Quiz about Which Came First in History
Quiz about Which Came First in History

Which Came First in History? Trivia Quiz


For this quiz, you must select the item that came first historically. This is a multiple choice test. Enjoy!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,875
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
15180
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 144 (0/10), Strike121 (5/10), Guest 107 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Whose Presidency came first? Hint

John Quincy Adams
Zachary Taylor
Andrew Jackson
James Buchanan

2. Which of these U.S. states was admitted to the union first? Hint

Utah
New Mexico
Arizona
Hawaii

3. Which of these world religions appeared first? Hint

Buddhism
Hinduism
Christianity
Islam

4. Which of these 1980s events occurred first? Hint

Challenger Disaster
Falklands War
South Korean Airliner Shot Down By Soviets, 269 Killed
Bell Systems Broken Up

5. Which of these famous leaders of history lived first? Hint

Charlemagne
Julius Caesar
Alexander the Great
Qin Shi Huang Di (First Emperor of Unified China)

6. Which Greek philosopher was born first? Hint

Socrates
Plato
Xenophon
Aristotle

7. Which invention came first? Hint

Elevator
Safety Razor
Motorcycle
Telephone

8. Which country became independent first (keep in mind, this means in its modern form)? Hint

Israel
Bulgaria
Brazil
Ireland

9. Which World War II or nearby events occurred first? Hint

Germany Invades Poland
Hitler Marches into Austria
Britain and France Declare War on Germany
Japan Invading Manchuria

10. Which act of exploration occurred first? Hint

De Leon Reaches Florida
Coronado Searches for Lost Cities of Gold
Cartier Navigates the St. Lawrence River
Cortez Conquers the Aztecs


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whose Presidency came first?

Answer: John Quincy Adams

Adams (1825-1829), Jackson (1829-1837), Taylor (1849-1850), Buchanan (1857-1861)
2. Which of these U.S. states was admitted to the union first?

Answer: Utah

Utah (1896), Arizona and New Mexico (1912), Hawaii (1959)
3. Which of these world religions appeared first?

Answer: Hinduism

It's hard to determine exact dates, but it is believed that Hinduism came into existence several hundred (if not thousand) years before the other religions listed here.
4. Which of these 1980s events occurred first?

Answer: Falklands War

Falklands War (1982), Korean Airliner Shot Down (1983), Bell Systems Broken Up (1984), Challenger Disaster (1986)
5. Which of these famous leaders of history lived first?

Answer: Alexander the Great

Some of these dates are approximate....Alexander the Great (356-323 B.C.), Qin Shi Huang Di (259-210 B.C.), Julius Caesar (102-44 B.C.), Charlemagne (742-814 A.D.)
6. Which Greek philosopher was born first?

Answer: Socrates

These birth dates are approximate, as well: Socrates (469 B.C.), Xenophon (430 B.C.), Plato (428 B.C.), Aristotle (384 B.C.)
7. Which invention came first?

Answer: Elevator

Elevator (Elisha Otis, 1852), Telephone (Alexander Graham Bell, 1876), Motorcycle (Gottlieb Daimler, 1885), Safety Razor (King Gillette, 1901)
8. Which country became independent first (keep in mind, this means in its modern form)?

Answer: Brazil

Brazil (1822), Bulgaria (1908), Ireland (1922), Israel (1948)
9. Which World War II or nearby events occurred first?

Answer: Japan Invading Manchuria

Japan in Manchuria (1931), Hitler Marches into Austria (1938), Germany Invades Poland and France and Britian Declare War on Germany (1939).
10. Which act of exploration occurred first?

Answer: De Leon Reaches Florida

De Leon Reaches Florida (1513), Cortez Conquers Mexico (1519-21), Cartier Navigates the St. Lawrence River (1534), Coronado Searches for Lost Cities of Gold (1540-1542)
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 144: 0/10
Jan 12 2023 : Strike121: 5/10
Jan 05 2023 : Guest 107: 4/10
Jan 05 2023 : polly656: 5/10
Jan 05 2023 : Esommers: 2/10
Jan 05 2023 : Guest 71: 0/10
Jan 04 2023 : Guest 24: 4/10
Jan 04 2023 : Guest 98: 3/10
Jan 02 2023 : redlotus: 5/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us