FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Not Just Another Italian Quiz
Quiz about Not Just Another Italian Quiz

Not Just Another Italian Quiz


I really hope you like this quiz. It is my very first one. I am pretty much full blooded Italian and this quiz is centered on Rome, in my opinion the greatest city.

A multiple-choice quiz by ker1992. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. European
  8. »
  9. Italian

Author
ker1992
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,550
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
536
Question 1 of 10
1. What empire did Italy conquer in 1936? Hint


Question 2 of 10
2. Francis IV of Modena ruled Modena and later also various other states in northern Italy from 1814-1846. A member of the House of Habsburg, he was a notorious reactionary. What did he do to those revolutionaries who were not put to death? Hint


Question 3 of 10
3. The Roman Empire 'began' when who took the throne? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these dates is widely acknowledged as the start of the Italian Renaissance? Hint


Question 5 of 10
5. Who built the original St. Peter's Basilica? Hint


Question 6 of 10
6. In what year was the 'Rule of the Popes' interrupted by 'The Roman Republic'? Hint


Question 7 of 10
7. During whose reign was Rome annexed into The French Empire? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these was NOT one of the Seven Hills of Rome? Hint


Question 9 of 10
9. When did Italy enter WWI on the Entente side? Hint


Question 10 of 10
10. Who was Giuseppe Garibaldi? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 21 2024 : panagos: 2/10
May 27 2024 : Guest 87: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What empire did Italy conquer in 1936?

Answer: Ethiopia

The Italian invasion of Ethiopia began in October of 1935. It was a brief war that is remembered in history as the second Italo-Abyssinian war.
2. Francis IV of Modena ruled Modena and later also various other states in northern Italy from 1814-1846. A member of the House of Habsburg, he was a notorious reactionary. What did he do to those revolutionaries who were not put to death?

Answer: He sent them to the galleys

He was particularly active in suppressing the Carbonari in the early 1820s and would-be revolutionaries in 1830-31. He was one of the most hated Italian rulers of his time.
3. The Roman Empire 'began' when who took the throne?

Answer: Emperor Augustus

Also known as Octavian before he took the throne, Emperor Augustus lived from 63 BC till AD 14.
4. Which of these dates is widely acknowledged as the start of the Italian Renaissance?

Answer: c. 1330

The Italian Renaissnace was a time of change and achievement. The dated generally given are c. 1330-1600. (The Renaissance did not reach northern Europe till considerably later).
5. Who built the original St. Peter's Basilica?

Answer: Emperor Constantine the Great

St. Peter's Basilica has been pulled down and rebuilt from the ground up a number of times. The present building dates from the the Renaissnace period.
6. In what year was the 'Rule of the Popes' interrupted by 'The Roman Republic'?

Answer: 1798

This so called Roman Republic was very short-lived and came about because of the French Revolution.
7. During whose reign was Rome annexed into The French Empire?

Answer: Napoleon

After Napoleon's fall in 1814, the pope reinstated The Church States through the Congress of Vienna.
8. Which of these was NOT one of the Seven Hills of Rome?

Answer: The Vatican Hill

Rome lies on the Tiber River. The Rome of the Kings was built on seven hills. Those hills are: The Aventine Hill, The Caelian Hill, The Capitoline Hill, The Esquiline Hill, The Palatine Hill, The Quirinal Hill, and The Viminal Hill.
9. When did Italy enter WWI on the Entente side?

Answer: May 1915

Italy was allied with Germany and Austria/Hungary but refused to join them when the war started and then later came into play. Italy had joined the pre-existing alliance between Germany and Austria-Hungary in haste in 1882. In 1914 it claimed that the alliance was purely defensive.
10. Who was Giuseppe Garibaldi?

Answer: an Italian political figure

When he was in his twenties he joined the Carbonari, the patriotic Italian Revolutionaries. He was called the "Hero of the Two Worlds" because of his military expeditions in South America and Europe.
Source: Author ker1992

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us