FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Equatorial Guinea
Quiz about Equatorial Guinea

Equatorial Guinea Trivia Quiz


This quiz tests players' knowledge of the African nation of Equatorial Guinea. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. Equatorial Guinea

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,304
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2687
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), Guest 81 (8/10), colbymanram (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. While most of the land area of Equatorial Guinea is located on the African mainland, its capital city is actually located on an island. What island is the capital city of Malabo located on? Hint


Question 2 of 10
2. What two African nations share land boundaries with Equatorial Guinea? Hint


Question 3 of 10
3. What word is used to describe a person from Equatorial Guinea? Hint


Question 4 of 10
4. What was the former name of Equatorial Guinea, a name suggestive of its former colonial rulers? Hint


Question 5 of 10
5. True or False: All of the land area of Equatorial Guinea is located north of the equator.


Question 6 of 10
6. Which of the following is not the name of a city located on the mainland portion of Equatorial Guinea? Hint


Question 7 of 10
7. The discovery of what item helped Equatorial Guinea experience rapid economic growth during the 1990s? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is not a part of the flag of Equatorial Guinea? Hint


Question 9 of 10
9. Which man obtained power of Equatorial Guinea in 1979 and ruled the country for over 25 years? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is not true regarding Equatorial Guinea? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : PurpleComet: 7/10
Apr 05 2024 : Guest 81: 8/10
Mar 22 2024 : colbymanram: 4/10
Mar 15 2024 : Guest 64: 10/10
Feb 18 2024 : callie_ross: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. While most of the land area of Equatorial Guinea is located on the African mainland, its capital city is actually located on an island. What island is the capital city of Malabo located on?

Answer: Bioko

The island of Bioko, known as Fernando Pó Island during colonial times, is located in the Gulf of Guinea. The city of Malabo was formerly named Port Clarence when the city was founded by the British in 1827.
2. What two African nations share land boundaries with Equatorial Guinea?

Answer: Cameroon and Gabon

Equatorial Guinea is bordered by Gabon to the south and east, Cameroon to the north and the Gulf of Guinea to the west. Equatorial Guinea is the smallest nation in Africa that is a member of the United Nations.
3. What word is used to describe a person from Equatorial Guinea?

Answer: Equatoguinean

Natives of Equatorial Guinea are also commonly called Equatorial Guineans. Equatoguinean is an example of a demonym, a word that denotes the members of a people or the inhabitants of a place.
4. What was the former name of Equatorial Guinea, a name suggestive of its former colonial rulers?

Answer: Spanish Guinea

Spanish Guinea became the independent nation of Equatorial Guinea on October 12, 1968. The capital city of Malabo was known as Santa Isabel under Spanish rule.
5. True or False: All of the land area of Equatorial Guinea is located north of the equator.

Answer: False

Equatorial Guinea's capital Malabo is approximately three and a half degrees north of the equator. The southernmost point of mainland Equatorial Guinea is about two degrees north of the equator. The southernmost island of Equatorial Guinea, Annobon, is located just south of the equator.
6. Which of the following is not the name of a city located on the mainland portion of Equatorial Guinea?

Answer: Lusaka

Bata is Equatorial Guinea's chief mainland city. Lusaka is the largest city and capital of Zambia.
7. The discovery of what item helped Equatorial Guinea experience rapid economic growth during the 1990s?

Answer: Oil

By the turn of the 21st century, Equatorial Guinea had become the third largest oil exporter in Sub-Saharan Africa. Other than oil, Equatorial Guinea's main exports include methanol, timber and cocoa.
8. Which of the following is not a part of the flag of Equatorial Guinea?

Answer: A ship sailing off into the sunset

The blue isosceles triangle is located on the left side of the flag. There is a green stripe above and a red stripe below the white stripe in the centre which depicts the nation's coat of arms (the grey shield bearing a silk-cotton tree). Six yellow stars are located above the coat of arms and they represent the mainland and the nation's five islands.

The flag also contains the nation's motto "Unidad, Paz, Justicia" meaning Unity, Peace, Justice.
9. Which man obtained power of Equatorial Guinea in 1979 and ruled the country for over 25 years?

Answer: Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

Obiang obtained power after a military coup overthrew Francisco Macias on August 3, 1979. Obiang developed prostate cancer in the early 2000s.
10. Which of the following is not true regarding Equatorial Guinea?

Answer: The majority of its people are of Tutsi origin.

The majority of Equatorial Guinea's population is of Bantu origin. Fang, Bube and Annobonese are important tribal languages spoken in the country.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Island Hopping (3):

There's still more islands to hop around to

  1. São Tomé and Príncipe Average
  2. Equatorial Guinea Average
  3. The Truth About the Virgin Islands Average
  4. Islands of Canada Easier
  5. Azores Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us