FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Landscapes and the Pests that Eat Them
Quiz about Landscapes and the Pests that Eat Them

Landscapes and the Pests that Eat Them Quiz


Match common landscape plants of Northeastern United States with the insects that feed on them. (seasonal and mild)

A multiple-choice quiz by imcastortroy. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Homes & Gardens
  8. »
  9. Plants & Gardens Flowers

Author
imcastortroy
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
243,942
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
619
- -
Question 1 of 10
1. What pest causes early defoliation to a winged euonymus? (also called : burning bush) Hint


Question 2 of 10
2. Horned oak gall is in fact a disease and not an insect.


Question 3 of 10
3. Your magnolia is swarming with bees but no hives are present. What insect is attracting these vigorous feeders? Hint


Question 4 of 10
4. Azalea are often fed upon by this leaf sucker. Hint


Question 5 of 10
5. You woke up, went outside and noticed notches in the leaves of your rhododendron. Who causes this damage? Hint


Question 6 of 10
6. A locust tree's little leaves are severely damaged by this little insect. Hint


Question 7 of 10
7. The small white bumps on your grandmother's variegated euonymus seem to be sucking the life out of an otherwise healthy plant. What are these bumps? Hint


Question 8 of 10
8. What insect tunnels within holly leaves, leaving lesions on the surface? Hint


Question 9 of 10
9. A severe mite infestation on an arborvitae shrub has what type of outward appearance? Hint


Question 10 of 10
10. This insect chews oak leaves so badly, they are reduced to mere veins. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What pest causes early defoliation to a winged euonymus? (also called : burning bush)

Answer: mites

These insects cause the leaves to turn white and fall off well before their noted fall color of bright red.
2. Horned oak gall is in fact a disease and not an insect.

Answer: False

While galls often look like a diseased portion of a plant, they are a result of insect inhabitation in localized areas.
3. Your magnolia is swarming with bees but no hives are present. What insect is attracting these vigorous feeders?

Answer: magnolia scale

Soft bodied scales that look like cankers on the bark secrete a black frass that coats the leaves and limbs below, attracting bees, wasps and hornets with its sweet taste.(Not recommended for dessert!)
4. Azalea are often fed upon by this leaf sucker.

Answer: lace bug

Lacebugs have large lacy wings in proportion to their body and feed from the bottom surface of the leaves, leaving a frassy residue behind.
5. You woke up, went outside and noticed notches in the leaves of your rhododendron. Who causes this damage?

Answer: black vine weevil

Black vine weevil live in the soil or mulch beneath rhododendron bushes and feed nocturnally.
6. A locust tree's little leaves are severely damaged by this little insect.

Answer: aphids

Severe aphid outbreaks cause widespread damage to locust trees, though healthy trees will have a second flush of growth once populations diminish.
7. The small white bumps on your grandmother's variegated euonymus seem to be sucking the life out of an otherwise healthy plant. What are these bumps?

Answer: armored scale

Armored scales are hard to control once established on a plant. Oils in the winter help suffocate this deeply ensconced insect.
8. What insect tunnels within holly leaves, leaving lesions on the surface?

Answer: holly leaf miner

Holly leaf miners feed on the soft tissue between the waxy outer layers of the holly leaf.
9. A severe mite infestation on an arborvitae shrub has what type of outward appearance?

Answer: areas turn light green, then wilt

Mites suck the life out of arborvitae slowly while populations increase. Once damage is noticed, the infestation is usually high and damage escalates/spreads quickly.
10. This insect chews oak leaves so badly, they are reduced to mere veins.

Answer: oak leaf skeletonizer

Oak leaf skeletonizer leaves unsightly damage on leaves.
Source: Author imcastortroy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us