Quiz about Complete the Sondheim Lyric
Quiz about Complete the Sondheim Lyric

Complete the Sondheim Lyric Trivia Quiz


I will give you a lyric from a show for which Sondheim was responsible for either the music, lyrics, or both, and you fill in the missing word(s).

A multiple-choice quiz by rattiemama. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Composers and Lyricists
  8. »
  9. Stephen Sondheim

Author
rattiemama
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,233
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
473
Last 3 plays: Guest 52 (8/10), Guest 72 (10/10), Guest 92 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Let's start with one of the more popular Sondheim shows. Can you finish this lyric from "Into the Woods?"

"This was just a ____________ in the woods."
Hint

moment
princess
journey
midnight

2. What phrase is missing in this lyric from "Follies?"

"I dim the lights and ___________________."
Hint

turn the music up
think about you
close my eyes
live in the dark

3. What is the repeated missing word in this line from "Gypsy?"

"If mama was married we'd live in a house as _________ as __________ can be. Just mama, three ducks, five canaries, a mouse, two monkeys, one father, six turtles, and me."
Hint

private
noisy
busy
lovely

4. Can you complete this lyric from "A Little Night Music?"

"One thousand whims to which I give in, since her smallest tear turns me ________."
Hint

away
morose
ashen
depressant

5. This song from "Sunday in the Park in with George" was made famous by Bernadette Peters. Do you know what verb is missing?

"But, Mama, the things that he does, they twinkle and ___________ and buzz."
Hint

shimmer
brighten
glimmer
wiggle

6. Do you know what Mrs. Lovett was surprised to be happy to find in this line from "Sweeney Todd?"

"Never thought I'd live to see the day men'd think it was a treat, finding poor ____________ wot are dying in the street."
Hint

puppydogs
pussycats
animals
children

7. We're getting a bit more obscure now. Do you know what descriptive word is missing in this line from "Passions?"

"I'm sorry that you're ill, I'm sorry you're in pain. I'm sorry that you aren't _____________. But yes, I wish you'd go away and leave me alone!"
Hint

to blame
happy
beautiful
well

8. Do you know the missing word in this ensemble show stopper from "Pacific Overtures?"

"It's the ripple, not the sea. Not the building but the beam. Not the garden but the stone. Not the ___________ house, someone in a tree."
Hint

little
tree
treaty
pretty

9. Now back to something more well known. Can you remember the funny climactic phrase missing in this lyric from "West Side Story?"

"Gee, Officer Krupke, we're down on our knees, 'cause no one wants a fellow with a _____________."
Hint

contagious disease
big stinky cheese
bad case of fleas
social disease

10. Finally, let's end with something much more obscure. This is one of my favorite lyrics of all time, from a song originally written for "Follies," but later cut from the show. Can you fill in the missing word?

"She sits at the Ritz with her splits of Mumms, and starts to pine for a stein with her ___________ chums, but with a Schlitz in her mitts down at Fitzroy's Bar, she thinks of the Ritz, oh it's so schizo."
Hint

wealthy
Village
BoHo
misfit


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's start with one of the more popular Sondheim shows. Can you finish this lyric from "Into the Woods?" "This was just a ____________ in the woods."

Answer: moment

This line is from the song "Moments in the Woods." Cinderella's prince has just had an affair with the Baker's wife, and sings to her, "This was just a moment in the woods. Our moment. Shimmering and lovely and sad."
2. What phrase is missing in this lyric from "Follies?" "I dim the lights and ___________________."

Answer: think about you

This one is from the song "Losing my Mind." The next lyric is, "Spend sleepless nights, to think about you. You said you loved me, or were you just being kind? Or am I losing my mind?"
3. What is the repeated missing word in this line from "Gypsy?" "If mama was married we'd live in a house as _________ as __________ can be. Just mama, three ducks, five canaries, a mouse, two monkeys, one father, six turtles, and me."

Answer: private

In the song "If Mama was Married" Louise is dreaming of a life settled down. Her notion that such a full house would be private is amusing.
4. Can you complete this lyric from "A Little Night Music?" "One thousand whims to which I give in, since her smallest tear turns me ________."

Answer: ashen

This line is from the song, "You Must Meet My Wife." The next line is "I never dreamed that I could live in so completely demented, contented a fashion."
5. This song from "Sunday in the Park in with George" was made famous by Bernadette Peters. Do you know what verb is missing? "But, Mama, the things that he does, they twinkle and ___________ and buzz."

Answer: shimmer

In the song "Children and Art," Dot, originally played be Peters, is singing to her deceased mother about how skilled her artist boyfriend is and begins to examine what is important to her.
6. Do you know what Mrs. Lovett was surprised to be happy to find in this line from "Sweeney Todd?" "Never thought I'd live to see the day men'd think it was a treat, finding poor ____________ wot are dying in the street."

Answer: animals

Mrs. Lovett sing this in "The Worst Pies in London." This lyric mentions animals, but later Mrs. Lovett mentions pussycats when she goes on to describe Mrs. Mooney and her pie shop. That is where she sings, "I've noticed something weird. Lately all the neighbors' cats have disappeared. Wot I calls enterprise, popping pussies into pies. Wouldn't do in my shop. Just the thought of it's enough to make you sick. And I'm telling you them pussycats is quick."
7. We're getting a bit more obscure now. Do you know what descriptive word is missing in this line from "Passions?" "I'm sorry that you're ill, I'm sorry you're in pain. I'm sorry that you aren't _____________. But yes, I wish you'd go away and leave me alone!"

Answer: beautiful

Fosca is furious when he sings this line to Clara in the song "Is This What You Call Love?"
8. Do you know the missing word in this ensemble show stopper from "Pacific Overtures?" "It's the ripple, not the sea. Not the building but the beam. Not the garden but the stone. Not the ___________ house, someone in a tree."

Answer: treaty

This is one of my favorite Sondheim songs - "Someone in a Tree." In it, several witnesses recollect the events at the treaty house as observed while hiding in a tree or under the floorboards.
9. Now back to something more well known. Can you remember the funny climactic phrase missing in this lyric from "West Side Story?" "Gee, Officer Krupke, we're down on our knees, 'cause no one wants a fellow with a _____________."

Answer: social disease

This line is from the song "Gee, Officer Krupke!" Earlier in the song the "head shrinker" says that, "Juvenile delinquency is purely a social disease."
10. Finally, let's end with something much more obscure. This is one of my favorite lyrics of all time, from a song originally written for "Follies," but later cut from the show. Can you fill in the missing word? "She sits at the Ritz with her splits of Mumms, and starts to pine for a stein with her ___________ chums, but with a Schlitz in her mitts down at Fitzroy's Bar, she thinks of the Ritz, oh it's so schizo."

Answer: Village

This song is called "Uptown, Downtown." It is often performed outside the musical, and is sometimes included in modern productions of "Follies." This lyric is a prime example of Sondheim's skill with internal rhymes.
Source: Author rattiemama

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 52: 8/10
Jan 11 2023 : Guest 72: 10/10
Jan 01 2023 : Guest 92: 7/10
Dec 27 2022 : Guest 82: 4/10
Dec 20 2022 : Guest 98: 4/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us