FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bimetallic Coins
Quiz about Bimetallic Coins

Bimetallic Coins Trivia Quiz


Bimetallic coins are coins with two metals: one on the inside and one on the outside. If you are from the United States you might never have seen one, but you will probably be familiar with at least one type if you are from Canada or any part of Europe.

A multiple-choice quiz by hotdogPi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Coins and Banknotes

Author
hotdogPi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,953
Updated
Feb 11 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
197
- -
Question 1 of 10
1. The UK released a bimetallic coin that was introduced in 1998 (although some are dated 1997). There have been many commemorative issues since then. What was the face value of the coin? Hint


Question 2 of 10
2. One country suffered from inflation in the 1980s and early 1990s, leading to a currency reform in 1992, which introduced many new bimetallic coins, including 1, 2, 5, and 10 peso coins intended for circulation, as well as 100 peso commemoratives with a center ring made of actual silver. Which country was this? Hint


Question 3 of 10
3. The "toonie" was a bimetallic coin introduced in 1996 in Canada, and it was worth 2 dollars. Which animal was on the reverse? Hint


Question 4 of 10
4. At the time of introduction, which Euro coin(s) were bimetallic? Hint


Question 5 of 10
5. Which coin was the first bimetallic coin to be made? Hint


Question 6 of 10
6. This country decided to make a 10 dollar coin to replace the 10 dollar banknote. However, both the coin and the banknote circulated. The 10 dollar bimetallic coins started being made in 1993, but they ceased production a few years later. Which country is this? Hint


Question 7 of 10
7. In which country would you find a bimetallic 5 rand coin? Hint


Question 8 of 10
8. Thailand has a bimetallic coin worth ___ baht, Russia has a bimetallic coin worth ___ rubles, and India has a bimetallic coin worth ___ rupees. What is this number? Hint


Question 9 of 10
9. In 2005, Turkey reformed their currency so that one million old lira would equal one new lira. Which new coins were bimetallic? (100 kurus = 1 lira) Hint


Question 10 of 10
10. One country minted a trimetallic coin, with three rings: one in the very center, one around the center, and one on the outside. Which country did this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The UK released a bimetallic coin that was introduced in 1998 (although some are dated 1997). There have been many commemorative issues since then. What was the face value of the coin?

Answer: 2 pounds

The non-commemoratives had "STANDING ON THE SHOULDERS OF GIANTS" on the edge, while commemoratives have had many different designs on the reverse and on the edge.
2. One country suffered from inflation in the 1980s and early 1990s, leading to a currency reform in 1992, which introduced many new bimetallic coins, including 1, 2, 5, and 10 peso coins intended for circulation, as well as 100 peso commemoratives with a center ring made of actual silver. Which country was this?

Answer: Mexico

The 1, 2, and 5 peso coins have the golden color in the center and the silver color on the outside, while the 10, 20, 50, and 100 peso coins have the opposite. Since the 20, 50, and 100 peso coins have actual silver in them, they are very rarely used as currency.
3. The "toonie" was a bimetallic coin introduced in 1996 in Canada, and it was worth 2 dollars. Which animal was on the reverse?

Answer: Polar bear

The toonie replaced the $2 banknote. Several years earlier, the loonie ($1 coin) replaced the $1 banknote.
4. At the time of introduction, which Euro coin(s) were bimetallic?

Answer: 1 Euro and 2 Euro

All Euro coins have 12 stars on both the obverse and the reverse, no matter which country designed it. These twelve stars are also found on the flag of the European Union. The bimetallic 1 and 2 Euro coins usually have these 12 stars on the outer ring of metal, while the rest of the design is on the inner ring of metal.
5. Which coin was the first bimetallic coin to be made?

Answer: Italian 500 lire

While these were all high-denomination coins at the time, only the Italian 500 lire (1982) and French 10 francs (1988) were bimetallic. In both cases, they replaced coins of the same denomination that were not bimetallic.
6. This country decided to make a 10 dollar coin to replace the 10 dollar banknote. However, both the coin and the banknote circulated. The 10 dollar bimetallic coins started being made in 1993, but they ceased production a few years later. Which country is this?

Answer: Hong Kong

The 2 and 5 dollar coins of Hong Kong are different from most coins. The 2 dollar coin has a scalloped shape, and the 5 dollar coin has a groove on its thick edge that says "HONG KONG FIVE DOLLARS". However, the 2 and 5 dollar coins are not bimetallic.
7. In which country would you find a bimetallic 5 rand coin?

Answer: South Africa

The bimetallic 5 rand was introduced in 2004, and it has a gnu on the reverse. It also has several security features to prevent counterfeiting.
8. Thailand has a bimetallic coin worth ___ baht, Russia has a bimetallic coin worth ___ rubles, and India has a bimetallic coin worth ___ rupees. What is this number?

Answer: 10

At the time they started being made, the 10 baht, 10 ruble, and 10 rupee coins were the highest denominations of coins that existed. Unlike the 500 lire and 10 francs, these coins were new denominations, and they were not replacing coins of the same denomination.
9. In 2005, Turkey reformed their currency so that one million old lira would equal one new lira. Which new coins were bimetallic? (100 kurus = 1 lira)

Answer: 50 kurus and 1 lira

The designs of the coins switched again in 2009. The 50 kurus and 1 lira coins were still bimetallic after this change, but the designs were much different.
10. One country minted a trimetallic coin, with three rings: one in the very center, one around the center, and one on the outside. Which country did this?

Answer: France

The trimetallic coin was worth 20 francs. It circulated alongside the bimetallic 10 franc coin.
Source: Author hotdogPi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us