FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Remembering the 70s  1977 Americana
Quiz about Remembering the 70s  1977 Americana

Remembering the 70s - 1977 Americana Quiz


Jimmy Carter granted amnesty to Vietnam draft dodgers and "Love Boat" premiered on American television.

A multiple-choice quiz by rblayer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Nostalgia
  8. »
  9. 1970s Nostalgia

Author
rblayer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
210,886
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4775
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 74 (5/10), Guest 24 (7/10), Guest 172 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1977, convicted killer Gary Gilmore became the first man executed in the United States in over 10 years. How did the state of Utah execute Gilmore? Hint


Question 2 of 10
2. Who became Vice President of the United States in 1977? Hint


Question 3 of 10
3. President Carter had a brother who was a media favorite, but seemed to be a constant source of embarrassment to the leader of the free world. What was the "First Brother's" name? Hint


Question 4 of 10
4. "Star Wars" dwarfed all other movies released in 1977, earning almost half a billion dollars. What film was the second highest money maker that year? Hint


Question 5 of 10
5. What was the average cost of a gallon of regular gasoline in the U.S. in 1977? Hint


Question 6 of 10
6. Who or what was the "Son of Sam" in reference to the 1970s? Hint


Question 7 of 10
7. After 15 frustrating years the New York Yankees were once again World Series champions. What team did they defeat for the 1977 championship? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following television series did *not* finish as one of the top ten most popular shows? Hint


Question 9 of 10
9. Who won Super Bowl XII at the conclusion of the 1977 football season? Hint


Question 10 of 10
10. The daughter of which famous 1950s singer had a huge hit in 1977? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 74: 5/10
Jul 14 2024 : Guest 24: 7/10
Jul 09 2024 : Guest 172: 10/10
Jul 08 2024 : srandall: 10/10
Jul 05 2024 : Guest 75: 8/10
Jul 02 2024 : Guest 50: 5/10
Jun 26 2024 : Guest 24: 6/10
Jun 20 2024 : Guest 71: 6/10
Jun 19 2024 : pennie1478: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1977, convicted killer Gary Gilmore became the first man executed in the United States in over 10 years. How did the state of Utah execute Gilmore?

Answer: Firing squad

Gilmore, who was convicted of murdering a motel clerk, was executed by a voluntary firing squad on January 17, 1977. He was the first person to be judicially executed since 1967. "Let's do it" were his last words.
2. Who became Vice President of the United States in 1977?

Answer: Walter Mondale

Mondale was inaugurated January 20, 1977, succeeding Nelson Rockefeller in the office. Mondale and Jimmy Carter were defeated for re-election in 1980 by Ronald Reagan and George Bush, Senior. Mondale went on to lose the 1984 election to Reagan by a landslide.
3. President Carter had a brother who was a media favorite, but seemed to be a constant source of embarrassment to the leader of the free world. What was the "First Brother's" name?

Answer: Billy

William Alton "Billy" Carter was U.S. President Jimmy Carter's younger brother. In an attempt to capitalize on his name, the "First Brother" introduced 'Billy Beer' in 1977. It flopped. He later became involved in an "influence peddling" scandal with Libya, called 'Billygate' by the press. He died of pancreatic cancer in 1988.
4. "Star Wars" dwarfed all other movies released in 1977, earning almost half a billion dollars. What film was the second highest money maker that year?

Answer: Close Encounters of the Third Kind

The popular John Travolta movie was third.
5. What was the average cost of a gallon of regular gasoline in the U.S. in 1977?

Answer: $0.62

Of course, one must remember that the median annual income was a little over $13,500 and a new house cost $54,000.
6. Who or what was the "Son of Sam" in reference to the 1970s?

Answer: Killer

Claiming that he received instructions to kill from an evil dog, David Berkowitz murdered six and wounded several others before his August, 1977 arrest. The mass murderer, who terrorized New York City and left letters to the media, was sentenced to 365 years in prison.
7. After 15 frustrating years the New York Yankees were once again World Series champions. What team did they defeat for the 1977 championship?

Answer: Los Angeles Dodgers

Avenging the previous year's four-game sweep by Cincinnati's "Big Red Machine", the Yanks won the World Series 4-2. Reggie Jackson tied Babe Ruth's record of three home runs in one game.
8. Which of the following television series did *not* finish as one of the top ten most popular shows?

Answer: The Amazing Spider-Man

Actually, "Laverne and Shirley", the comedy about two Milwaukee brewery workers, finished number one. The Best Drama Emmy went to "The Rockford Files" and "All in the Family" received the award for Best Comedy.
9. Who won Super Bowl XII at the conclusion of the 1977 football season?

Answer: Dallas Cowboys

Dallas' 'Doomsday Defense' dominated the NFL's National Conference during the 1977 football season, earning them a January 1978 trip to Super Bowl XII to face the Denver Broncos. The Cowboys won 27 to 10 before a sellout crowd in the New Orleans Superdome. Dallas defensive players Randy White and Harvey Martin were co-MVPs.
10. The daughter of which famous 1950s singer had a huge hit in 1977?

Answer: Pat Boone

Debbie Boone's "You Light Up My Life" won the Grammy for Song of the Year, and Miss Boone was awarded the Grammy for Best New Artist.
Source: Author rblayer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us