FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Northwest Territories Unearthed
Quiz about Northwest Territories Unearthed

Northwest Territories: Unearthed Quiz


The Northwest Territories are, very much, a frozen place. Take your time on this quiz about one of Canada's territories, and think hard! Good luck!

A multiple-choice quiz by Pejikr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada
  8. »
  9. Canada - Territories

Author
Pejikr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,077
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
393
Last 3 plays: Guest 70 (6/10), Guest 174 (4/10), Guest 37 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the capital, largest city, and only major city in the Northwest Territories?

Answer: (One Word ... colored kitchen tool)
Question 2 of 10
2. Summer highs in the south can reach 97 degrees.


Question 3 of 10
3. What island is the northernmost point in the Northwest Territories? Hint


Question 4 of 10
4. Which Canadian provinces were separated from the territory in 1905? Hint


Question 5 of 10
5. What is the highest point in the Northwest Territories? Hint


Question 6 of 10
6. The Northwest Territories once had many mines.


Question 7 of 10
7. What is the largest religious denomination in the Northwest Territories? Hint


Question 8 of 10
8. How many House and Senate seats combined do the Northwest Territories have in the Canadian Parliament? Hint


Question 9 of 10
9. What national park (reserve) is located on Banks Island in the Arctic Archipelago? Hint


Question 10 of 10
10. The Northwest Territories possess the largest lake entirely within Canada. What is the name of that lake? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Guest 70: 6/10
May 31 2024 : Guest 174: 4/10
May 06 2024 : Guest 37: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the capital, largest city, and only major city in the Northwest Territories?

Answer: Yellowknife

Yellowknife is also the Northwest Territories' largest city and largest metro area. Yellowknife borders the Great Slave Lake and Yellowknife Bay. The city was first settled when gold was found in the area in 1935. Yellowknife's average elevation is 675 feet, and it covers 84.5 square miles.
2. Summer highs in the south can reach 97 degrees.

Answer: True

In the southern part of the territories, the climate is subarctic. The Arctic Islands and the northern parts of the territories have a polar climate. In the south, summers are short and average daytime highs can reach to 70 degrees. In the north, winters are long, harsh, and inhospitable. About half of the area is not located inside the tree line, and there are no trees in the northern Arctic Islands or most of the eastern half of the territories.
3. What island is the northernmost point in the Northwest Territories?

Answer: Borden Island

Most of the island belongs to the Northwest Territories, with the border with Nunavut along the 110th Meridian West. The island is uninhabited. It is named after former Prime Minister Robert Borden.
4. Which Canadian provinces were separated from the territory in 1905?

Answer: Alberta and Saskatchewan

Alberta is one of Canada's prairie provinces and its capital is Edmonton. Saskatchewan is also a prairie province, with its capital at Regina, and most of its population in the southern part of the province. Yukon was formed during 1898 and later broke away from the Northwest Territories.
5. What is the highest point in the Northwest Territories?

Answer: Mount Nirvana

Mount Nirvana is part of the Mackenzie Mountains. It is the second highest peak in the Mackenzie Mountains and was first climbed by Bill Buckingham and Lew Surdam in July 1965. Mount Nirvana is an ultra and reaches 9,098 feet above sea level.
6. The Northwest Territories once had many mines.

Answer: True

Very few mines have remained in operation. Radium, uranium, silver, copper, gold, tungsten, lead, zinc, and diamonds were all mined at one time. Natural gas and petroleum are other natural resources found in the territory.
7. What is the largest religious denomination in the Northwest Territories?

Answer: Roman Catholic Church

Among Christians, 46% of the Northwest Territories' inhabitants belong to the Roman Catholic Church. About 15% of the territories' residents belong to the Anglican Church of Canada, and approximately 6% belong to the United Church of Canada.
8. How many House and Senate seats combined do the Northwest Territories have in the Canadian Parliament?

Answer: 2

All Canadian territories have two seats. An unusual thing about the Northwest Territories is that it doesn't have political parties, unlike the Yukon and the other provinces. In the Northwest Territories, the legislature is the Legislative Assembly, which is composed of one member elected from each of the 19 constituencies in the Northwest Territories.
9. What national park (reserve) is located on Banks Island in the Arctic Archipelago?

Answer: Aulavik National Park

The national park covers an area of 4,710 square miles. Aulavik National Park's governing body is Parks Canada, and it was established 1992. One of the most northerly navigable rivers in North America is located within the park. It is called the Thomsen River. All of the incorrect answers are located on the Canadian mainland, entirely in the Northwest Territories, except for Wood Buffalo National Park, which is partly located in Alberta.
10. The Northwest Territories possess the largest lake entirely within Canada. What is the name of that lake?

Answer: Great Bear Lake

The Great Bear Lake's surface area is 12,028 square miles. Lake Huron and Lake Superior, which straddle the US-Canada border, are larger. Twenty-six major islands are located within the lake. Its lowest depth is 1,463 feet. Deline and Echo Bay are the major settlements on the lake.
Source: Author Pejikr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us