan is named after the famous explorer Ferdinand Magellan. The Drake Passage is the name given to the waterway around the tip of the continent, just to the south of Tierra del Fuego. The Strait of Juan de Fuca separates Vancouver Island from Washington and mainland British Columbia. The Windward Passage lies between Cuba and Hispaniola.
8. What colour is the house of the president in Argentina?

Answer: Pink

The famous Casa Rosada (Pink House) is the residence of the president in Buenos Aires. It is a light shade of pink, and is a renowned landmark in the city.
9. At around 22,000 feet, Argentina's tallest mountain is also the tallest in South America. What is the name of this mountain?

Answer: Cerro Aconcagua

Cerro Aconcagua is the tallest at approximately 22,850 feet. It lies in the Argentine province of Mendoza. Cerro de Potosi is a famous mountain in Mexico, Nevado Sajama is Bolivia's highest peak, and the Pichincha Volcano is the site of the famous Battle of Pichincha in Ecuador.
10. What is the name of the north-central province of Argentina named after Christian missionaries?

Answer: Misiones

Misiones is named after the missionaries who came to spread Chrisianity to the native Guarani people. La Cruz (the cross), El Cristo (the Christ), and Converso (convert) are not provinces of Argentina.
11. What is the name of the important waterway which forms part of the border of Argentina between it and Uruguay?

Answer: Rio de la Plata

The Rio de la Plata is a river/estuary/gulf depending on who you ask. It forms part of the border between Argentina and Uruguay. For more information please see my quiz on the Rio de la Plata. The Pilcomayo and Bermejo Rivers are Bolivian and drain into the Rio de la Plata. The Argentine Sea is a shallow area to the east of Argentina.
12. The Pampas are a plain in what part of Argentina?

Answer: Central

The Pampas are an extensive region of fertile grasslands. They are well-known for their many gauchos who work on the farms in the region.
13. Does Argentina produce so much meat that it is a central part of the Argentine diet?

Answer: Yes

Most of this meat comes from the large ranching operations of the gauchos, the area's "cowboys". Overall, Argentina produces many different types of meat, mostly beef. Of course, this is of little importance to a vegetarian such as myself.
14. Most of the Southern Patagonian Ice Field lies in Argentina. What is so remarkable about this ice field?

Answer: It was the victim of theft.

The Southern Patagonian ice field, true to its name, lies in southern Patagonia. It covers approximately 6500 square miles, and was recently the victim of theft! Yes, you heard me: In January 2012, a group of individuals cut several blocks of ice and trucked it away to be sold, but were apprehended very quickly.
15. To finish, I will ask you a question about Argentina's language. What distinguishes Argentine Spanish from vernacular Spanish?

Answer: There is a very strong accent.

Argentine Spanish (Espanol Argentina) has a thick accent, which makes it difficult for other Spanish speakers to correctly understand the first time around, as it did for me. For example, y sounds such as "yo" are pronounced with a j/g such as "jo" instead. All of the other choices are not true.
Source: Author CraniumMaximus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us