FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Take a Trip to Amsterdam
Quiz about Take a Trip to Amsterdam

Take a Trip to Amsterdam Trivia Quiz


How much do you really know about Amsterdam? Amsterdam has an amazing history and is a beautiful place to live.

A multiple-choice quiz by clijstersb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
clijstersb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
239,824
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3468
Last 3 plays: Guest 69 (5/10), Guest 185 (6/10), Luckycharm60 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. When did the first settlers settle in Amsterdam? Hint


Question 2 of 10
2. In what year did the Miracle of Amsterdam happen? Hint


Question 3 of 10
3. Which canal is Anne Frank's house on? Hint


Question 4 of 10
4. What are the three main canals in Amsterdam? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the main square in Amsterdam? Hint


Question 6 of 10
6. How many bikes are there in Amsterdam? (approximately) Hint


Question 7 of 10
7. Which bridge is also known as the Skinny Bridge? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following Museums in Amsterdam houses over 200 Vincent Van Gogh paintings? Hint


Question 9 of 10
9. In what year was Amsterdam forced to become Protestant? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is not a church in Amsterdam? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : Guest 69: 5/10
May 02 2024 : Guest 185: 6/10
Apr 20 2024 : Luckycharm60: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did the first settlers settle in Amsterdam?

Answer: 1125

The first settlers came to Amsterdam in 1125. They were fishermen who settled by the Amstel River. They built their huts on manmade mounds called terps.
2. In what year did the Miracle of Amsterdam happen?

Answer: 1345

The Miracle Amsterdam happened at a house in Kalverstraat. A priest gave a dying man the last sacraments. He was unable to keep down the communion wafer so it was thrown on the fire. Next morning the wafer was found intact among the embers. The word spread and Amsterdam soon became a place of pilgrimage.
3. Which canal is Anne Frank's house on?

Answer: Prinsengracht

The Frank and Van Pel families went into hiding in a secret annexe during World War 2. The entrance to the secret annexe was covered by a swinging bookcase.
4. What are the three main canals in Amsterdam?

Answer: Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht

Herengracht, Keizersgracht and Prinsengracht are the three main canals in Amsterdam. There are 2,200 buildings alongside all the canals in the city, not just the main three ones. The three main canals are next to each other. You can walk along some bridges where you can go by all three canals.
5. What is the name of the main square in Amsterdam?

Answer: Dam Square

Dam Square is the site of the original 13th century dam on Amstel River. The town hall is known as the Koninklijk Paleis. It was built by James van Campen. In the square is a 22m high obelisk commemorating the Dutch killed in World War II.
6. How many bikes are there in Amsterdam? (approximately)

Answer: 800,000

There are around 800,000 bikes in Amsterdam. People ride bikes to work, to sport and anything else. Over 60% of Amsterdam's population use their bikes every day.
7. Which bridge is also known as the Skinny Bridge?

Answer: Magere Brug

The Magere Brug was built in 1672. It is a double leaf wooden drawbridge.
8. Which of the following Museums in Amsterdam houses over 200 Vincent Van Gogh paintings?

Answer: Van Gogh Museum

The Van Gogh Museum, in the Museum Quarter, contains many of Vincent Van Gogh's paintings. These include 'The Potato Eaters', 'Self portrait as an Artist', 'The Yellow House', 'The Bedroom', 'Sunflowers' and 'Wheatfield with Crows'. The Van Gogh painting 'Still life with Quinces and Lemons' is is the only Van Gogh painting which has its original frame.
9. In what year was Amsterdam forced to become Protestant?

Answer: 1578

In 1578 Protestantism swept northern Europe and Dutch Calvinists rebelled against their intolerant Spanish Catholic Ruler, Philip II. The Calvinists stormed the Catholic Churches and destroyed their religious artifacts. The city finally became Protestant in a peace ful revolution known as th Alteration.
10. Which of the following is not a church in Amsterdam?

Answer: Keizerkerk

Westerkerk, Zuiderkerk and Oude Kerk are all churches in Amsterdam.
Westerkerk was opened on Whit Sunday in 1631. It is on Prinsengracht.
Zuider Kerk is also known as South Church. Oude Kerk was dedicated to St. Nicholas.
Source: Author clijstersb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us