FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Some of the Best of Nicaragua
Quiz about Some of the Best of Nicaragua

Some of the Best of Nicaragua Trivia Quiz


Nicaragua is the least developed country in Central America, and the second poorest in the Americas by nominal GDP.

A photo quiz by dcpddc478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Nicaragua

Author
dcpddc478
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
382,494
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
405
Last 3 plays: Guest 94 (3/10), TurkishLizzy (8/10), rossian (10/10).
-
Question 1 of 10
1. The Cerro Negro Volcano in Nicaragua derives its name from which of these options? Hint


Question 2 of 10
2. Another popular tourist destination is the Islets of Granada located in which of these bodies of water? Hint


Question 3 of 10
3. Basilica Catedral de la Asuncion is found in which of the following cities? Hint


Question 4 of 10
4. The first open pit mine in Nicaragua was in Siuna and was mining which of the following commodities? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following islands are part of Nicaragua? Hint


Question 6 of 10
6. Another popular place to visit in the beautiful city of Puerto Cabezas, is the Judith Kain House Museum, named in honor of a famous Nicaraguan of which occupation? Hint


Question 7 of 10
7. Nicaragua derived its name from Spanish conquistadors who entered the area around 1520.


Question 8 of 10
8. Beaches in Nicaragua have become famous world wide for which of the following activities? Hint


Question 9 of 10
9. The Antigua Catedral de Managua is a beautiful old church that was ruined in which of the following ways? Hint


Question 10 of 10
10. The Nicaraguan spider monkey is 'Critically Endangered' for which of the following reasons? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Feb 15 2024 : Guest 94: 3/10
Jan 31 2024 : TurkishLizzy: 8/10
Jan 04 2024 : rossian: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Cerro Negro Volcano in Nicaragua derives its name from which of these options?

Answer: It produces large amounts of black smoke.

The Nicaraguan volcano known as Cerro Negro, is one of the youngest volcanoes in Central America. It was born in April of 1850 and is one of the most active volcanoes in the region. It produces frequent Strombolian eruptions which produce a lot of the black smoke after which it is named.

It produces occasional lava and powerful eruptions every ten years or so. Because Cerro Negro is located in a sparsely populated area and does not cause a lot of damage it does not often make the news despite being one of the most active volcanoes on the planet.
2. Another popular tourist destination is the Islets of Granada located in which of these bodies of water?

Answer: Lake Nicaragua

Another popular tourist attraction in Nicaragua is the islets of the Asese peninsula. Volcanic eruptions have created approximately 365 islands of various sizes. Some are privately owned with lavish homes on them. Some have no human inhabitants. Each one of these islands is unique and provide numerous options for any traveler. These islets are all located in beautiful Lake Nicaragua.
3. Basilica Catedral de la Asuncion is found in which of the following cities?

Answer: Leon

Basilica Catedral de la Asuncion is a lovely sight in the downtown area of Leon. Leon is the main city in the northwest part of the country. This colonial town is full of buildings from a century before. Mass is still held regularly in this church, and visitors are allowed to climb to the top of the edifice and look all around them.
4. The first open pit mine in Nicaragua was in Siuna and was mining which of the following commodities?

Answer: Gold

This is an image of a lagoon in the Siuna mine. Gold has been mined here for over 100 years. It is estimated that another million pounds of gold may still be down in this mine. Mining was halted in the 1970s when hurricane damage tore up the mine's hydroelectric plant.
5. Which of the following islands are part of Nicaragua?

Answer: Corn Islands

The Corn Islands are a pair of enchanting islands with horseshoe bays and crystalline coves. They have a small Creole population that lives there all year around. Most of these people live in colorful houses that encircle the island. Folks love to come here to indulge in scuba diving, and to just enjoy the tranquility.
6. Another popular place to visit in the beautiful city of Puerto Cabezas, is the Judith Kain House Museum, named in honor of a famous Nicaraguan of which occupation?

Answer: Artist

Puerto Cabezas is a small city that has many places to visit. One of the most popular is the museum which is named after local artist Judith Kain. It is actually her old home. The area is the home of two volcanic islands, Ometepe and Zapateracanic. This area is also home to the Solentiname Islands, which are found inside the lake. This city is a must see for anyone visiting Nicaragua.
7. Nicaragua derived its name from Spanish conquistadors who entered the area around 1520.

Answer: False

This is false. The "Nicarao" are the native Americans that lived in the area. 'Agua' is the Spanish word for 'water'. The name of the country is a portmanteau of these two words. Nicaragua is the largest country in Central America as well as being home to the largest lake.
8. Beaches in Nicaragua have become famous world wide for which of the following activities?

Answer: Surfing

When you think of surfing, you might think of Hawaii, Australia, and South Africa, but the beaches of Nicaragua have some of the best surfing waves in Central America. These beaches have great waves and warm waters all year around. They are also nowhere near as crowded as many of the more famous locations.

Some of the most famous surf beaches of Nicaragua are Playa el Coco, San Juan del Sur and Montelimar. If you love riding the waves, these beaches might be wonderful new options for you.
9. The Antigua Catedral de Managua is a beautiful old church that was ruined in which of the following ways?

Answer: Ruined in an 1972 earthquake.

The hollow shell of Managua's Old Cathedral remains Managua's most poignant metaphor, shattered by the 1972 earthquake - and, despite promises, never restored. Though still beautiful and serene, attended by stone angels and dappled in golden light, it is empty and off-limits: the cathedral without a heart, in the city without a center.
10. The Nicaraguan spider monkey is 'Critically Endangered' for which of the following reasons?

Answer: They have a very low birthrate.

The Nicaraguan spider monkey is found in undisturbed areas of the Bosawas Biosphere Reserve and the Indio Maiz Biological Reserve. They are known for their exceptionally long arms and legs, and yellow or buff abdomens. They have a prehensile tail which they use as a third arm.

They have a very low birth rate with adult females giving birth to one offspring every two to four years. Their gestation period is eight months with the baby being dependent on their mothers for up to three years.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Where To Go:

A group of quizzes about some of the worlds greatest locations.

  1. Magnificent Moscow Average
  2. Take It Easy Average
  3. Some of the Best of Nicaragua Average
  4. Schlepping through Slovenia Average
  5. Life's a Beach! Average
  6. Viva Vienna! Average
  7. Why Turkmenistan is Going in My Bucket List Average
  8. 10 Caves You Just Have To Spelunk Average
  9. Let Minnow When You Get There Very Easy
  10. Fabulous, Friendly, Fiji! Average

2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us