FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Islands of Canada
Quiz about Islands of Canada

Islands of Canada Trivia Quiz


Match the description to the correct Canadian island. Good luck!

A matching quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
388,380
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
501
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (5/10), Guest 199 (7/10), Guest 38 (1/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Sharing its name with a Canadian province, one can find the city of Charlottetown and the Anne of Green Gables Museum here.  
  Melville Island
2. This is Canada's tenth-largest island and it shares part of its name with the title of Charles Philip Arthur George who was born in 1948.  
  Manitoulin Island
3. This island is more than double the size of any other Canadian island and the city of Iqaluit can be found here.  
  Prince of Wales Island
4. Located within Lake Huron, this is the largest freshwater lake island in the world and its name has both Odawa and French roots.  
  Vancouver Island
5. This is the second-largest island of Canada and its largest settlement is Cambridge Bay.  
  Baffin Island
6. This island is the largest island on the West Coast of North America and it is one of Canada's most populous islands.  
  Newfoundland
7. One can find the city of St. John's on this island as well as Cape Spear which is the easternmost point of Canada.  
  Prince Edward Island
8. Containing Canada's northernmost point, Cape Columbia at 83°6′41″N, this is the country's third-largest island.  
  Cape Breton Island
9. Interestingly this island is considered part of two Canadian subdivisions, Northwest Territories and Nunavut, but it is uninhabited so don't go looking for Captain Ahab.  
  Ellesmere Island
10. This island is part of Nova Scotia and it is known for its northern mountainous plateau called the Highlands.  
  Victoria Island





Select each answer

1. Sharing its name with a Canadian province, one can find the city of Charlottetown and the Anne of Green Gables Museum here.
2. This is Canada's tenth-largest island and it shares part of its name with the title of Charles Philip Arthur George who was born in 1948.
3. This island is more than double the size of any other Canadian island and the city of Iqaluit can be found here.
4. Located within Lake Huron, this is the largest freshwater lake island in the world and its name has both Odawa and French roots.
5. This is the second-largest island of Canada and its largest settlement is Cambridge Bay.
6. This island is the largest island on the West Coast of North America and it is one of Canada's most populous islands.
7. One can find the city of St. John's on this island as well as Cape Spear which is the easternmost point of Canada.
8. Containing Canada's northernmost point, Cape Columbia at 83°6′41″N, this is the country's third-largest island.
9. Interestingly this island is considered part of two Canadian subdivisions, Northwest Territories and Nunavut, but it is uninhabited so don't go looking for Captain Ahab.
10. This island is part of Nova Scotia and it is known for its northern mountainous plateau called the Highlands.

Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 104: 5/10
Feb 21 2024 : Guest 199: 7/10
Feb 14 2024 : Guest 38: 1/10
Feb 14 2024 : Buttrey: 8/10
Feb 05 2024 : Robert907: 10/10
Jan 25 2024 : Guest 68: 4/10
Jan 22 2024 : Guest 99: 5/10
Jan 20 2024 : andymuenz: 10/10
Jan 06 2024 : lolleyjay: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sharing its name with a Canadian province, one can find the city of Charlottetown and the Anne of Green Gables Museum here.

Answer: Prince Edward Island

With an area of 5,620 sq km (2,170 sq mi), Prince Edward Island is the 23rd-largest island of Canada as well as the smallest province measured by both land area and population. Commonly known as PEI, Prince Edward Island joined the Canadian Confederation on July 1, 1873.
2. This is Canada's tenth-largest island and it shares part of its name with the title of Charles Philip Arthur George who was born in 1948.

Answer: Prince of Wales Island

Administered by the territory of Nunavut, Prince of Wales Island is part of the Canadian Arctic and it is considered uninhabited as most of it is tundra. The island was discovered by Europeans in 1851 by Francis Leopold McClintock and it was named for Albert Edward who was the oldest son of Queen Victoria and had the title of Prince of Wales at the time. Fifty years later in 1901 Albert Edward would rise to the position of King Edward VII.
3. This island is more than double the size of any other Canadian island and the city of Iqaluit can be found here.

Answer: Baffin Island

With an area of 507,451 sq km (195,928 sq mi), Baffin Island is the fifth-largest island in the world. It is named after the English explorer William Baffin who traversed the area in the early 1600s. Considered part of Nunavut, the southern portion of Baffin Island is located about 64 km (40 mi) from the province of Quebec.
4. Located within Lake Huron, this is the largest freshwater lake island in the world and its name has both Odawa and French roots.

Answer: Manitoulin Island

Manitoulin Island is Canada's 31st-largest island with an area of 2,766 sq km (1,068 sq mi). On Manitoulin Island there are 108 freshwater lakes including Lake Manitou with an area of 104 sq km (40 sq mi) which somewhat confusingly is the world's largest lake on an island located within a freshwater lake.
5. This is the second-largest island of Canada and its largest settlement is Cambridge Bay.

Answer: Victoria Island

Named for Queen Victoria, Victoria Island has an area of 217,291 sq km (83,897 sq mi) making it the eighth-largest island in the world and slightly larger than Great Britain. The northwestern portion of the island is part of the Northwest Territories while the other two-thirds of the island is part of Nunavut.
6. This island is the largest island on the West Coast of North America and it is one of Canada's most populous islands.

Answer: Vancouver Island

Part of the province of British Columbia, Vancouver Island has an area of 31,285 sq km (12,079 sq mi) making it Canada's 11th-largest island. In 2011 the population of Vancouver Island was just under 760,000 with the largest city being Victoria which is also the capital of British Columbia.

Interestingly the famous city of Vancouver is actually not located on Vancouver Island but rather on the Canadian mainland separated from the island by the narrow Strait of Georgia.
7. One can find the city of St. John's on this island as well as Cape Spear which is the easternmost point of Canada.

Answer: Newfoundland

Newfoundland is Canada's fourth-largest island with an area of 108,860 sq km (42,031 sq mi). The island occupies 29% of the land area of the province of Newfoundland and Labrador, and in 2016 had a population of about 530,000 inhabitants.
8. Containing Canada's northernmost point, Cape Columbia at 83°6′41″N, this is the country's third-largest island.

Answer: Ellesmere Island

Although it is the world's tenthth-largest island with an area of 196,236 sq km (75,767 sq mi), it is dwarfed by the island just to its east, Greenland, which is more than 10 times larger. Much of Ellesmere Island is covered by glaciers and approximately one-fifth of the area is Quttinirpaaq National Park.
9. Interestingly this island is considered part of two Canadian subdivisions, Northwest Territories and Nunavut, but it is uninhabited so don't go looking for Captain Ahab.

Answer: Melville Island

Encompassing an area of 42,149 sq km (16,274 sq mi), Melville Island is the eighth-largest island of Canada. In addition to not having a permanent human population, Melville Island also has very little vegetation but incredibly animals like the polar bear, muskox, ermine, and brant goose are commonly found there.

The island was named after Robert Dundas, 2nd Viscount Melville who was the First Sea Lord of the United Kingdom's Royal Navy at the time the island was first visited by Europeans in 1819.
10. This island is part of Nova Scotia and it is known for its northern mountainous plateau called the Highlands.

Answer: Cape Breton Island

Accounting for just under 19% of the land area of Nova Scotia, Cape Breton Island is Canada's 18th-largest island with an area of 10,311 sq km (3,981 sq mi). Cape Breton Island is separated from peninsular Nova Scotia by the Strait of Canso but in 1955 the Canso Causeway was opened allowing for a connected motorway. Possibly the most scenic part of Cape Breton Island is the Cabot Trail which passes through Cape Breton Highlands National Park.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Island Hopping (3):

There's still more islands to hop around to

  1. São Tomé and Príncipe Average
  2. Equatorial Guinea Average
  3. The Truth About the Virgin Islands Average
  4. Islands of Canada Easier
  5. Azores Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us