FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Two Hollands
Quiz about The Two Hollands

The Two Hollands Trivia Quiz


The Netherlands are better known as Holland. However, Holland is only part of the country. Actual Holland consists of two provinces: North Holland and South Holland. It is about these that I will ask you some questions.

A multiple-choice quiz by StefanL. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
StefanL
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
145,640
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
854
- -
Question 1 of 15
1. What is the capital of the province of North Holland? Hint


Question 2 of 15
2. What is the capital of the province of South Holland? Hint


Question 3 of 15
3. What is the name of the region in the northern part of North Holland with the cities Hoorn and Enkhuizen? Hint


Question 4 of 15
4. What is the main city of the region Het Gooi? Hint


Question 5 of 15
5. The fishers' village Volendam is also known for its many music groups. What is the nickname (English translation) of their type of music? Hint


Question 6 of 15
6. What is the name of the navy port in the northern part of North Holland? Hint


Question 7 of 15
7. What island lies north of Den Helder?

Answer: (One Word)
Question 8 of 15
8. Every Dutch province is divided into communities ("gemeenten"). What is the name of the community where Amsterdam International Airport is located? Hint


Question 9 of 15
9. What is the alternative and original name of Amsterdam International Airport?

Answer: (eight letters, begins with an S)
Question 10 of 15
10. What is the name of the canal that crosses the province of North Holland from west (IJmuiden) to east (Amsterdam)? Hint


Question 11 of 15
11. True or false: the Keukenhof exposition near the village of Lisse features Dutch windmills.


Question 12 of 15
12. What is the name of the town half way between The Hague and Rotterdam?

Answer: (One word - Famous for its blue china.)
Question 13 of 15
13. What is the name of the river that divides the polders Krimpenerwaard and Alblasserwaard? Hint


Question 14 of 15
14. What is the alternative and original name of Rotterdam International Airport? Hint


Question 15 of 15
15. True or false: Schouwen-Duiveland is the southernmost part of South Holland.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Aarmour75: 10/15
May 02 2024 : Guest 185: 9/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the capital of the province of North Holland?

Answer: Haarlem

Amsterdam is also in North Holland and is the national capital, but not the provincial capital. Rotterdam and The Hague are in South Holland.
2. What is the capital of the province of South Holland?

Answer: The Hague

Rotterdam is also in South Holland and its biggest city. Amsterdam and Haarlem are in North Holland.
3. What is the name of the region in the northern part of North Holland with the cities Hoorn and Enkhuizen?

Answer: West Friesland

West Friesland belonged to Friesland in the Middle Ages. Kennemerland and Het Gooi are in the southern part of North Holland, Westland is in South Holland.
4. What is the main city of the region Het Gooi?

Answer: Hilversum

Hilversum, once a small village, is considered to be the "media capital" of the Netherlands.
5. The fishers' village Volendam is also known for its many music groups. What is the nickname (English translation) of their type of music?

Answer: Eel Sound

Eel is a well known fishery product from Volendam. BZN is one of its music groups.
6. What is the name of the navy port in the northern part of North Holland?

Answer: Den Helder

Den Helder is situated at the tip of North Holland between North Sea and Waddenzee.
7. What island lies north of Den Helder?

Answer: Texel

Texel is the biggest of the "Wadden Eilanden".
8. Every Dutch province is divided into communities ("gemeenten"). What is the name of the community where Amsterdam International Airport is located?

Answer: Haarlemmermeer

The Haarlemmermeer ("Lake of Haarlem") was a lake until 1852.
9. What is the alternative and original name of Amsterdam International Airport?

Answer: Schiphol

The name refers to the ships that sank there during heavy storms, when the Haarlemmermeer was still a lake.
10. What is the name of the canal that crosses the province of North Holland from west (IJmuiden) to east (Amsterdam)?

Answer: Noordzeekanaal

The Noordzeekanaal (North Sea Canal) was completed in 1876 and shortened the sea route to Amsterdam.
11. True or false: the Keukenhof exposition near the village of Lisse features Dutch windmills.

Answer: False

The Keukenhof features flowers.
12. What is the name of the town half way between The Hague and Rotterdam?

Answer: Delft

The members of the Dutch Royal Family are buried in Delft. William the Silent, their ancestor, was murdered in Delft in 1584.
13. What is the name of the river that divides the polders Krimpenerwaard and Alblasserwaard?

Answer: Lek

Lek is the name of one of the branches of the river Rhine west of Arnhem.
14. What is the alternative and original name of Rotterdam International Airport?

Answer: Zestienhoven

Zestienhoven is located north of Rotterdam.
15. True or false: Schouwen-Duiveland is the southernmost part of South Holland.

Answer: False

Goeree-Overflakkee is the most southern part of South Holland.
Source: Author StefanL

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us