FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Americas Bicentennial
Quiz about Americas Bicentennial

America's Bicentennial Trivia Quiz


Celebrating America's Bicentennial, and my 200th quiz, these questions will cover facts on the Declaration of Independence, and things that were done to commemorate the big 200 in 1976.

A multiple-choice quiz by Polaris101. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Nostalgia
  8. »
  9. 1970s Nostalgia

Author
Polaris101
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
190,528
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5131
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 74 (6/10), Guest 172 (2/10), Guest 24 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Bicentennial quarter was produced in 1975 and 1976.


Question 2 of 10
2. July 4, 1976 was the 150th anniversary of the deaths of former United States Presidents Thomas Jefferson and John Adams. Another former President also died on July 4, five years after Jefferson and Adams. Who was it? Hint


Question 3 of 10
3. The United States $2 bill was originally issued in 1776. In 1928 and 1963, new issues of the $2 bill were printed with Thomas Jefferson on the face. What was changed with the 1976 issuance of the $2 bill in celebration of America's Bicentennial? Hint


Question 4 of 10
4. The Eisenhower dollar received an overhaul to celebrate the Bicentennial. President Eisenhower remained on the obverse, and the reverse retained a depiction of the moon, but something patriotic was added. What was it? Hint


Question 5 of 10
5. The Bicentennial Minute was a series of public service announcements run by CBS, which each featured a different narrator. The last one, run on July 4, 1976, was narrated by the U.S. President at the time. Who was it? Hint


Question 6 of 10
6. What did NASA do to its Vehicle Assembly Building in Florida to dress it up for the Bicentennial? Hint


Question 7 of 10
7. Many of the founding fathers of the United States of America signed the Declaration of Independence which was ratified on July 4, 1776. Of the following, who was not one of the signers? Hint


Question 8 of 10
8. In what city was the Declaration of Independence signed? Hint


Question 9 of 10
9. The official Bicentennial logo was a white five-pointed star surrounded by a second star of red, white, and blue. What was the wording around the logo? Hint


Question 10 of 10
10. In addition to the Eisenhower dollar and the quarter, which other coin received a new reverse in honor of the Bicentennial? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Guest 74: 6/10
Jul 14 2024 : Guest 172: 2/10
Jul 14 2024 : Guest 24: 5/10
Jul 10 2024 : Fenwayfan60: 6/10
Jul 05 2024 : srandall: 7/10
Jul 01 2024 : Guest 75: 7/10
Jun 27 2024 : Katzi428: 6/10
Jun 23 2024 : Guest 76: 6/10
Jun 21 2024 : Guest 98: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Bicentennial quarter was produced in 1975 and 1976.

Answer: True

The U.S. Mint produced the Bicentennial quarter in 1975 and 1976. On the obverse is George Washington and 1776-1976. On the reverse is a Colonial drummer and a torch surrounded by 13 stars representing the thirteen states at the time of the signing of the Declaration of Independence. There are no quarters dated 1975.
2. July 4, 1976 was the 150th anniversary of the deaths of former United States Presidents Thomas Jefferson and John Adams. Another former President also died on July 4, five years after Jefferson and Adams. Who was it?

Answer: James Monroe

The only Presidents to sign the Declaration of Independence, Adams and Jefferson both died on its 50th anniversary, July 4, 1826. John Adams was the second president, and Thomas Jefferson was the third. James Monroe, the fifth President of the United States, died on July 4, 1831.
3. The United States $2 bill was originally issued in 1776. In 1928 and 1963, new issues of the $2 bill were printed with Thomas Jefferson on the face. What was changed with the 1976 issuance of the $2 bill in celebration of America's Bicentennial?

Answer: The reverse was changed from Monticello to a portrait of the signing of the Declaration of Independence

Thomas Jefferson was left on the face, although a different portrait of him was used. On the reverse is a rendition of John Trumbull's painting, "The Signing of the Declaration of Independence" in honor of America's birthday. 590,720,000 Series 1976 $2 notes were printed. Do you have one?
4. The Eisenhower dollar received an overhaul to celebrate the Bicentennial. President Eisenhower remained on the obverse, and the reverse retained a depiction of the moon, but something patriotic was added. What was it?

Answer: Liberty Bell

The reverse of the Bicentennial Eisenhower dollar depicts the Liberty Bell superimposed over the moon. From 1971-1974, the Eisenhower dollar commemorated America's landing on the moon with a design based on the Apollo 11 patch. This design was resumed for the 1977-1978 dollar.
5. The Bicentennial Minute was a series of public service announcements run by CBS, which each featured a different narrator. The last one, run on July 4, 1976, was narrated by the U.S. President at the time. Who was it?

Answer: Gerald Ford

The Bicentennial Minute was run by CBS nightly from July 4, 1974 through July 4, 1976. Each segment discussed a significant event or a person who made an impact in American history on that date 200 years ago.
6. What did NASA do to its Vehicle Assembly Building in Florida to dress it up for the Bicentennial?

Answer: Painted a flag

The flag is 209 ft. by 110 ft. in size, and took 6,000 gallons of paint to complete. Each stripe is as wide as a Kennedy Space Center tour bus, and each star is six feet across. The Bicentennial logo was also added. NASA's Viking II lander, which landed on Mars in September 1976, also had the Bicentennial logo painted on it.
7. Many of the founding fathers of the United States of America signed the Declaration of Independence which was ratified on July 4, 1776. Of the following, who was not one of the signers?

Answer: George Washington

George Washington was not a delegate to the Second Continental Congress, and so did not sign the Declaration of Independence. John Hancock, representing Massachusetts, was the President of the Continental Congress, and the first to sign. Thomas Jefferson represented Virginia, and Button Gwinnett represented Georgia.
8. In what city was the Declaration of Independence signed?

Answer: Philadelphia

The Second Continental Congress met in the Pennsylvania State House in Philadelphia, which is now Independence Hall. In June 1776, Richard Henry Lee, a delegate from Virginia, presented a resolution calling for independence from Great Britain. The Congress recessed without voting on the resolution, but assembled a Committee of Five (Benjamin Franklin, Robert R. Livingston, Thomas Jefferson, Roger Sherman and John Adams) to draft a statement presenting the case for independence.

After reconvening on July 1, Congress passed Lee's resolution and began considering the declaration which had been written mostly by Jefferson.

After several small revisions, the Declaration of Independence was adopted on July 4, 1776.
9. The official Bicentennial logo was a white five-pointed star surrounded by a second star of red, white, and blue. What was the wording around the logo?

Answer: American Revolution Bicentennial 1776-1976

The two stars, the inside white star, and the outside red, white and blue star, symbolize the two centuries which have gone by since the Revolution. The symbol was the result of a nationwide competition by the American Revolution Bicentennial Commission, and was selected from 100 submissions.
10. In addition to the Eisenhower dollar and the quarter, which other coin received a new reverse in honor of the Bicentennial?

Answer: Half dollar

The Kennedy half dollar dated 1776-1976 shows a reverse of Independence Hall by Seth Huntington, whose design was chosen in a design contest.
Source: Author Polaris101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us