FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Beautiful BC and Awesome Alberta
Quiz about Beautiful BC and Awesome Alberta

Beautiful B.C. and Awesome Alberta Quiz


We are planning a trip to BC and Alberta and have been doing a lot of reading about all the things we hope to see and do. This quiz takes us along the route we plan to travel.

A multiple-choice quiz by revpat. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada

Author
revpat
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
347,329
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
436
- -
Question 1 of 10
1. We will arrive at Vancouver International Airport. What means of transport might we use to get into the city? Hint


Question 2 of 10
2. Next morning we plan to explore Vancouver. We want to visit the oldest area which is full of bars and shops and has a famous clock. Which part of Vancouver are we aiming for? Hint


Question 3 of 10
3. Now we get a hire car and drive to the city of Kelowna. It is a long way from the sea but it has a town beach. What lake is Kelowna situated on? Hint


Question 4 of 10
4. Driving up into the Rockies we will come to a town that sounds very expensive. What is the name of the town? Hint


Question 5 of 10
5. We are going to spend a few days in Banff. What is the name of the chemical sounding mountain we hope to climb? Hint


Question 6 of 10
6. The drive from Lake Louise to Jasper promises to be a scenic high point of the trip. What is the name of the road that we will travel along? Hint


Question 7 of 10
7. In or near Jasper you can find a street, a circle and a lake which all share the same girl's name. It happens to be mine so I hope to see them all. What is the name I am looking for? Hint


Question 8 of 10
8. After three days driving we at last get back to the Pacific. What is the name of the town from which we will catch a ferry to Port Hardy? Hint


Question 9 of 10
9. After a seventeen hour journey down the Inside Passage we will arrive at Port Hardy. Which island will we be visiting? Hint


Question 10 of 10
10. Our final journey will be to Swartz Bay to catch another ferry back to Vancouver. On the way to the harbour we will pass a town which has almost the same name as a much bigger city in Australia. Which town will we be passing? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We will arrive at Vancouver International Airport. What means of transport might we use to get into the city?

Answer: Sky Train

The Sky Train Canada line was opened to the airport in 2010. It starts off over ground on a monorail but goes underground as it gets closer into the city. It might be a bit scary as it has no driver!
2. Next morning we plan to explore Vancouver. We want to visit the oldest area which is full of bars and shops and has a famous clock. Which part of Vancouver are we aiming for?

Answer: Gastown

Gastown has been designated a National Historic site. The famous Steam Clock is actually powered by electricity.
3. Now we get a hire car and drive to the city of Kelowna. It is a long way from the sea but it has a town beach. What lake is Kelowna situated on?

Answer: Okanagan Lake

The Okanagan area has lots of vineyards to visit. The name Kelowna comes from the local name for "Grizzly Bear". I hope we don't meet any!
4. Driving up into the Rockies we will come to a town that sounds very expensive. What is the name of the town?

Answer: Golden

Golden is situated at the junction of the Kicking Horse River with the Columbia River. It is surrounded by National Parks.
5. We are going to spend a few days in Banff. What is the name of the chemical sounding mountain we hope to climb?

Answer: Sulphur Mountain.

We plan to climb it the easy way, using the Gondola. It will take about eight minutes to get to the top and we will be at a height of 7486 feet. I hope the weather is good!
6. The drive from Lake Louise to Jasper promises to be a scenic high point of the trip. What is the name of the road that we will travel along?

Answer: Icefields Parkway

The Icefields Parkway is 140 miles long and was completed in 1940. I hope we get to share the driving so we both can enjoy the view.
7. In or near Jasper you can find a street, a circle and a lake which all share the same girl's name. It happens to be mine so I hope to see them all. What is the name I am looking for?

Answer: Patricia

Lake Patricia was used in the Second World War for a secret experiment to build a ship out of ice.
8. After three days driving we at last get back to the Pacific. What is the name of the town from which we will catch a ferry to Port Hardy?

Answer: Prince Rupert

Prince Rupert has the highest rainfall of any city in Canada and is often called The City of Rainbows, so we might get a bit wet.

We could also catch a ferry from here to the Queen Charlotte Islands and Alaska.
9. After a seventeen hour journey down the Inside Passage we will arrive at Port Hardy. Which island will we be visiting?

Answer: Vancouver

Vancouver Island is the biggest Island on the Pacific coast.
10. Our final journey will be to Swartz Bay to catch another ferry back to Vancouver. On the way to the harbour we will pass a town which has almost the same name as a much bigger city in Australia. Which town will we be passing?

Answer: Sidney

Sidney-on-Sea is a seaside resort 20 miles north of the capital Victoria.
Source: Author revpat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us