Quiz about Civilized War
Quiz about Civilized War

Civilized War! Trivia Quiz


This will be a quiz on points in the American Civil War. After over five years on this site I decided it was time I finally made my own quiz! I hope you enjoy this quiz and any feedback would be appreciated. Enjoy!

A multiple-choice quiz by craaaaazy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. U.S. Civil War

Author
craaaaazy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,916
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
911
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: LynnDalton (7/10), Guest 207 (5/10), Guest 96 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What event is generally held to have marked the start of the Civil War in 1861? Hint

Abraham Lincoln declaring war on the Confederacy
Attack on Fort Sumter
Lincoln's assassination
States seceding from the United States of America

2. In which battle was Thomas 'Stonewall' Jackson injured, resulting in his death? Hint

Battle of Chancellorsville
First Battle of Bull Run
Battle of Manassas
Second Battle of Bull Run

3. Which executive order did Abraham Lincoln issue that made the freedom of slaves a Union war goal? Hint

Gettysburg Address
War Goals
The Freedom Speech
Emancipation Proclamation

4. The Civil War was a major war for the United States and changed it for years to come. Approximately what percentage of Americans died during the War? Hint

0.5 percent
5 percent
2 percent
1.5 percent

5. Winfield F. Scott proposed the Anaconda Plan to the Union, which was one of the deciding factors in the Union victories. What exactly was the Anaconda Plan? Hint

To establish a land blockade to cut off supply lines
To establish a naval blockade to cut off supply lines
To build walls along the country to separate Union and Confederacy
To establish moats across the country, halting Confederate progress

6. Who was the first, and only, President of the Confederate States of America? Hint

P.G.T Bouregard
Robert E. Lee
Jefferson Davis
Stonewall Jackson

7. In which *building* did Robert E. Lee surrender to Ulysses S. Grant? Hint

House of Congress
Appomattox Courthouse
Fort Sumter
McLean House

8. What was the main cause of death in the Civil War? Hint

Disease
Poor medical treatment
Gunfire
Execution

9. What do the initials PGT stand for in P.G.T Beauregard? Hint

Phillipe Gonhe Tomhe
Phillipe Geralde Torte
Pierre Gustave Toutant
Pierre Grahame Talhe

10. What was the name of the Confederate sympathizer who killed Abraham Lincoln and injured Major Henry Rathbone? Hint

John Wilkes Booth
George Atzerodt
Samuel Arnold
David Herold


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What event is generally held to have marked the start of the Civil War in 1861?

Answer: Attack on Fort Sumter

The attack on Fort Sumter was led by Confederate commander P.G.T. Beauregard and this was the major event that kicked the war off.
2. In which battle was Thomas 'Stonewall' Jackson injured, resulting in his death?

Answer: Battle of Chancellorsville

He was accidentally shot by another Confederate soldier and was transported off of the battlefield. Seven days afterwards, he died of disease, the main cause of deaths during the war.
3. Which executive order did Abraham Lincoln issue that made the freedom of slaves a Union war goal?

Answer: Emancipation Proclamation

This was issued on January 1st 1863 and it immediately freed 50,000 slaves and was one of the main war goals.
4. The Civil War was a major war for the United States and changed it for years to come. Approximately what percentage of Americans died during the War?

Answer: 2 percent

There were 620,000 total known military deaths in the war, a huge number for any war. In addition, there were also some civilian deaths, but it is hard to establish the number.
5. Winfield F. Scott proposed the Anaconda Plan to the Union, which was one of the deciding factors in the Union victories. What exactly was the Anaconda Plan?

Answer: To establish a naval blockade to cut off supply lines

This severed major Confederate supply lines from overseas and was one of the Union's strongest tactics. If this hadn't been established the Confederates would have had a much higher chance of victory.
6. Who was the first, and only, President of the Confederate States of America?

Answer: Jefferson Davis

During the period of the war there was only ever one president of the CSA. However, this still showed that they planned the Confederacy to last a long time.
7. In which *building* did Robert E. Lee surrender to Ulysses S. Grant?

Answer: McLean House

This was where he signed a document of surrender and the rest of the CSA surrendered shortly after, resulting in Union victory. (The actual courthouse was shut that day as it was a Sunday. This runs counter to popular belief, including my own at first.)
8. What was the main cause of death in the Civil War?

Answer: Disease

Disease killed the majority of soldiers during the war, much to my surprise when I heard it!
9. What do the initials PGT stand for in P.G.T Beauregard?

Answer: Pierre Gustave Toutant

The name Beauregard is French and means 'beautiful expression [or look]'. He was born in Louisana.
10. What was the name of the Confederate sympathizer who killed Abraham Lincoln and injured Major Henry Rathbone?

Answer: John Wilkes Booth

Booth was a semi-famous stage actor and he knew the play Lincoln was watching quite well, having acted in it a few times. He waited until the most comical part of the play and then timed his shot with the laughter. However, he was still caught in the end.
Source: Author craaaaazy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 25 2022 : LynnDalton: 7/10
Nov 25 2022 : Guest 207: 5/10
Nov 23 2022 : Guest 96: 8/10
Nov 19 2022 : Guest 75: 7/10
Nov 19 2022 : Guest 146: 8/10
Oct 21 2022 : TheBigCool2013: 10/10
Oct 19 2022 : Guest 50: 8/10
Oct 19 2022 : japh: 6/10
Oct 19 2022 : Guest 24: 10/10

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us