Quiz about Gatorade Beverage of Champions
Quiz about Gatorade Beverage of Champions

Gatorade: Beverage of Champions Quiz


Many of us guzzle down this thirst-quenching liquid while at the gym or around the town, but how much do you know about this drink's origins?

A multiple-choice quiz by milky54. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Beverages (Non-Alcoholic)

Author
milky54
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
233,751
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1027
Last 3 plays: Guest 50 (6/10), Guest 199 (7/10), Guest 199 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Gatorade was developed for what college football team? Hint

Boston College
Notre Dame
Wyoming State
University of Florida

2. What substance (that the FDA later banned) was originally in Gatorade? Hint

cyclamate
aspartame
cocaine
nicotine

3. In what year did Gatorade switch from glass to plastic bottles? Hint

1998
1989
1979
1994

4. When did the "Gatorade Dunk" first occur? (The "Gatorade Dunk" occurs after a meaningful win when a cooler full of Gatorade is dumped on a coach's, star player's, or owner's head.) Hint

August 3rd, 1987
September 22nd, 1981
July 4th, 1972
October 28th, 1984

5. Which of these flavors was NOT discontinued after being introduced in 1997? Hint

Frost Alpine Snow
Frost Glacier Freeze
Frost Whitewater Splash
Frost Clear Melon

6. Which of these flavors is NOT one of the top three most popular flavors? Hint

Grape
Orange
Lemon Lime
Fruit Punch

7. Gatorade is Kosher certified.

True
False

8. After the 1967 Orange Bowl in which Florida beat Georgia Tech, what did the coach of Georgia Tech say about Gatorade? Hint

"They had Gatorade, we didn't. That made the difference."
"Give me that Gatorade and we'll see who wins next time."
"Gatorade is like the ambrosia of mortals."
"Is there any chance of getting some Gatorade for my guys?"

9. How many calories are in an average 20 oz bottle of Gatorade? Hint

24
125
64
32

10. What is Gatorade's symbol, usually shown on every bottle of Gatorade? Hint

Rain drop
Lightning bolt
Flames
Crossed baseball bats


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Gatorade was developed for what college football team?

Answer: University of Florida

This is also how the drink got its name. University of Florida's football team is nicknamed the "Gators", hence the name Gatorade.
2. What substance (that the FDA later banned) was originally in Gatorade?

Answer: cyclamate

Cyclamate was removed from Gatorade a year after it was discovered to be a carcinogen. Cyclamate is approximately 30-50 times sweeter than sugar, depending on the concentration of it in the beverage or medicine.
3. In what year did Gatorade switch from glass to plastic bottles?

Answer: 1998

Gatorade is now sold mostly in 20 fl. oz. bottles (approximately 591 milliliters.) It comes in many flavors and subcategories, such as Gatorade Rain and Gatorade: X factor.
4. When did the "Gatorade Dunk" first occur? (The "Gatorade Dunk" occurs after a meaningful win when a cooler full of Gatorade is dumped on a coach's, star player's, or owner's head.)

Answer: October 28th, 1984

The first "Gatorade Dunk" was performed in 1984 by Jim Burt of the Giants, who was angry at Coach Bill Parcells. This tradition later developed into an action of joy by victorious teams.
5. Which of these flavors was NOT discontinued after being introduced in 1997?

Answer: Frost Glacier Freeze

Most of these flavors were discontinued soon after, as the public never demanded them. In fact, 26 flavors have been discontinued since Gatorade's founding in 1967.
6. Which of these flavors is NOT one of the top three most popular flavors?

Answer: Grape

Grape is still a great selling product, but not nearly as much as the original Lemon Lime, Orange, and Fruit Punch flavors.
7. Gatorade is Kosher certified.

Answer: False

No, it's not kosher certified. The only answer it gives on Gatorade.com to the question if it is Kosher certified is "No."
8. After the 1967 Orange Bowl in which Florida beat Georgia Tech, what did the coach of Georgia Tech say about Gatorade?

Answer: "They had Gatorade, we didn't. That made the difference."

Undoubtedly one of the most famous Orange Bowl quotes ever, it was uttered by Bud Carson.
9. How many calories are in an average 20 oz bottle of Gatorade?

Answer: 125

This is still less than most soft drinks, which average around 150 calories per 20 oz. bottles.
10. What is Gatorade's symbol, usually shown on every bottle of Gatorade?

Answer: Lightning bolt

The lightning bolt is shown on most bottles, usually red or orange. The lighting bolt is usually shown in the background behind a banner on the wrapper of the bottle proclaiming "Gatorade."
Next time you drink this beverage, be sure to remember what you are drinking, and its incredible journey from home-brewed drinks for a College Football team to being mass produced in numerous countries.
Source: Author milky54

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 05 2022 : Guest 50: 6/10
Dec 05 2022 : Guest 199: 7/10
Dec 05 2022 : Guest 199: 5/10
Dec 05 2022 : Guest 129: 7/10
Oct 25 2022 : Guest 165: 8/10
Oct 17 2022 : Guest 47: 8/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us