FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Great Lakes System
Quiz about The Great Lakes System

The Great Lakes System Trivia Quiz


Test your knowledge of the largest system of freshwater lakes in the world.

A multiple-choice quiz by Maiguy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. North America
  8. »
  9. North American Bodies of Water

Author
Maiguy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,717
Updated
Jan 22 24
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
7686
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 38 (6/10), Guest 166 (7/10), Guest 172 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the Great Lakes has the largest surface area? Hint


Question 2 of 10
2. Which is the shallowest of the Great Lakes? Hint


Question 3 of 10
3. Approximately how much of the world's fresh water is located in the Great Lakes system? Hint


Question 4 of 10
4. One of the features of the Great Lakes was the ability to access the lakes from ocean ports in the 19th century. In the 20th Century, ocean going ships could directly access the lakes. Which one of the following canal systems is/was not connected to the Great Lakes? Hint


Question 5 of 10
5. The Great Lakes is one of only a handful of areas in the world that creates lake effect snow. South Bend Indiana is one of these areas.


Question 6 of 10
6. Which is the only one of the Great Lakes entirely within the United States borders? Hint


Question 7 of 10
7. Which is the deepest of the Great Lakes? Hint


Question 8 of 10
8. What small lake is located between Lake Huron and Lake Erie? Hint


Question 9 of 10
9. The iron ore freighter Edmund Fitzgerald, which sunk on November 10, 1975, is one of the most famous wrecks in Great Lakes history. In which lake did she founder? Hint


Question 10 of 10
10. The Great Lakes have such a profound effect on weather patterns that they have actually been known to cause cyclones to form. Over which lake did a freak subtropical cyclone form in September 1996? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : Guest 38: 6/10
Jun 30 2024 : Guest 166: 7/10
Jun 14 2024 : Guest 172: 8/10
Jun 06 2024 : Guest 172: 6/10
May 23 2024 : CmdrK: 8/10
May 23 2024 : HumblePie7: 9/10
May 20 2024 : cecil1: 7/10
May 15 2024 : jeff5876: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the Great Lakes has the largest surface area?

Answer: Lake Superior

The Great Lakes are, in order of surface area; Lake Superior, Lake Huron,
Lake Michigan, Lake Erie, and Lake Ontario.
2. Which is the shallowest of the Great Lakes?

Answer: Lake Erie

Lake Erie, with an average depth of 62 feet (19 m) and a maximum depth of 210 feet (64 m) is by far the shallowest of the five Great Lakes.
3. Approximately how much of the world's fresh water is located in the Great Lakes system?

Answer: 20%

The Great Lakes contain 5,472 cubic miles (22,812 km≥)or 6 quadrillion U.S. gallons (22.81 quadrillion litres) of fresh water. This is about 1/5 of the entire world supply.
4. One of the features of the Great Lakes was the ability to access the lakes from ocean ports in the 19th century. In the 20th Century, ocean going ships could directly access the lakes. Which one of the following canal systems is/was not connected to the Great Lakes?

Answer: Caledonian Canal

The Caledonian Canal is located in Scotland and connects the North Sea with the Irish Sea. The Erie Canal, completed in 1819, connected Lake Erie with the Hudson Rive and the saltwater port of New York City. The Saint Lawrence Seaway was completed in 1959 and connects the navigable headwaters of the St. Lawrence River east of Montreal to Lake Ontario near Kingston, Ontario.

The Great Lakes Waterway includes the Welland Canal, bypassing Niagara Falls between Lake Ontario and Lake Erie, and the Soo Locks, bypassing the rapids of the St. Marys River between Lake Superior and Lake Huron at Sault Sainte Marie.
5. The Great Lakes is one of only a handful of areas in the world that creates lake effect snow. South Bend Indiana is one of these areas.

Answer: True

Lake effect snow is caused by cold arctic winds move across the expanses of warmer lake surface picking up water vapor which freezes and is deposited on the shores as snow. Syracuse, Cleveland, and Erie also receive this type of snow.
6. Which is the only one of the Great Lakes entirely within the United States borders?

Answer: Lake Michigan

It it believed that the word "Michigan" was comes from the Ojibwa Indian word "mishigami", meaning "great water."
7. Which is the deepest of the Great Lakes?

Answer: Lake Superior

Lake Superior has an average depth is 483 feet (147 m) with a maximum depth of 1,333 feet (406 m). Lake Superior contains 2,900 cu mi (12,100 km≥) of water. There is enough water in Lake Superior to cover the entire land mass of North and South America with a 12 inches (30 cm) of water.
8. What small lake is located between Lake Huron and Lake Erie?

Answer: Lake St. Clair

Lake St. Clair is located about 6 miles NE of Detroit between the St. Clair River, which drains Lake Huron, and the Detroit River, which feeds into Lake Erie. It has an average depth of about 10 feet (3 m), and a maximum natural depth of 21 feet (6.4 m) (a modern 27 feet (8.2 m) navigation channel has been dredged for freighter passage). Lake Nipissing is located in northern Ontario and drains into Lake Huron via the French River. Lake Winnebago is located in Wisconsin and drains into Lake Michigan via the Fox River. Lake Champlain is located between New York state and Vermont and drains into the St. Lawrence River via the Richelieu River and is not part of the direct Great Lakes system.
9. The iron ore freighter Edmund Fitzgerald, which sunk on November 10, 1975, is one of the most famous wrecks in Great Lakes history. In which lake did she founder?

Answer: Lake Superior

The ship went down in Canadian waters about 17 miles (15 nm or 27 km) west of the entrance to Whitefish Bay at the eastern end of Lake Superior. All 29 of her crew perished. She currently rests on the bottom in 530 feet (162 m) of water. The tragedy was the subject of the 1976 hit song "The Wreck of the Edmund Fitzgerald" by Canadian singer Gordon Lightfoot.
10. The Great Lakes have such a profound effect on weather patterns that they have actually been known to cause cyclones to form. Over which lake did a freak subtropical cyclone form in September 1996?

Answer: Lake Huron

The 1996 Lake Huron cyclone, also called Hurricane Huron, formed over the lake on September 11, 1996. Satellite images revealed that it had a resemblance of a tropical hurricane, complete with an 18 mile (30 km) wide eye.
Source: Author Maiguy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us