FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nunavut Quiz
Quiz about Nunavut Quiz

Nunavut Quiz


Welcome to Nunavut.

A multiple-choice quiz by ladydoor. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Canada - Territories

Author
ladydoor
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
20,755
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Easy
Avg Score
12 / 15
Plays
2138
Last 3 plays: Guest 207 (7/15), Guest 104 (13/15), jcmttt (11/15).
- -
Question 1 of 15
1. Nunavut is the newest territory in what country? Hint


Question 2 of 15
2. What does Nunavut mean in the Inuit language? Hint


Question 3 of 15
3. How long have the Inuit called this land Nunavut? Hint


Question 4 of 15
4. Nunavut covers approximately two million square kms. What was the approximate population when it became a separate territory? Hint


Question 5 of 15
5. How do all supplies have to be brought in? Hint


Question 6 of 15
6. What two things have made life easier for today's Inuit hunters? Hint


Question 7 of 15
7. Why do the Inuit depend on wildlife for food, even though there are modern stores? Hint


Question 8 of 15
8. Where does the Nunavut Legislature meet? Hint


Question 9 of 15
9. What territory or province was divided to make Nunavut? Hint


Question 10 of 15
10. The two main priorities for the Nunavut government are training and development - true or false?


Question 11 of 15
11. Iqaluit is located on which island? Hint


Question 12 of 15
12. Nunavut is rich in which natural resource? Hint


Question 13 of 15
13. In many parts of Nunavut during the winter, the sun shines for only a few hours during the day - true or false?


Question 14 of 15
14. As in other places, the future of Nunavut depends on its young people. This is especially true in Nunavut, since over 50 percent of its population is ____? Hint


Question 15 of 15
15. Who are the native people of Nunavut? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 20 2024 : Guest 207: 7/15
May 30 2024 : Guest 104: 13/15
May 24 2024 : jcmttt: 11/15
May 18 2024 : Johnmcmanners: 15/15
May 16 2024 : Guest 208: 13/15
May 15 2024 : Guest 68: 15/15
May 13 2024 : Guest 142: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Nunavut is the newest territory in what country?

Answer: Canada

Nunavut became a territory in 1999.
2. What does Nunavut mean in the Inuit language?

Answer: our land

Pronounced noon-a-vut
3. How long have the Inuit called this land Nunavut?

Answer: 1000 years

4. Nunavut covers approximately two million square kms. What was the approximate population when it became a separate territory?

Answer: About 30,000 people

5. How do all supplies have to be brought in?

Answer: ships and planes

There are no roads linking Nunavut to southern Canada, and few roads between communities.
6. What two things have made life easier for today's Inuit hunters?

Answer: gas engines and rifles

7. Why do the Inuit depend on wildlife for food, even though there are modern stores?

Answer: store food is very expensive

Transportation costs make food very, very expensive.
8. Where does the Nunavut Legislature meet?

Answer: Iqaluit

Iqaluit is the capital of Nunavut.
9. What territory or province was divided to make Nunavut?

Answer: The Northwest Territories

10. The two main priorities for the Nunavut government are training and development - true or false?

Answer: True

11. Iqaluit is located on which island?

Answer: Baffin Island

12. Nunavut is rich in which natural resource?

Answer: mineral deposits

Lead, zinc and diamonds are either being mined or in development.
13. In many parts of Nunavut during the winter, the sun shines for only a few hours during the day - true or false?

Answer: True

In the summer, the sun goes down for only a few hours, and doesn't set in the far North.
14. As in other places, the future of Nunavut depends on its young people. This is especially true in Nunavut, since over 50 percent of its population is ____?

Answer: under age 25

Nunavut is having a population boom.
15. Who are the native people of Nunavut?

Answer: Inuit

The Inuit are highly adaptable and have survived for a thousand years or more in a harsh environment that tolerates no mistakes.
Source: Author ladydoor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us