FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about One Two Tree
Quiz about One Two Tree

One, Two, Tree Trivia Quiz


This quiz is about trees you might find in a temperate garden or home orchard. See if you can work out what the tree is from the clues given.

A multiple-choice quiz by suomy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Flowers, Plants & Gardens
  8. »
  9. Trees

Author
suomy
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,959
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
612
- -
Question 1 of 10
1. This tree is a member of the rose family, has the Latin name "Malus domestica" and its fruit is enjoyed in many forms including the alcoholic drink scrumpy. What is it? Hint


Question 2 of 10
2. Highly prized for its wood-working qualities and dark-coloured timber, this is a large tree producing edible seeds with a brain-like appearance. Which tree is it? Hint


Question 3 of 10
3. Another rose family member but of the genus "Pyrus", the fruit of this tree is used in making perry as well as being eaten fresh or cooked. Which of the following fits the description? Hint


Question 4 of 10
4. This genus consists of shrubs and small trees. The flowers form large clusters of small white or cream-coloured flowers; those from the black-berried variety of the tree (Sambucus nigra) are used to produce a cordial. Which tree is it? Hint


Question 5 of 10
5. The seed is the edible part of this deciduous tree, although it is normally referred to as a nut. It is made into marzipan, a liqueur called amaretto and even a form of milk. On what tree is the nut grown? Hint


Question 6 of 10
6. The leaves of this evergreen bush can be used to make a tea although it is the fruit which is the most commonly used, having a characteristic yellow colour when ripe. What tree can this be? Hint


Question 7 of 10
7. What tree is this? It is deciduous, bush-like, produces catkins and the nuts are edible, often being used in confectionery. Hint


Question 8 of 10
8. Mexican in origin, this deciduous evergreen tree is not frost-tolerant. It
produces an edible fruit which is a key ingredient in guacamole. What is this tree?
Hint


Question 9 of 10
9. Producing an edible seed sometimes called a marron, this deciduous tree is also prized for its wood. Grown from seed, it can take more than 20 years before it bears fruit. Hint


Question 10 of 10
10. A native evergreen of Mediterranean coastal areas, the fruit has produced an important commercial oil crop for thousands of years. The fruit is also eaten. What is the name of the tree? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This tree is a member of the rose family, has the Latin name "Malus domestica" and its fruit is enjoyed in many forms including the alcoholic drink scrumpy. What is it?

Answer: Apple

Apples have been grown for thousands of years and there are thousands of cultivars. China is the biggest grower with nearly 50% of the 2010 crop.
2. Highly prized for its wood-working qualities and dark-coloured timber, this is a large tree producing edible seeds with a brain-like appearance. Which tree is it?

Answer: Walnut

The tree has a range of uses, for example, burr wood veneer is used luxury cars, many parts of the tree can be used to produce a vegetable dye, and the walnut seed is edible and can provide an edible oil with health benefits. The pecan is a lighter-coloured timber and the other two nuts are much smoother in shape.
3. Another rose family member but of the genus "Pyrus", the fruit of this tree is used in making perry as well as being eaten fresh or cooked. Which of the following fits the description?

Answer: Pear

Pear trees are cold hardy and most varieties are deciduous. The list of cultivars extends to thousands. Apart from its edible fruit, the timber resists warping and cracking and has been used in making woodwind instruments, wooden spoons and stirrers for kitchen use, and for its aromatic smoke when burnt.
4. This genus consists of shrubs and small trees. The flowers form large clusters of small white or cream-coloured flowers; those from the black-berried variety of the tree (Sambucus nigra) are used to produce a cordial. Which tree is it?

Answer: Elder

The berries are used to make preserves although the flowers are more commonly used, producing a syrup. Various liqueurs such as St Germain (French), Sambuca (Italian) and Hallands Fläder (Swedish) use the flower. Many parts of the plant are poisonous and can lead to cyanide poisoning.
5. The seed is the edible part of this deciduous tree, although it is normally referred to as a nut. It is made into marzipan, a liqueur called amaretto and even a form of milk. On what tree is the nut grown?

Answer: Almond

The almond is one of the earliest nut trees and is a domesticated version of the wild almond. The wild almond seed/nut is much more bitter in taste, producing cyanide on eating. Just a few dozen can potentially kill you.
6. The leaves of this evergreen bush can be used to make a tea although it is the fruit which is the most commonly used, having a characteristic yellow colour when ripe. What tree can this be?

Answer: Lemon

Some varieties of lemon can fruit all year around in the right location. Many however fruit during Winter and early Spring, the off-season for most traditional fruits. Lemons helped solve scurvy problems during long sea voyages in the 18th Century, and the fruit's citric acid content means it is useful for household cleaning chores.
7. What tree is this? It is deciduous, bush-like, produces catkins and the nuts are edible, often being used in confectionery.

Answer: Hazel

They all have catkins however the macadamia is evergreen and the other two are large trees. The flexible nature of the wood means that its traditional uses included thatching, cask hoops, basketry and walking sticks. It can be readily coppiced.
8. Mexican in origin, this deciduous evergreen tree is not frost-tolerant. It produces an edible fruit which is a key ingredient in guacamole. What is this tree?

Answer: Avocado

The flowers on some varieties start off male in the morning and then re-open as female in the afternoon of the following day. With others, it is the other way around so the two different types are required to maximise pollination. It is also classified by some botanists as both deciduous and evergreen because it loses its leaves once a year but not before the replacement leaves have grown.
9. Producing an edible seed sometimes called a marron, this deciduous tree is also prized for its wood. Grown from seed, it can take more than 20 years before it bears fruit.

Answer: Sweet chestnut

Early production of chestnuts is achieved by grafting suitable scion wood onto a seedling rootstock usually of the same variety. The timber can be coppiced and has good ground durability due to being tannin-rich. The nut is a valuable food crop but fresh nuts do not have a good shelf life so some form of processing is desirable. The seed from the horse chestnut is inedible.
10. A native evergreen of Mediterranean coastal areas, the fruit has produced an important commercial oil crop for thousands of years. The fruit is also eaten. What is the name of the tree?

Answer: Olive

Some olive trees live for over a thousand years. Being fire-resistant, disease-resistant, drought-resistant and readily coppiced helps. Consumption of the fruit, oil and leaves have proven health benefits. The timber can be used for woodwork or firewood however the tree is more valuable for its commercial oil crop.
Source: Author suomy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us