Quiz about US State Capitals Part I
Quiz about US State Capitals Part I

U.S. State Capitals Part I Trivia Quiz


U.S. state capitals - How well do you know them?

A multiple-choice quiz by Scallop44. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. State capitals

Author
Scallop44
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,815
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
7207
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 75 (9/10), alythman (9/10), OV10 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the northernmost state capital named after a U.S. President? Hint

Lincoln
Madison
Jackson
Columbus

2. What is the state capital which shares its name with the home city of the Simpsons cartoon family? Hint

Springfield
Des Moines
Chicago
Southland

3. What is the state capital named after a Canadian gold prospector? Hint

Sacramento
Juneau
Frankfort
Lonnegan

4. What is the state capital that sounds like a weapon typically used by a mounted warrior? Hint

Macery
Jouster
Foillant
Lansing

5. What is the state capital that is also famous for one of the premier auto racing locales in the world? Hint

Indianapolis
Allegheny Heights
Daytona
Talladega

6. What is the state capital whose major lake is sometimes referred to as "America's Dead Sea"? Hint

Salt Lake City
Providence
Superior
Santa Fe

7. What is the state capital that shares its name with a popular song and dance from the 1920s? Hint

Charleston
Foxtrot
Columbia
Tallahassee

8. What is the state capital where Patrick Henry delivered his famous "Give Me Liberty or Give Me Death" speech? Hint

Providence
Concord
Boston
Richmond

9. What is the state capital named after an explorer who was imprisoned in the Tower of London? Hint

Raleigh
Augusta
Columbus
Montgomery

10. What state capital played a prominent role in the book/movie called "Gone With The Wind"? Hint

Jackson
Atlanta
Augusta
New Orleans


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the northernmost state capital named after a U.S. President?

Answer: Madison

Madison is the state capital of Wisconsin and named after the 4th President of the United States. James Madison is often referred to as the "Father of the Constitution".
2. What is the state capital which shares its name with the home city of the Simpsons cartoon family?

Answer: Springfield

Springfield is the state capital of Illinois. It is purely coincidental that the home of the Simpsons cartoon family is also called Springfield.
3. What is the state capital named after a Canadian gold prospector?

Answer: Juneau

Juneau is the state capital of Alaska and is named after Joe Juneau, a Canadian miner and prospector. The first major gold discovery in the region was circa 1880.
4. What is the state capital that sounds like a weapon typically used by a mounted warrior?

Answer: Lansing

Lansing is the state capital of Michigan. Alexander the Great's cavalry units were known to be highly skilled in the use of lances.
5. What is the state capital that is also famous for one of the premier auto racing locales in the world?

Answer: Indianapolis

Indianapolis is the state capital of Indiana. The Indianapolis Motor Speedway hosts both the Indianapolis 500-Mile Race as well as the NASCAR Brickyard 400.
6. What is the state capital whose major lake is sometimes referred to as "America's Dead Sea"?

Answer: Salt Lake City

Salt Lake City is the state capital of Utah. The Great Salt Lake being referred to as "America's Dead Sea" is somewhat of a misnomer as the lake is home to millions of birds and marine life. The Great Salt Lake is the largest salt water lake in the western hemisphere.
7. What is the state capital that shares its name with a popular song and dance from the 1920s?

Answer: Charleston

Charleston is the state capital of West Virginia. "The Charleston" song was composed and played on piano by James P. Johnson in 1923. The dance that went along with the song was considered very provocative at the time. Ironically, "The Charleston" song/dance was named after the city in South Carolina (not West Virginia).
8. What is the state capital where Patrick Henry delivered his famous "Give Me Liberty or Give Me Death" speech?

Answer: Richmond

Richmond is the state capital of Virginia. Patrick Henry delivered this speech in 1775 at St. John's Church in Richmond. George Washington and Thomas Jefferson were in attendance at the speech.
9. What is the state capital named after an explorer who was imprisoned in the Tower of London?

Answer: Raleigh

Raleigh is the state capital of North Carolina. Sir Walter Raleigh was imprisoned at the Tower of London originally for marrying without the Queen's permission, then was imprisoned again for allegedly being involved in a plot against King James I. Ultimately, Sir Walter Raleigh was executed in England upon his return from ransacking a Spanish outpost while in search of El Dorado, the "City of Gold".
10. What state capital played a prominent role in the book/movie called "Gone With The Wind"?

Answer: Atlanta

Atlanta is the state capital of Georgia. The Union Army's assault, led by General William T. Sherman, overwhelmed the John B. Hood-led Confederate forces in Atlanta. General Sherman then continued onto Savannah, Georgia on his famous "March to the Sea".
Source: Author Scallop44

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 75: 9/10
Feb 03 2023 : alythman: 9/10
Jan 30 2023 : OV10: 9/10
Jan 30 2023 : Guest 173: 8/10
Jan 29 2023 : Sighthound: 9/10
Jan 29 2023 : Guest 72: 9/10
Jan 28 2023 : Guest 176: 6/10
Jan 26 2023 : Guest 207: 10/10
Jan 23 2023 : pmccoskey: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series U.S. State Capitals:

A five-part series covering all 50 U.S. state capitals!

  1. U.S. State Capitals Part I Average
  2. U.S. State Capitals Part II Average
  3. U.S. State Capitals Part III Easier
  4. U.S. State Capitals Part IV Average
  5. U.S. State Capitals Part V Easier

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us