FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Newfoundland Geography
Quiz about Newfoundland Geography

Newfoundland Geography Trivia Quiz


A quiz on Newfoundland geography.

A multiple-choice quiz by kyle2121. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Newfoundland

Author
kyle2121
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
307,938
Updated
Jun 15 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
701
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Geed461 (5/10), Guest 69 (9/10), Guest 163 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. The first time I came to Newfoundland, I participated in a local tradition where I had to "kiss a codfish" and drink really strong rum. What did I do? Hint


Question 2 of 10
2. In 2008, which heavenly Newfoundland town had the title of "fastest growing community in Atlantic Canada"?
Hint


Question 3 of 10
3. Giovanni Caboto was one of the first European explorers to land in Newfoundland. Who do we know him as?
Hint


Question 4 of 10
4. In the era of 1940-1973, the main feature of what town was a U.S. naval base? (Hint: This town later became home to a popular ferry route to Nova Scotia). Hint


Question 5 of 10
5. What community is on the Burin Peninsula and is known as the "Soccer Capital of Canada"? Its local soccer team is known as the Laurentians. Hint


Question 6 of 10
6. Which of these towns was supposed to be the capital of Newfoundland before St. John's was determined? (Hint: Amelia Earhart stopped here before going across the Atlantic). Hint


Question 7 of 10
7. What place was the first to get the Titanic's distress signals? Hint


Question 8 of 10
8. Newfoundland has an airstrip capable of accepting an emergency landing of a NASA Space Shuttle.


Question 9 of 10
9. Name the place that The Mayflower allegedly stopped at to stock up on supplies, before continuing on to Plymouth Rock in 1620. Hint


Question 10 of 10
10. Which Newfoundland city has the same latitude as Paris or Vancouver? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 16 2024 : Geed461: 5/10
Jun 01 2024 : Guest 69: 9/10
May 31 2024 : Guest 163: 0/10
May 30 2024 : Guest 99: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first time I came to Newfoundland, I participated in a local tradition where I had to "kiss a codfish" and drink really strong rum. What did I do?

Answer: I got screeched in.

Being "screeched in" means you become an Honourary Newfoundlander. Screech is a type of Jamaican rum which is 40% alcohol. A screech-in ceremony is when non-Newfoundlanders are inducted into Newfoundland culture by drinking a shot of screech, repeating some phrases in a Newfie dialect, and kissing a cod. At the end of the screech in, participants get a certificate that names them as honourary Newfoundlanders.
2. In 2008, which heavenly Newfoundland town had the title of "fastest growing community in Atlantic Canada"?

Answer: Paradise

Paradise is located ten minutes outside of St. John's. Between 2004-2009, Paradise grew from an approximate population of 1,500 to an astonishing 11,000!

(Source: Statistics Canada)
3. Giovanni Caboto was one of the first European explorers to land in Newfoundland. Who do we know him as?

Answer: John Cabot

John Cabot was an Italian explorer who was originally trying to discover Iceland. Instead, he found Newfoundland.
4. In the era of 1940-1973, the main feature of what town was a U.S. naval base? (Hint: This town later became home to a popular ferry route to Nova Scotia).

Answer: Argentia

Argentia is about 100km west of St. John's. It is the only place in Canada where there was once a U.S. Naval base.
5. What community is on the Burin Peninsula and is known as the "Soccer Capital of Canada"? Its local soccer team is known as the Laurentians.

Answer: St. Lawrence

The St. Lawrence Laurentians have been one of the best soccer teams in Canada for several years. The team has won many championships and tournaments.
6. Which of these towns was supposed to be the capital of Newfoundland before St. John's was determined? (Hint: Amelia Earhart stopped here before going across the Atlantic).

Answer: Harbour Grace

Harbour Grace is one of the oldest towns in the province of Newfoundland and Labrador. The town has a main attraction of Amelia Earhart's replicated plane.
7. What place was the first to get the Titanic's distress signals?

Answer: Cape Race

Cape Race is a point of land located at the southeastern tip of the island of Newfoundland. This historic lighthouse has remained in use for decades. Cape Race received the distress signal first because it was the nearest location from the Titanic.
8. Newfoundland has an airstrip capable of accepting an emergency landing of a NASA Space Shuttle.

Answer: True

According to "Transport Canada NASA Space Shuttle Emergency Landing Site Contingency Plan TP12952E" from 2006, Newfoundland has four airstrips capable of accepting a Space Shuttle. They are Gander International Airport, St. John's Airport, Stephenville, and 5 Wing Goose Bay. Halifax International Airport in Nova Scotia was also an emergency landing strip.
9. Name the place that The Mayflower allegedly stopped at to stock up on supplies, before continuing on to Plymouth Rock in 1620.

Answer: Renews

Local tradition tells that the Mayflower stopped in Renews in 1620. Renews was a really busy trading post in the 17th-19th century. Fisherman of the area helped the Mayflower voyagers with food and water.

(Newfoundland & Labrador Wildland Tours Website, 2009)
10. Which Newfoundland city has the same latitude as Paris or Vancouver?

Answer: Cornerbrook

Corner Brook is located on the west coast of the island of Newfoundland. The latitude is 48'57'9 degrees N.

(Source: Wikipedia)
Source: Author kyle2121

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us