Quiz about Heroes of the Civil War
Quiz about Heroes of the Civil War

Heroes of the Civil War Trivia Quiz


In this quiz, there will be questions about the people who fought in the Civil War, the famous women that lived during the war, and a couple of villains, too.

A multiple-choice quiz by ladramakween. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. Civil War
  8. »
  9. Civil War Figures

Author
ladramakween
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,086
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
3408
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: LynnDalton (7/10), Guest 198 (8/10), Guest 115 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which war hero served as a general in the Battle of Shiloh? In addition, he was the 18th president. Hint

Ulysses S. Grant
Andrew Johnson
Abraham Lincoln
Rutherford B. Hayes

2. The Battle of Chancellorsville was a victory for the Confederacy, but at a price. What was the price? Hint

General Thomas "Stonewall" Jackson was killed by a Confederate.
Joseph Hooker became General Lee's friend and betrayed him later on.
Robert. E Lee's knee was amputated due to a severe injury.
General Thomas "Stonewall" Jackson joined the Union.

3. Which Civil War general served as governor of New Jersey (Democrat, 1878-1881) and is buried in Trenton? Hint

Ulysses Simpson Grant
George Brinton McClellan
Ambrose Burnside
Isaac Peace Rodman

4. Clara Barton is one of the famous women of the Civil War. What was her profession and why is she famous? Hint

Nurse; fought in the Battle of Shiloh
Nurse; founded American Red Cross
Soldier; first woman to fight alongside men
Social reformer; helped the mentally ill

5. Abolitionist and reformer, Frederick Douglass, was born a slave.

True
False

6. This man was considered a hero and martyr by the North and a villain by the South. An abolitionist, he led a revolt to raid an arsenal, at Harper's Ferry, VA. Who is he? Hint

Henry Wise
Stonewall Jackson
John Brown
Thomas Jackson

7. Harriet Tubman was a conductor on the ____________? Hint

Polar Express
Battle of Gettysburg
Gettysburg Address
Underground Railroad

8. Joshua Chamberlain was a Confederate hero during the Civil War.

True
False

9. Philip Sheridan took Atlanta, Georgia and went on a "March to the Sea".

True
False

10. Although he wasn't a war hero, he kept the U.S. stable during the civil war. Who was the 16th president of the U.S.? Hint

Abraham Lincoln
James Polk
George Washington
Ulysses Simpson Grant


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which war hero served as a general in the Battle of Shiloh? In addition, he was the 18th president.

Answer: Ulysses S. Grant

When Ulysses S. Grant served as president, he served as a Republican from the years 1869 to 1877.
2. The Battle of Chancellorsville was a victory for the Confederacy, but at a price. What was the price?

Answer: General Thomas "Stonewall" Jackson was killed by a Confederate.

This battle took place near Fredericksburg, Virginia, where another Civil War battle took place that also resulted in a Union defeat.
3. Which Civil War general served as governor of New Jersey (Democrat, 1878-1881) and is buried in Trenton?

Answer: George Brinton McClellan

General McClellan was the Union commander of the Army of the Potomac. After the Battle of Antietam, Lincoln replaced him with Ambrose Burnside. Isaac Peace Rodman was a Quaker from Rhode Island who fought in the Battle of Bull Run (the first one) and the Battle of Antietam.
4. Clara Barton is one of the famous women of the Civil War. What was her profession and why is she famous?

Answer: Nurse; founded American Red Cross

Not only was Clara Barton a nurse, she was also a teacher. Dorothea Dix, another important woman of the Civil War, was a social reformer who had worked with the mentally ill.
5. Abolitionist and reformer, Frederick Douglass, was born a slave.

Answer: True

Frederick Douglass was born a slave but escaped slavery on September 3, 1838. He was a famous abolitionist at that time period.
6. This man was considered a hero and martyr by the North and a villain by the South. An abolitionist, he led a revolt to raid an arsenal, at Harper's Ferry, VA. Who is he?

Answer: John Brown

John Brown was hanged for his acts although his revolt wasn't a success. Thomas Jackson and "Stonewall" Jackson are the same person. Thomas had received the nickname "Stonewall" during one the battles.
7. Harriet Tubman was a conductor on the ____________?

Answer: Underground Railroad

Harriet Ross Tubman was also born a slave who also escaped slavery. She saved up most of her money from her work to help hide slaves along the underground railroad.
8. Joshua Chamberlain was a Confederate hero during the Civil War.

Answer: False

Joshua Chamberlain was a war hero, indeed, but he was on the Union side. He fought in the battle of Gettysburg and for a while was the president of Bowdoin College and served as governor of Maine for a while.
9. Philip Sheridan took Atlanta, Georgia and went on a "March to the Sea".

Answer: False

Actually, it was William Sherman who took Atlanta, Georgia and went on a "March to the Sea". Sheridan was the one who went through the Shenandoah Valley using the tactic of "total war" that General Grant had ordered.
10. Although he wasn't a war hero, he kept the U.S. stable during the civil war. Who was the 16th president of the U.S.?

Answer: Abraham Lincoln

Abraham Lincoln has two famous nicknames: "Honest Abe" and "Illinois Rail-Splitter". He was elected president in the election of 1860, running against Stephen Douglas.
Source: Author ladramakween

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 25 2022 : LynnDalton: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 198: 8/10
Nov 22 2022 : Guest 115: 9/10
Nov 19 2022 : Guest 75: 9/10
Nov 18 2022 : Gastrodog: 9/10
Nov 12 2022 : Guest 24: 9/10
Nov 06 2022 : Mightybear: 8/10
Nov 05 2022 : Guest 108: 9/10
Nov 04 2022 : Guest 12: 9/10

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us