Quiz about Beneath Chicago
Quiz about Beneath Chicago

Beneath Chicago Trivia Quiz


Focusing on things under land, underwater, underfoot, under streets and on the south side of the city.

A multiple-choice quiz by kscleaves. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Illinois
  8. »
  9. Chicago

Author
kscleaves
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,698
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
283
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Running beneath Chicago's Uptown neighborhood are tunnels. These tunnels are infamous for their use in the jazz age as an escape route for gangsters such as Al Capone. Under which Uptown destination can you find the entrance to these tunnels? Hint

The Wilson "El" Station
The Goldblatts Building
The Green Mill
Truman College

2. Beneath the streets of Chicago's Loop you will find the remains of a massive underground system that served the city's largest buildings from 1906 to 1959. What was carried through these tunnels? Hint

Water and natural gas
Coal, mail and people on tiny trains
Telegraph wires and electrical wires
Couriers running from building to building

3. What major event in the history of science occurred in an underground racquetball court at the University of Chicago in 1942? Hint

The first self-sustaining, synthetic nuclear reaction
A fateful sports match and conversation between Fermi and Einstein
The discovery of the element germanium
An experiment on specific gravity which led to interstellar flight

4. You may have seen Chicago's double-decker Wacker Drive featured in "The Blues Brothers" or "Batman Begins." Many have heard of "Upper Wacker" and "Lower Wacker," but for a short span there is actually a third, even deeper level! What is this lowest level of Wacker Drive called? Hint

Da Basement
Lower Lower Wacker
Emerald City
Free Parking

5. The Great Fire of Chicago destroyed what major landmark, formerly located at the corner of Ontario Street and McClurg Court in the area now known as Streeterville? (Hint: remember the theme!) Hint

The Chicago Board of Agriculture
The original Chicago Library
Fort Dearborn
Nothing--there was no land there during the Great Fire.

6. Chicago can be loosely divided into four major areas - the Loop, the North Side, the West Side and the South Side. The South side is by far the largest area of the city, stretching from just beneath the Loop all the way down to the Indiana border. Where does the Loop end and the South Side begin? Hint

Roosevelt Road
Congress Parkway
Madison Street
Martin Luther King Drive

7. What item underfoot during Chicago's Great Fire of 1871 has been blamed for helping the fire to spread in such a rapid and destructive way? Hint

Leftover animal dung and straw from horse-drawn carts
Wooden sidewalks and streets
Lack of an underground water system
Vaulted streets which collapsed under the panicking citizens

8. Several Chicago museums offer exhibits that allow visitors to learn about some form of life underground or underwater. Which of the following *permanent* exhibits does not exist? Hint

Underground Adventure (Field Museum of Natural History)
The Underground Railroad (duSable Museum of African American History)
Coal Mine (Museum of Science and Industry)
Wild Reef (Shedd Aquarium)

9. Millennium Park in downtown Chicago has been a major tourist draw since its opening in 2004. What lies underneath the Park? Hint

Parking garage
Nothing, it's just land.
Public transit subway lines
The Chicago River

10. The East-West running streets on the South Side of Chicago are generally numbered sequentially, the numbers increasing as you progress further away from the Loop. What is the southernmost numbered street in Chicago? Hint

138th Street
54th Street
95th Street
200th Street

11. Erik Larson's book "Devil in the White City" introduced the world to the hideous story of H.H. Holmes, the first major serial killer in America. What was found in the basement of Holmes' "Murder Castle" in Chicago? Hint

Lime pits and furnaces
Shops owned by unsuspecting tenants
Prison cells
His own residence quarters

12. With an estimated completion date of 2019, the Deep Tunnel project is a major civic works program that started underneath Chicago and its surrounding areas in the 1970s. What is the purpose of this project? Hint

Reducing flooding and preventing the buildup of sewage in Lake Michigan
Creating an underground storage facility to replace garbage landfills
Creating a full subterranean highway system to alleviate traffic jams
Sinking the entire "elevated" railway system underground to reduce noise pollution

13. Chicago's mass transit system is colloquially known as the "EL," short for Elevated Railway. Which two lines run underneath the city as well as above it? Hint

Green and Red
Red and Blue
Brown and Purple
Yellow and Pink

14. Many utility lines run underneath the Chicago - water, gas, electric and telephone lines can all be found down there. However, only one of those systems is controlled entirely by the city government. Which utility department is manned entirely by the city? Hint

Water
Gas
Electric
Telephone

15. The Willis Tower (formerly known as the Sears Tower) was known for decades as the tallest building in the world. How many floors are below ground level in this famous skyscraper? Hint

Ten
Three
None
One plus a subway station


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Running beneath Chicago's Uptown neighborhood are tunnels. These tunnels are infamous for their use in the jazz age as an escape route for gangsters such as Al Capone. Under which Uptown destination can you find the entrance to these tunnels?

Answer: The Green Mill

One tunnel entrance can be found underneath the Green Mill tavern. The tunnels were not originally built for gangster use - they connected the tavern with its beer garden, located where the Uptown Theatre now stands. During the age of Prohibition, they were used both as an escape route for mobsters and as a hiding place for illicit alcohol.
2. Beneath the streets of Chicago's Loop you will find the remains of a massive underground system that served the city's largest buildings from 1906 to 1959. What was carried through these tunnels?

Answer: Coal, mail and people on tiny trains

The Chicago Tunnel Company was responsible for sixty miles of two-foot gauge track running beneath the city. The tunnel grid stretched from what is now known as River North south to Chinatown, and from the Museum Campus all the way west to the River. One could write an entire quiz on this subject alone, but I will leave you with a great link for more info: users.ameritech.net/chicagotunnel/tunnel1.html
3. What major event in the history of science occurred in an underground racquetball court at the University of Chicago in 1942?

Answer: The first self-sustaining, synthetic nuclear reaction

The first man-made nuclear reactor, named Chicago Pile-1, was started in December of 1942 by Enrico Fermi and Leo Szilard. It was going to happen at the Argonne National Laboratory, but a labor strike resulted in the relocation of the event to an unceremonious gymnasium.

The reactor consisted of a stack of uranium and graphite blocks, controlled by rods coated in cadmium.
4. You may have seen Chicago's double-decker Wacker Drive featured in "The Blues Brothers" or "Batman Begins." Many have heard of "Upper Wacker" and "Lower Wacker," but for a short span there is actually a third, even deeper level! What is this lowest level of Wacker Drive called?

Answer: Lower Lower Wacker

Lower Lower Wacker Drive, or Sub Lower Wacker Drive, runs from Stetson Ave to Field Boulevard. It's mostly used for parking and service vehicles. The entire stretch of Lower Wacker was at one time known as Emerald City, named because of all of the mercury lights and the green glow they cast on the street.
5. The Great Fire of Chicago destroyed what major landmark, formerly located at the corner of Ontario Street and McClurg Court in the area now known as Streeterville? (Hint: remember the theme!)

Answer: Nothing--there was no land there during the Great Fire.

Until the 1830s, Lake Michigan came in as far west as what is now known as Michigan Avenue. By the time of the fire in 1871, a sandbar had built up around the pier but there wasn't much development on the sandy shore. The thriving area now known as Streeterville was built upon that sandbar and the huge amount of debris that was dumped into the lake during the post-fire cleanup.

Streeterville gets its name from George Streeter, a colorful fellow of the late 1800s who grafted his way into fraudulent ownership of most of the new lakefront property.
6. Chicago can be loosely divided into four major areas - the Loop, the North Side, the West Side and the South Side. The South side is by far the largest area of the city, stretching from just beneath the Loop all the way down to the Indiana border. Where does the Loop end and the South Side begin?

Answer: Roosevelt Road

Chicago's north-south streets are numbered starting from zero at Madison Street in the middle of the Loop. (Numbers increase at a rate of about 800 per mile in both directions.) However, as the Loop is considered to be its own district in modern times, the boundary between the Loop and the South Side is placed at Roosevelt Road.
7. What item underfoot during Chicago's Great Fire of 1871 has been blamed for helping the fire to spread in such a rapid and destructive way?

Answer: Wooden sidewalks and streets

Chicago was doomed by strong winds and the huge amount of wood in the city. Most buildings were made of wood. The ships in the harbor were all wood. The riverbanks were lined with lumberyards and coal yards. The raised wooden sidewalks, sealed with pitch and stuffed underneath with years of accumulated straw and debris, carried the fire down every street for miles.
8. Several Chicago museums offer exhibits that allow visitors to learn about some form of life underground or underwater. Which of the following *permanent* exhibits does not exist?

Answer: The Underground Railroad (duSable Museum of African American History)

As of 2009, the duSable Museum does not have an exhibit about the Underground Railroad. However, one can be found at the Graue Mill in the suburbs.

The Underground Adventure opened in 1999. It introduces visitors to creatures that live underground. The Coal Mine exhibit, open since 1933, lets you ride a lift down to the bottom of a "mine shaft" and learn about coal mining. The Wild Reef opened in 2003, and features sharks, eels and other diverse creatures of the coral reefs as seen through the glass of a massive tank.
9. Millennium Park in downtown Chicago has been a major tourist draw since its opening in 2004. What lies underneath the Park?

Answer: Parking garage

The parking garage underneath Millennium Park can hold over 2100 cars.
10. The East-West running streets on the South Side of Chicago are generally numbered sequentially, the numbers increasing as you progress further away from the Loop. What is the southernmost numbered street in Chicago?

Answer: 138th Street

95th Street is the southern terminus of the CTA Red Line. 54th Street/Cermak is the terminus of the Pink Line. 200th Street does not exist within Chicago's boundaries.
11. Erik Larson's book "Devil in the White City" introduced the world to the hideous story of H.H. Holmes, the first major serial killer in America. What was found in the basement of Holmes' "Murder Castle" in Chicago?

Answer: Lime pits and furnaces

Holmes confessed to 27 murders at his trial. 9 were proven, and the actual count could be as high as 230. Police investigating his three block long home found it to be a murder factory, with maze-like hallways, doors leading to nowhere, and numerous torture chambers. The building burned to the ground in 1895 while Holmes was in prison. Holmes was hanged for his crimes in 1896.
12. With an estimated completion date of 2019, the Deep Tunnel project is a major civic works program that started underneath Chicago and its surrounding areas in the 1970s. What is the purpose of this project?

Answer: Reducing flooding and preventing the buildup of sewage in Lake Michigan

Chicago is mostly built on marshland. The entire area has been subject to terrible flooding since its earliest days. Numerous projects have tried to alleviate the problem, including the well-known reversal of the Chicago River's flow in the early 1900s.

The Deep Tunnel project is a massive underground gridwork of tunnels and reservoirs designed to absorb the excess rainwater and sewage. While it is not complete, parts of it are already operational. Sewage pollution has decreased markedly in local rivers and in Lake Michigan since the tunnel work began, and once-dreadful riverfront property now commands high prices.
13. Chicago's mass transit system is colloquially known as the "EL," short for Elevated Railway. Which two lines run underneath the city as well as above it?

Answer: Red and Blue

The Red and Blue lines run underneath the Loop in two parallel lines, connected by an underground passageway. The Blue Line also has some underground passages outside the loop on the O'Hare route.
14. Many utility lines run underneath the Chicago - water, gas, electric and telephone lines can all be found down there. However, only one of those systems is controlled entirely by the city government. Which utility department is manned entirely by the city?

Answer: Water

The Chicago Department of Water Management is responsible for supply and maintenance of fresh water systems and Chicago sewers. Chicago's tap water is mostly sourced from Lake Michigan, and is the least expensive of all of the city utilities.
15. The Willis Tower (formerly known as the Sears Tower) was known for decades as the tallest building in the world. How many floors are below ground level in this famous skyscraper?

Answer: Three

There are three levels below ground at the Willis Tower. The most well-known basement tenant is the US Postal System. Willis Tower has its own post office and its own ZIP code!
Source: Author kscleaves

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us