FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about High Higher and Highest
Quiz about High Higher and Highest

High, Higher, and Highest. Trivia Quiz


Some capitals of the world are high in the mountains, some are at the sea level. I'll give you four capitals, you pick the one that is the highest among them! Let's climb!

A multiple-choice quiz by St Sava Jr.. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Cities of the World
  8. »
  9. World Capitals

Author
St Sava Jr.
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,807
Updated
Mar 16 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
631
- -
Question 1 of 10
1. First the Levant capitals for warmup - Athens, Beirut, Cairo, Nicosia: which one of them is the highest above the sea level? It is the only one of these located on an island. Hint


Question 2 of 10
2. Ankara, Sofia, Tirana, Jerusalem: the highest of these is the capital of the largest of the four respective countries. Which one would it be? Hint


Question 3 of 10
3. Now some Western European capitals - Paris, Rome, Amsterdam, London: which one of them, also known for being built on seven hills, is the highest? Hint


Question 4 of 10
4. Now the mixed bag - Bern, Vienna, Santiago, Brasilia: the highest of them is also famous for its main urbanist (town planner), Oscar Niemeyer, who incorporated many ideas from Le Corbusier. Which town is it? Hint


Question 5 of 10
5. Africa, the origin of mankind. Among the African capitals Pretoria, Khartoum, Cairo and Kinshasa, which is the furthest south and the highest above sea level? Hint


Question 6 of 10
6. Out of Africa and to Asia - Tehran, Kabul, Kathmandu, Riyadh: which one of them is the highest? Islam is the main religion there. Hint


Question 7 of 10
7. More Western European capitals - Madrid, San Marino, Andorra la Vella, Dublin: the smallest of these in area is not the highest. Which one is the highest then? Hint


Question 8 of 10
8. Turning the globe to the east now - Wellington, Canberra, Manila, Pyongyang: the highest of them is the only one that is not found on or near the coast. Which one is it? Hint


Question 9 of 10
9. Former Yugoslavia - Skopje, Sarajevo, Ljubljana, Belgrade. The 1984 Winter Olympics took place in the highest of these. Which one of them is it? Hint


Question 10 of 10
10. And now to the height super-league, the capitals where the altitude sickness grabs you fast! Quito, Mexico City, La Paz, Bogota: which one of these is the world's highest capital? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First the Levant capitals for warmup - Athens, Beirut, Cairo, Nicosia: which one of them is the highest above the sea level? It is the only one of these located on an island.

Answer: Nicosia

Nicosia, on the island of Cyprus, has an elevation of 165m. Athens, Cairo and Beirut are all by the sea.
2. Ankara, Sofia, Tirana, Jerusalem: the highest of these is the capital of the largest of the four respective countries. Which one would it be?

Answer: Ankara

Ankara, the capital of Turkey, has elevation of 891m. Jerusalem, Israel is at 821 m, Sofia, Bulgaria, 750m, and Tirana in Albania, 125m. It is hot in the Eastern Mediterranean, so you'd better build your house in the mountains!
3. Now some Western European capitals - Paris, Rome, Amsterdam, London: which one of them, also known for being built on seven hills, is the highest?

Answer: Rome

Rome has elevation of 115m (remember the 'seven hills of Rome'), Paris 80m, London 48m, and Amsterdam at sea level. Oh well, at middle latitudes, you can do well by the sea. Oh, and you can sail, too!
4. Now the mixed bag - Bern, Vienna, Santiago, Brasilia: the highest of them is also famous for its main urbanist (town planner), Oscar Niemeyer, who incorporated many ideas from Le Corbusier. Which town is it?

Answer: Brasilia

Brasilia, located in the Brasilian Highlands, has elevation of 700m, Santiago, Chile, 519m, Bern, Switzerland, 500m and Vienna, Austria, 200m. Oscar Niemeyer was its main urbanist, who in constructing the city, employed some important ideas of Le Corbusier.
5. Africa, the origin of mankind. Among the African capitals Pretoria, Khartoum, Cairo and Kinshasa, which is the furthest south and the highest above sea level?

Answer: Pretoria

Pretoria in South Africa is the furthest south of the options. It's also the highest as it is found 1,271 meters above sea level. Kinshasa is 240 meters above sea level, Khartoum 386 meters, and Cairo is only 23 metres above sea level.
6. Out of Africa and to Asia - Tehran, Kabul, Kathmandu, Riyadh: which one of them is the highest? Islam is the main religion there.

Answer: Kabul

Kabul is at an elevation of 1,799m, Kathmandu at 1,373m, Tehran at 1,219m and Riyadh at 600m.
7. More Western European capitals - Madrid, San Marino, Andorra la Vella, Dublin: the smallest of these in area is not the highest. Which one is the highest then?

Answer: Andorra la Vella

Andorra la Vella is at 1000m (it is in the Pyrenees), Madrid at 700m (Central Mezeta), San Marino at 387m, and Dublin lies 50m above sea level.
8. Turning the globe to the east now - Wellington, Canberra, Manila, Pyongyang: the highest of them is the only one that is not found on or near the coast. Which one is it?

Answer: Canberra

Canberra lies 700m above sea level. All other cities are practically at the sea level.
9. Former Yugoslavia - Skopje, Sarajevo, Ljubljana, Belgrade. The 1984 Winter Olympics took place in the highest of these. Which one of them is it?

Answer: Sarajevo

Sarajevo is at 500m above sea level, Skopje at 250m, Belgrade at 138m and Ljubljana at 290m above sea level.
10. And now to the height super-league, the capitals where the altitude sickness grabs you fast! Quito, Mexico City, La Paz, Bogota: which one of these is the world's highest capital?

Answer: La Paz

The lower parts of La Paz, Bolivia are 3,200m above sea level, while upper parts (El Alto), where the airport is located, is at 4,066 m! Quito, Ecuador, is at 2,800m, Bogota, Columbia at 2,660m and Mexico City at 2,259m. All these cities, except Mexico City, are in the tropical zone. The benefit of these cities being so high up in the mountains is that the altitude provides temperation of the hot and humid equatorial climate. Up there is nice 'n dry: you just climb up and up until you are comfortable with temperature!
Source: Author St Sava Jr.

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us