FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Lake District
Quiz about The Lake District

The Lake District Trivia Quiz


Here is a quiz about my favourite part of Great Britain: the beautiful Lake District.

A multiple-choice quiz by FionaLawrance. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. England
  8. »
  9. Northwest England

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
103,599
Updated
Mar 16 24
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1727
- -
Question 1 of 10
1. In what region of Great Britain would you find the Lake District National Park? Hint


Question 2 of 10
2. In what county is the Lake District National Park? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these counties did NOT form part of the Lake District National Park? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is not used for naming a body of water in the Lake District? Hint


Question 5 of 10
5. Which poet spent much of his life living and working in the Lake District?

Answer: (Two Words Initials w. w.)
Question 6 of 10
6. Which of the following is NOT a town in Cumbria? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these is a geographical feature you might expect to see in the Lake District? Hint


Question 8 of 10
8. What is the highest peak in the Lake District? Hint


Question 9 of 10
9. Spot the REAL Lakeland mountain name among those I have made up! Hint


Question 10 of 10
10. The poem that starts "I wandered lonely as a cloud..." was written in the Lake District. True or False?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : bopeep: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 185: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what region of Great Britain would you find the Lake District National Park?

Answer: Northern England

The Lake District is in the North West 'corner' of England just south of the Scottish border.
2. In what county is the Lake District National Park?

Answer: Cumbria

Cumbria was created in 1974 from three other counties.
3. Which of these counties did NOT form part of the Lake District National Park?

Answer: Derbyshire

The whole of the counties of Westmorland, Cumberland and part of Lancashire amalgamated to become Cumbria in the great shake up of English counties in 1974.
4. Which of the following is not used for naming a body of water in the Lake District?

Answer: Loch

Loch is the Scottish word for Lake so is not normally used outside of Scotland.
5. Which poet spent much of his life living and working in the Lake District?

Answer: William Wordsworth

William Wordsworth was born in Cockermouth and lived in places such as Hawkshead, Grasmere and Rydal during his life.
6. Which of the following is NOT a town in Cumbria?

Answer: Warwick

Warwick is many miles away from Cumbria, just south east of Birmingham.
7. Which of these is a geographical feature you might expect to see in the Lake District?

Answer: Fell

A fell is the local term for a hill or mountain. When hiking on the hills people are said to be 'fell-walking'.
8. What is the highest peak in the Lake District?

Answer: Scafell Pike

Scafell Pike is the highest peak at 927 meters.
9. Spot the REAL Lakeland mountain name among those I have made up!

Answer: The Old Man of Coniston

Rumdoodle is a mountain featured in a Compton Mackenzie novel. "The Old Man of Lochnagar" is a children's book written by HRH Prince of Wales and The Old Man of Hoy is a Scottish Sea Stack. The Old Man of Coniston is a real mountain with many over-friendly sheep on its peak!
10. The poem that starts "I wandered lonely as a cloud..." was written in the Lake District. True or False?

Answer: True

The poem "Daffodils" by William Wordsworth was written about these beautiful yellow trumpet-like flowers that can still be seen each spring in the Lake District.
Source: Author FionaLawrance

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us