Quiz about First and Last
Quiz about First and Last

First and Last Trivia Quiz


Just a little quiz on those defining moments in time, being either first or last. Good luck and have fun!

A multiple-choice quiz by fiachra. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
fiachra
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
230,390
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1215
Last 3 plays: Strike121 (4/10), Guest 146 (4/10), Guest 194 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which city appointed Alice Wells as the first American policewoman in 1910? Hint

Chicago
New York
Los Angeles
Boston

2. Anna Mansdotter was the last woman to be executed in which of these countries? Hint

Iceland
Norway
Finland
Sweden

3. Which of these UK cities was the first to have a Boot's (the Chemists) shop? Hint

Manchester
London
Nottingham
Liverpool

4. In which of these events did Charlotte Cooper (1871-1967) win the first Olympic gold medal for women? Hint

Badminton
Show jumping
Swimming
Tennis

5. In which European country did the police first use plaster casts to preserve footprints at a crime scene? Hint

UK
France
Russia
Germany

6. Which famous sporting first was won by Maurice Garin in 1903? Hint

Cross channel swim
FA Cup medal
Wimbledon
Tour de France

7. What was the nickname given by fellow inmates to Ronald O'Bryan, one of the first in the USA to be executed by lethal injection? Hint

The Nutter
The Ice Cream Man
The Candy Man
The Chocolate Guy

8. Lord Lovat was the last person to endure which of these in public in Britain in 1747? Hint

Hanging
Beheading
Flogging
Being put in the stocks

9. What did Mary Kies achieve in the US in 1809 (being the first woman to do so anywhere in the world)? Hint

She got a doctorate
She divorced her husband
She freed her slaves
She got a patent

10. Who was the first actress to appear on postage stamps? Hint

Katherine Hepburn
Marilyn Monroe
Grace Kelly
Bette Davis


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which city appointed Alice Wells as the first American policewoman in 1910?

Answer: Los Angeles

On day one Alice was given a gamewell key, a book of rules, a first aid book and a 'man's badge'. Later this was changed to a 'woman's badge'. She was given the dubious honour of designing her own uniform.
Thanks to her pioneering efforts, by 1916 seventeen police departments in the U.S. were employing women.
2. Anna Mansdotter was the last woman to be executed in which of these countries?

Answer: Sweden

She was beheaded in 1890, having been found guilty of strangling her daughter-in-law.
3. Which of these UK cities was the first to have a Boot's (the Chemists) shop?

Answer: Nottingham

Jesse Boot (1850-1931) left school at 13 and went to work in a family run herbalists. By the age of 21, he became a partner. He kept prices low and later, under the influence of his wife, expanded the business to include books and fancy goods. From these humble beginnings the chain of chemists grew. The 1,000th Boot's store opened two years after Jesse Boot's death.
4. In which of these events did Charlotte Cooper (1871-1967) win the first Olympic gold medal for women?

Answer: Tennis

Imagine it! She won Wimbledon for the first time in 1895 wearing an ankle length dress! She was a great athlete as she won Wimbledon five times. In 1900 she won that famous first Olympic gold medal in tennis.
5. In which European country did the police first use plaster casts to preserve footprints at a crime scene?

Answer: France

Eugene Francois Vidocq named the first chief of the Surete in 1811, was actually an ex criminal himself. In fact, all of his 28 detectives were also former criminals. Yet he was so successful at crime-solving that he is regarded as the father of modern criminal investigation.

He also introduced a card index system for police records and after leaving the Surete founded the first modern detective agency, Le Bureau des Renseignements.
6. Which famous sporting first was won by Maurice Garin in 1903?

Answer: Tour de France

Maurice Garin was a naturalised Frenchman, having been born in Italy. He won the first tour with an average speed of 25.28km/hr. The following year he was disqualified for taking the train for part of the journey.
7. What was the nickname given by fellow inmates to Ronald O'Bryan, one of the first in the USA to be executed by lethal injection?

Answer: The Candy Man

In 1984 on Halloween, he gave his eight year old son candy laced with cyanide. It was part of a life insurance fraud scheme. For this appalling crime, he was also dubbed 'the man who stole Halloween'.
8. Lord Lovat was the last person to endure which of these in public in Britain in 1747?

Answer: Beheading

Simon, Lord Lovat, was convicted of treason and executed on Tower Hill in London. If you visit the Tower of London you can see the actual axe and block used for his execution. (They were cleaned and preserved). They are kept in the White Tower and are enough to send shivers down your spine ...
9. What did Mary Kies achieve in the US in 1809 (being the first woman to do so anywhere in the world)?

Answer: She got a patent

She applied successfully for a patent for weaving straw and silk thread to make bonnets.
10. Who was the first actress to appear on postage stamps?

Answer: Grace Kelly

In 1993 both Monaco and the US issued stamps. On the Monacan stamp, the title is Princess Grace, while on the US stamp it is just Grace Kelly.
Source: Author fiachra

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 12 2023 : Strike121: 4/10
Dec 12 2022 : Guest 146: 4/10
Dec 06 2022 : Guest 194: 4/10
Dec 04 2022 : triviadude289: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. A New Horizon Average
2. A World of Firsts Average
3. Famous Female Firsts Easier
4. Which Came First in History? Difficult
5. Left-Handed Female Firsts. Very Easy
6. First Women Easier
7. Worldwide Women Who Did It First Average
8. Who Was The First Woman To ...? Easier
9. Who's on First? Average
10. No Holds Barred Easier
11. Which Happened First? Very Difficult
12. Right Place, Wrong Time Average

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us