Quiz about State Capitals of the USA
Quiz about State Capitals of the USA

State Capitals of the USA Trivia Quiz


Here are some questions about US state capitals. From Alaska to Hawaii, see how much you know.

A multiple-choice quiz by nickdrew55. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. State capitals

Author
nickdrew55
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
344,894
Updated
Jan 15 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3671
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 115 (0/10), rooby2s (9/10), jackseleven (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the easternmost state capital in the US? It is the capital of "The Pine Tree State". Hint

Augusta
Boston
Pierre
Trenton

2. Douglas Island is connected by road-bridge to which US state capital? Hint

Sacramento
Juneau
Albany
Raleigh

3. Situated at 2,134 metres above sea level, what is the highest state capital in the USA? Hint

Helena
Santa Fe
Denver
Montgomery

4. Settled in 1630, which northeastern US state capital is home to the fictitious bar frequented by Cliff, Norm and Frasier? It's a bar "where everybody knows your name, and you are always glad you came". Hint

Boston
Jackson
Tallahassee
Nashville

5. Which US state capital, served by Will Rogers World Airport, was the first in the world to install parking meters? Hint

Harrisburg
Richmond
Providence
Oklahoma City

6. What is the last state capital the Mississippi River flows through before it empties into the Gulf of Mexico? Hint

Little Rock
Jackson
Baton Rouge
Jefferson City

7. What is the name of the US state capital that is sometimes referred to as "The City of Four Lakes", because of its proximity to four lakes of the Yahara River? It is the second largest city, after Milwaukee, in the state. Hint

Sacramento
Madison
Boise
Helena

8. Which US state capital is located geographically closest to the national capital, Washington D.C.? Hint

Annapolis
Trenton
Dover
Salt Lake City

9. This US state capital, situated alongside the Willamette River, shares its name with a series of court trials prosecuting people accused of witchcraft in 17th century colonial Massachusetts. What is it called? Hint

Bismarck
Lincoln
Concord
Salem

10. Which capital is the location of the famous Waikiki neighborhood, and is the birthplace of the 44th President of the USA, Barack Obama? Hint

Atlanta
Sacramento
Honolulu
Tallahassee


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the easternmost state capital in the US? It is the capital of "The Pine Tree State".

Answer: Augusta

Augusta, situated on the Kennebec River, is the capital of Maine. The city has a total area of around 150 square kilometres, and boasts many significant historical buildings and sites. One in particular is the Maine State Museum, which houses artifacts from when the settlement was a native Indian village.
2. Douglas Island is connected by road-bridge to which US state capital?

Answer: Juneau

Juneau, the capital of Alaska, sits in the southeast of the state of Alaska. The city rests at the bottom of Mount Juneau, and across the channel from Douglas Island. The Goldbelt Mount Roberts Tramway, situated to the south of the city, is one of the best ways to explore the area and enjoy the stunning sights of the mountains and waterways.
3. Situated at 2,134 metres above sea level, what is the highest state capital in the USA?

Answer: Santa Fe

Santa Fe, the capital and fourth largest city of New Mexico, was once an assembly of small Pueblo Indian villages. Not only is it the highest capital city in the US, it is also the oldest. Modern Santa Fe is a renowned center for arts and crafts.
4. Settled in 1630, which northeastern US state capital is home to the fictitious bar frequented by Cliff, Norm and Frasier? It's a bar "where everybody knows your name, and you are always glad you came".

Answer: Boston

"Cheers" was an American sitcom TV series that ran for eleven series in the 1980s and 90s. It was set in a bar named Cheers in downtown Boston, Massachusetts. Cliff, Norm, and Frasier were bar regulars, and the theme tune "Where Everybody Knows Your Name" was sung by Gary Portnoy. Boston is the biggest city in Massachusetts.
5. Which US state capital, served by Will Rogers World Airport, was the first in the world to install parking meters?

Answer: Oklahoma City

The mention of Oklahoma City immediately conjures up thoughts of the dreadful events that took place in 1995 when the federal building was bombed by domestic terrorists. The Oklahoma City National Memorial bears witness to the tragedy today. Oklahoma City is the eighth largest city by land area in the United States.

The first parking meter in the world was installed in the city in 1935.
6. What is the last state capital the Mississippi River flows through before it empties into the Gulf of Mexico?

Answer: Baton Rouge

Baton Rouge is the second largest city in Louisiana (after New Orleans). Since the 1960s it has become the major industrial and petrochemical center of the American South.
7. What is the name of the US state capital that is sometimes referred to as "The City of Four Lakes", because of its proximity to four lakes of the Yahara River? It is the second largest city, after Milwaukee, in the state.

Answer: Madison

The city of Madison, Wisconsin came into being in the 1830s, when a member of the U.S. House of Representatives bought a vast area of forest and swampland with a view to building a city on the site. He named it after the fourth president of the USA, James Madison, who had died that same year.
8. Which US state capital is located geographically closest to the national capital, Washington D.C.?

Answer: Annapolis

Annapolis, the state capital of Maryland, is situated just 45 kilometres from Washington D.C. on the Chesapeake Bay. It is home to the United States Naval Academy and the 18th century St. John's College. The city was the temporary capital of the USA from 1783 to 1784.
9. This US state capital, situated alongside the Willamette River, shares its name with a series of court trials prosecuting people accused of witchcraft in 17th century colonial Massachusetts. What is it called?

Answer: Salem

Capital of Oregon, Salem is a vibrant city, the third largest in the state after Portland and Eugene and possesses some of the finest architectural examples of colonial America on the west coast.
10. Which capital is the location of the famous Waikiki neighborhood, and is the birthplace of the 44th President of the USA, Barack Obama?

Answer: Honolulu

In the late 18th century, English Captain William Brown became the first outsider to land in what is now Honolulu. Situated on the Hawaiian island of Oahu, Honolulu ("sheltered bay" in the native language) is the southernmost major U.S. city. Prior to its admission to statehood in 1959 it had been the capital of the sovereign nation of Hawaii'.
Source: Author nickdrew55

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 115: 0/10
Jan 29 2023 : rooby2s: 9/10
Jan 29 2023 : jackseleven: 10/10
Jan 24 2023 : colavs33: 6/10
Jan 22 2023 : Guest 74: 8/10
Jan 18 2023 : Guest 69: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 76: 9/10
Jan 18 2023 : Guest 96: 9/10
Jan 17 2023 : Guest 73: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us