FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Great Great Lakes
Quiz about The Great Great Lakes

The Great Great Lakes Trivia Quiz


Let's see how much you know about the great Great Lakes of North America.

A multiple-choice quiz by sportcon. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. North America
  8. »
  9. North American Bodies of Water

Author
sportcon
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,131
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5822
Last 3 plays: alexiisaacsa (8/10), Guest 75 (5/10), Guest 68 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Just how many Great Lakes are there? Hint


Question 2 of 10
2. All the Great Lakes provide a natural border between the United States and Canada, except which one? Hint


Question 3 of 10
3. The combined area of the Great Lakes represents the largest surface of fresh water in the world.


Question 4 of 10
4. Which of the Great Lakes is the northernmost and westernmost? Hint


Question 5 of 10
5. Which is the smallest in surface area of the Great Lakes? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the Great Lakes' waters flow over Niagara Falls? Hint


Question 7 of 10
7. Who is believed to be the first European to see the Great Lakes? Hint


Question 8 of 10
8. Which Great Lake was the site of an important naval battle in the War of 1812? Hint


Question 9 of 10
9. On which Great Lake and in what year did the freighter SS Edmund Fitzgerald sink? Hint


Question 10 of 10
10. Chicago is located on the shores of Lake Michigan. Is Detroit located on the shores of a Great Lake?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 26 2024 : alexiisaacsa: 8/10
Feb 25 2024 : Guest 75: 5/10
Feb 25 2024 : Guest 68: 9/10
Feb 18 2024 : Guest 172: 8/10
Feb 13 2024 : Buddy1: 10/10
Feb 09 2024 : Guest 68: 9/10
Feb 04 2024 : Guest 72: 5/10
Jan 31 2024 : Guest 15: 7/10
Jan 24 2024 : Guest 172: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Just how many Great Lakes are there?

Answer: 5

Superior, Michigan, Huron, Erie, and Ontario.
2. All the Great Lakes provide a natural border between the United States and Canada, except which one?

Answer: Michigan

Thus making Lake Michigan the only one of the Great Lakes that lies wholly within the U.S.
3. The combined area of the Great Lakes represents the largest surface of fresh water in the world.

Answer: True

Lake Baikal in Russia has a larger volume of water.
4. Which of the Great Lakes is the northernmost and westernmost?

Answer: Superior

Lake Superior is bordered by Ontario, Canada, Michigan, Wisconsin and Minnesota. It is the deepest and largest of the Great Lakes.
5. Which is the smallest in surface area of the Great Lakes?

Answer: Ontario

While the smallest, Lake Ontario has the second greatest mean depth.
6. Which of the Great Lakes' waters flow over Niagara Falls?

Answer: Erie

Lake Erie's waters plunge over Niagara Falls in to Lake Ontario.
7. Who is believed to be the first European to see the Great Lakes?

Answer: Etienne Brule

Etienne Brule was believed to be the first European to see the Great Lakes in 1612. Champlain also reached Lake Huron about three years later.
8. Which Great Lake was the site of an important naval battle in the War of 1812?

Answer: Erie

The Battle of Lake Erie, in which Commodore Oliver Perry defeated a British squadron, secured the northwest for the U.S.
9. On which Great Lake and in what year did the freighter SS Edmund Fitzgerald sink?

Answer: Superior, 1975

The Edmund Fitzgerald went down on November 10, 1975 with all 29 members of her crew. The story was immortalized in a song by Gordon Lightfoot.
10. Chicago is located on the shores of Lake Michigan. Is Detroit located on the shores of a Great Lake?

Answer: No

It is on the Detroit River.
Source: Author sportcon

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Superior Quiz Tough
2. Great Lakes Day Average
3. Lake Superior Average
4. That's Great... Average
5. The Great Lakes Tough
6. Lake Huron Quiz Tough
7. A River Runs Through It in North America Very Difficult
8. The Great Lakes System Tough
9. You Went Where? Tough
10. North American Cities Average
11. North America: Part 1 Tough
12. How High I Am Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us