FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dreaming of Cambodia
Quiz about Dreaming of Cambodia

Dreaming of Cambodia Trivia Quiz


Cambodia is not just Pol Pot, Khmer Rouge and Angkor Wat! Learn more about this fascinating country by taking my quiz.

A multiple-choice quiz by DigitalAngel. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Cambodia

Author
DigitalAngel
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
169,778
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3007
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 122 (2/10), Guest 107 (7/10), wellenbrecher (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. We know Phnom Penh is Cambodia's capital, but what does the word "phnom" mean in the Khmer language? Hint


Question 2 of 10
2. What is the major religion of Cambodia? Hint


Question 3 of 10
3. Cambodia was once under French rule and it achieved independence in 1953. When is Cambodia's Independence Day celebrated? Hint


Question 4 of 10
4. The Cambodians celebrate a Festival of the Dead. True or false?


Question 5 of 10
5. Which of these postures is considered disrespectful by Cambodians? Hint


Question 6 of 10
6. During a traditional Cambodian wedding, the groom and bride are tied at the wrists to each other with which colour thread? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the biggest lake in Cambodia? Hint


Question 8 of 10
8. Sihanoukville, a port city named in honour of King Norodom Sihanouk who led the Cambodians to independence in 1953, is also known by which other name? Hint


Question 9 of 10
9. Cambodia's currency is known as the... Hint


Question 10 of 10
10. The Killing Fields of Choeung Ek can be found near which city? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 122: 2/10
Jan 17 2024 : Guest 107: 7/10
Jan 12 2024 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We know Phnom Penh is Cambodia's capital, but what does the word "phnom" mean in the Khmer language?

Answer: Hill

"Phnom" is the Khmer word for "hill". Built on a hill near the Mekong River, Phnom Penh is so named because it was developed from a small monastery which had been built there in 1372 by a rich Khmer woman named Penh. Phnom Penh literally means "Penh's Hill" and became the country's capital about 64 years after the monastery was built.
2. What is the major religion of Cambodia?

Answer: Theravada Buddhism

Cambodians, for the most part, are practitioners of Theravada Buddhism. This practice was abandoned during the Khmer Rouge era as they were anti-religion, like other Communist regimes.
3. Cambodia was once under French rule and it achieved independence in 1953. When is Cambodia's Independence Day celebrated?

Answer: 9th November

Cambodians celebrate their Independence Day on the 9th of November. 10th of October is the Chinese national day, while the 4th of July is America's Independence Day. 31st December is, of course, New Year's Eve.
4. The Cambodians celebrate a Festival of the Dead. True or false?

Answer: True

The Cambodian people remember and pay tribute to their ancestors and deceased family members in a festival known as Pchum Ben. This is celebrated in the 9th lunar month and takes place over the period of 15 days. On the 15th day of the Festival, known as Dak Ben, villages will offer foods and gifts to the monks at their local pagoda.

Another tradition in this period is to built little mountains of sand, which represent the release of sins committed in the previous year. The Festival of the Dead once lasted an entire month, but it was reduced to 15 days as many families were busy with farming.
5. Which of these postures is considered disrespectful by Cambodians?

Answer: All of these

All of the above postures are considered disrespectful and threatening by the Cambodian people. The correct way to stand is to stand with your arms crossed at the waist.
6. During a traditional Cambodian wedding, the groom and bride are tied at the wrists to each other with which colour thread?

Answer: Red

They use red coloured thread, which is often soaked in holy water. Red is the colour of happiness in many Asian cultures. A Buddhist priest would preside over the ceremony and a candle would be passed around by married guests as a way of blessing the newly wed couple.
7. What is the name of the biggest lake in Cambodia?

Answer: Tonle Sap

Tonle Sap is Cambodia's largest lake, its name meaning "Great Lake" in Khmer. It is also Southeast Asia's largest freshwater lake and one of the most fish abundant in the world. Thousands of Cambodians make the lake their home, many of them living on boats and who fish for a living. Every year, the lake will reverse direction during the rainy season.

This reversal is celebrated in a three-day festival in either October or November known as the Water Festival.
8. Sihanoukville, a port city named in honour of King Norodom Sihanouk who led the Cambodians to independence in 1953, is also known by which other name?

Answer: Kompong Saom

Kompong Saom is the other name that the city of Sihanoukville is known by. Constructed in the 1950s, it has since become a beach town which attracts a number of tourists every year. Siem Reap is the city closest to the highly popular Angkor Wat temple, Tonle Bati is a city about 30km south of Phnom Penh and Banteay Srei is the name of a thousand year old temple located north of Angkor Wat.
9. Cambodia's currency is known as the...

Answer: Riel

The riel is the currency of Cambodia. Baht is found in Thailand, dong is the currency of Vietnam and you'd be expected to pay in won in South Korea.
10. The Killing Fields of Choeung Ek can be found near which city?

Answer: Phnom Penh

The Killing Fields of Choeung Ek are located 15km southwest of Phnom Penh. It is estimated that around 17,000 people were killed here and over 8,000 skulls are on display at the Memorial Stupa built there in 1988. Most of the victims were detained at the Tuol Svay Prey High School prior to their execution.

The Tuol Sleng museum is dedicated to the memory of these victims and to the crimes of the Khmer Rouge era.
Source: Author DigitalAngel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us