Quiz about During but not About The War of the Roses
Quiz about During but not About The War of the Roses

During, but not About: The War of the Roses Quiz


The War of the Roses technically lasted from May 22, 1455 (the Battle of St. Albans) to August 22, 1485 (the Battle of Bosworth Field). Ready for a quiz that doesn't focus on any of it, but takes place at the same time?

A multiple-choice quiz by Not_Worthy. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. UK History
  8. »
  9. War of the Roses

Author
Not_Worthy
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,753
Updated
Jan 25 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
282
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 66 (2/10), sportsmum (7/10), Guest 217 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first battle between the forces of the incompetent and at-times mad Henry VI and Margaret d'Anjou, and the forces of Richard of York and the Earl of Warwick, occurred in St. Albans, Hertfordshire on May 22nd, 1455. As history witnessed the beginning of this feud, the Catholic Church under Pope Callixtus III (or Alfonso of Borgia) acquitted Joan of Arc of what crime, 25 years after her death? Hint

Treason
Heresy
Murder
Crossdressing

2. The second half of the 1450s saw two more battles in the War of the Roses, both in 1459 (Blore Heath and Ludford Bridge) and the failed Loveday March of 1458, where Henry VI tried to unite the Lancasters and the Yorks. The second half of the 15th century also saw another famous historical figure rise to power in Wallachia (now in Romania), after which he struggled to keep his land independent from the Ottomans. This historical figure has been depicted as bloody and violent, and is mostly remembered for ordering his enemies pinned to the ground with stakes through the flesh. Who is this figure? Hint

Attila the Hun
Vlad the Impaler
Ivan the Terrible
Caligula

3. 1460 and 1461 saw the English throne change hands twice. Henry VI was captured by Richard of York's forces in Northampton, and Richard was declared king that year. In December of that year, he was killed at the Battle of Wakefield, and Richard's son Edward earl of March made a claim for the throne. In 1461, after the Battle of Mortimer's Cross (the Three Suns Battle) and the Second Battle of St. Albans (where Henry VI was freed), Edward was crowned Edward IV, king of England. His reign lasted from 4 March 1461 to 3 October 1470. During this same time, what famous artist began his apprenticeship with Verrocchio? Hint

Donatello
Raphael
Michelangelo Buonorotti
Leonardo da Vinci

4. 1461 saw two battles during the War of the Roses: the relatively minor battle of Ferrybridge (where Lord Clifford was killed), and the single bloodiest battle on English soil, the Battle of Towton, where at least 100,000 soldiers were killed. Edward IV officially deposed Henry VI and Margaret of Anjou from the throne and usurped it, beginning his nine-year reign of England. A few weeks after the Battle of Towton, what empire fell at the hands of the Ottomans? Hint

Transylvania
Trebizond
Moldavia
Wallachia

5. A few small battles were fought during Edward IV's reign, including the Battles of Hedgley Moor, Hexham, and Edgecoot Moor. His reign was not as bloody as Henry VI's first reign. In 1467, nearing the end of Edward's first reign, another country saw the beginning of the Onin War, a conflict concerning shogun Ashikaga Yoshimasa. Which country saw this conflict unfold? Hint

China
Japan
Korea
Vietnam

6. In 1471, the Battle of Barnet killed off the Kingmaker, the Duke of Warwick; a few weeks later, at the Battle of Tewkesbury, Henry VI and Margaret of Anjou were captured by Edward IV, and their son Edward Prince of Wales was killed. In Africa, São Tomé and Príncipe were discovered around 1471; Cape Verde was discovered by Europeans earlier, in 1456. By which civilization were these three islands, and eventual two countries, discovered? Hint

The Portuguese
The French
The Spanish
The Italians

7. During Edward IV's second reign, which lasted from 1471 to 1483, there was relatively little conflict related to the War of the Roses. In 1478, King Ferdinand II and Queen Isabella I of Aragon started the Spanish Inquisition, which was used to hunt down 'false converts' to Christianity in Spain. In Edward IV's last year as king, who took over in Spain as chief Inquisitor? Hint

Maximilien Robespierre
Tomas de Torquemada
Alexis de Toqueville
Felipo VI

8. 1483 saw the death of King Edward IV, and the intended reign of his son Edward V. However, he and his brother Richard were locked away in the Tower of London, where they were never seen again; two children's skeletons found centuries later were presumed to be the princes. Richard III, their uncle, was crowned the King of England that June. In that same year, a massive structure was completed and opened in the Vatican, dedication to Our Lady of the Assumption. What building is this? Hint

Castel Sant'Angelo
St. Peter's Basilica
The Sistine Chapel
Apostolic Palace

9. The end of the Plantagenet dynasty, and the major conflicts of the War of the Roses, occurred on August 22nd, 1485 at the Battle of Bosworth Field, when Richard III was killed by Henry Tudor (VII), who would begin the Tudor reign of England. That same year, William Caxton published a book written by Sir Thomas Mallory. Which book was this? Hint

Mainz Psalter
The Gutenberg Bible
The Black Hours
Le Morte d'Arthur

10. Although Henry Tudor took the English throne and ended the Plantagenet dynasty in 1485, the last conflict of the War of the Roses took place June 16th, 1487 at Stokes Field. There, the Earl of Lincoln (a Yorkist) and Lambert Simnel (who posed as Henry VII in Dublin) fought Henry VII's actual army. Most of the 8,000 fell at what is known today as the Bloody Gutter. In the same year, 20,000 slaves were sacrificed to King Ahuizotl, marking his imperial accomplishments as king of what empire? Hint

Toltec
Mayan
Aztec
Incan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first battle between the forces of the incompetent and at-times mad Henry VI and Margaret d'Anjou, and the forces of Richard of York and the Earl of Warwick, occurred in St. Albans, Hertfordshire on May 22nd, 1455. As history witnessed the beginning of this feud, the Catholic Church under Pope Callixtus III (or Alfonso of Borgia) acquitted Joan of Arc of what crime, 25 years after her death?

Answer: Heresy

The Maid of Orleans had been burned at the stake in 1431 in Rouen, France for heresy, witchcraft and crossdressing. Twenty-five years later, Pope Callixtus III reexamined the trial, deemed it unjust, and proclaimed Joan of Arc a martyr and innocent of heresy and witchcraft. Callixtus III was known mainly for being a highly energetic and courageous pope in the face of the invading Ottomans.

He died three years after the beginning of the War of the Roses.
2. The second half of the 1450s saw two more battles in the War of the Roses, both in 1459 (Blore Heath and Ludford Bridge) and the failed Loveday March of 1458, where Henry VI tried to unite the Lancasters and the Yorks. The second half of the 15th century also saw another famous historical figure rise to power in Wallachia (now in Romania), after which he struggled to keep his land independent from the Ottomans. This historical figure has been depicted as bloody and violent, and is mostly remembered for ordering his enemies pinned to the ground with stakes through the flesh. Who is this figure?

Answer: Vlad the Impaler

After a brief rule in 1448, Vlad the Impaler ruled Wallachia from 1456 to 1462, where he attempted to keep his territory independent from Sultan Mehmet II and the warring Ottomans. He was captured by Hungarians and imprisoned from 1462 to 1476, when he briefly regained the throne of Wallachia before being killed in battle.

The Ottomans had conquered Constantinople and toppled the Byzantine empire in 1453 (two years before St. Albans), and this was another victory for them.
3. 1460 and 1461 saw the English throne change hands twice. Henry VI was captured by Richard of York's forces in Northampton, and Richard was declared king that year. In December of that year, he was killed at the Battle of Wakefield, and Richard's son Edward earl of March made a claim for the throne. In 1461, after the Battle of Mortimer's Cross (the Three Suns Battle) and the Second Battle of St. Albans (where Henry VI was freed), Edward was crowned Edward IV, king of England. His reign lasted from 4 March 1461 to 3 October 1470. During this same time, what famous artist began his apprenticeship with Verrocchio?

Answer: Leonardo da Vinci

During the War of the Roses, which Leonardo had nothing to do with, Leonardo was apprenticed to Verrocchio (who himself was apprenticed to Donatello). He created a few paintings during his time, including the Annunciation, St. Jerome in the Wilderness, and the First Madonna on the Rocks. He made sketches for various objects, including the tank, the parachute and the crossbow. If you want to include the battle of Stoke Field (which this quiz does), da Vinci also sketched the Vitruvian Man during this time. His more famous paintings, including the Mona Lisa, The Last Supper, and John the Baptist, would be painted later in his lifetime.

Fun Fact: Sandro Botticelli, perhaps best known for his "Birth of Venus" painting, was a contemporary of da Vinci, and they would have several run-ins with one another during their lifetimes.
4. 1461 saw two battles during the War of the Roses: the relatively minor battle of Ferrybridge (where Lord Clifford was killed), and the single bloodiest battle on English soil, the Battle of Towton, where at least 100,000 soldiers were killed. Edward IV officially deposed Henry VI and Margaret of Anjou from the throne and usurped it, beginning his nine-year reign of England. A few weeks after the Battle of Towton, what empire fell at the hands of the Ottomans?

Answer: Trebizond

The empire of Trebizond was situated along the Black Sea, and lasted from 1204 to 1461. This empire has been referred to as "The Last Greek Empire," and it fell to Sultan Mehmet II. Emperor David was exiled from there, and that brought an end to the last remnant of the Byzantine Empire.
5. A few small battles were fought during Edward IV's reign, including the Battles of Hedgley Moor, Hexham, and Edgecoot Moor. His reign was not as bloody as Henry VI's first reign. In 1467, nearing the end of Edward's first reign, another country saw the beginning of the Onin War, a conflict concerning shogun Ashikaga Yoshimasa. Which country saw this conflict unfold?

Answer: Japan

The Japanese civil war broke out for succession of the shogunate, between the leader at the time and his brother. As a result of the conflict, Kyoto was destroyed, the governing powers fell, and Ashigaka Yoshimasa built the Silver Pavilion for himself to get away from the world. The Onin War was the precursor to the century-long Period of the Warring States.
6. In 1471, the Battle of Barnet killed off the Kingmaker, the Duke of Warwick; a few weeks later, at the Battle of Tewkesbury, Henry VI and Margaret of Anjou were captured by Edward IV, and their son Edward Prince of Wales was killed. In Africa, São Tomé and Príncipe were discovered around 1471; Cape Verde was discovered by Europeans earlier, in 1456. By which civilization were these three islands, and eventual two countries, discovered?

Answer: The Portuguese

This was during the Portuguese age of exploration. Cape Verde, another African island nation, was also discovered by the Portuguese in this time period, in 1456.
7. During Edward IV's second reign, which lasted from 1471 to 1483, there was relatively little conflict related to the War of the Roses. In 1478, King Ferdinand II and Queen Isabella I of Aragon started the Spanish Inquisition, which was used to hunt down 'false converts' to Christianity in Spain. In Edward IV's last year as king, who took over in Spain as chief Inquisitor?

Answer: Tomas de Torquemada

The Spanish Inquisition lasted from November 1487 to its definitive abolishment in 1834, under Queen Isabella II of Spain. During the 350-year period, between 3,000 and 5,000 people were sentenced to death. Torquemada's name has become synonymous with the Inquisition's cruelty. He died about 15 years after becoming Grand Inquisitor of Castile and Aragon.
8. 1483 saw the death of King Edward IV, and the intended reign of his son Edward V. However, he and his brother Richard were locked away in the Tower of London, where they were never seen again; two children's skeletons found centuries later were presumed to be the princes. Richard III, their uncle, was crowned the King of England that June. In that same year, a massive structure was completed and opened in the Vatican, dedication to Our Lady of the Assumption. What building is this?

Answer: The Sistine Chapel

The Sistine Chapel was built as both a place of worship and as a defensive structure from the Medicis. The first mass was held in 1483. Michelangelo would paint the ceiling between 1508 to 1512, and other artists lent their talents to the decorations.
9. The end of the Plantagenet dynasty, and the major conflicts of the War of the Roses, occurred on August 22nd, 1485 at the Battle of Bosworth Field, when Richard III was killed by Henry Tudor (VII), who would begin the Tudor reign of England. That same year, William Caxton published a book written by Sir Thomas Mallory. Which book was this?

Answer: Le Morte d'Arthur

Only two versions of the 1485 print exist today. The other three choices are also books that were published during the War of the Roses. Mainz Psalter (My Psalms) is the oldest book with a known publication date; The Gutenberg printing press was completed a few years before the Battle of St. Albans; and the Black Hours were books produced on black-stained vellum.
10. Although Henry Tudor took the English throne and ended the Plantagenet dynasty in 1485, the last conflict of the War of the Roses took place June 16th, 1487 at Stokes Field. There, the Earl of Lincoln (a Yorkist) and Lambert Simnel (who posed as Henry VII in Dublin) fought Henry VII's actual army. Most of the 8,000 fell at what is known today as the Bloody Gutter. In the same year, 20,000 slaves were sacrificed to King Ahuizotl, marking his imperial accomplishments as king of what empire?

Answer: Aztec

Ahuizotl, the uncle of famous Aztec king Moctezuma II, was responsible for doubling the Aztec territory in Mexico. During the massive sacrifice, Ahuizotl finalized the height of Tenochtitlan's Templo Mayor in dedication to two gods: Tlaloc and Huitzilopochtli.
Source: Author Not_Worthy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 26 2023 : Guest 66: 2/10
Mar 25 2023 : sportsmum: 7/10
Mar 23 2023 : Guest 217: 4/10
Mar 09 2023 : Guest 162: 7/10
Mar 06 2023 : Guest 142: 5/10
Feb 27 2023 : Guest 90: 5/10
Feb 20 2023 : Guest 173: 4/10
Feb 14 2023 : Guest 86: 6/10
Feb 12 2023 : Guest 181: 9/10

3/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us