Quiz about Simply Sondheim
Quiz about Simply Sondheim

Simply Sondheim Trivia Quiz


I love Sondheim...I can never get enough of him, so I don't think anyone else can either. Take this quiz and see if you have the stuff to beat a Sondheim nerd.

A multiple-choice quiz by Queen Michelle. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Composers and Lyricists
  8. »
  9. Stephen Sondheim

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,684
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
940
Last 3 plays: Guest 78 (5/10), Guest 52 (4/10), Guest 204 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these musicals did Sondheim not provide the lyrics to? Hint

West Side Story
Passion
Gypsy
City of Angels

2. In what Sondheim musical can you find out about the "cookies"? Hint

Anyone Can Whistle
A Funny Thing Happened on the Way to the Forum
Into the Woods
Sweeney Todd

3. Sondheim's "Sunday in the Park With George" is based on the life of this painter.

Answer: (I hope you get this question "Seu" right)
4. In this song in "Sweeney Todd", the title character decides that "They all deserve to die." Hint

Pretty Women
A Little Priest
Epiphany
No Place Like London

5. Bernadette Peters has been a staple in Sondheim's work. Of the following Sondheim musicals, which was the last to have Bernadette as one of its stars? Hint

Gypsy
A Little Night Music
Into the Woods
Sunday in the Park with George

6. Not only is Sondheim a whiz with musicals for the stage, he has also done numerous things for movies and TV. Name the Sondheim TV movie about a hidden society based on the story "Fancies and Goodnights."

Answer: (Two Words)
7. Elaine Stritch performed the memorable song "The Ladies Who Lunch" in the original production of what Sondheim show? Hint

Merrily We Roll Along
Into the Woods
A Little Night Music
Company

8. Which of Sondheim's shows is performed in backwards order? Hint

Sweeney Todd
Merrily We Roll Along
Assassins
Pacific Overtures

9. What is the name of the cow in "Into the Woods"? Hint

Elmer
Jack
Milky White
Snow White

10. In the revival of Sondheim's "A Funny Thing Happened on the Way to the Forum", the role of Pseudolus was given to a female after Nathan Lane left. Who was the female? Hint

Bernadette Peters
Bea Authur
Elaine Stritch
Whoopi Goldberg


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these musicals did Sondheim not provide the lyrics to?

Answer: City of Angels

Although he did not write the music, Sondheim did provide the lyrics for Styne's "Gypsy" and Bernstein's "West Side Story." "Passion" is one of Sondheim's lesser-known musicals.
2. In what Sondheim musical can you find out about the "cookies"?

Answer: Anyone Can Whistle

This musical is considered a "successful failure." Although it only played on Broadway for 6 days, it is considered as one of Sondheim's best works.
3. Sondheim's "Sunday in the Park With George" is based on the life of this painter.

Answer: Seurat

Seurant was a painter who pioneered a unique technique based on creating a picture from small dots of color. The musical tells of his work getting in the way of his love and its repercussions through generations.
4. In this song in "Sweeney Todd", the title character decides that "They all deserve to die."

Answer: Epiphany

"Sweeney Todd", one of my favorite Sondheim shows, was supposed to be revived with Brian Stokes Mitchell as Todd and Christine Baranski as Mrs. Lovett in 2002. Apparently the plans fell through...I was upset.
5. Bernadette Peters has been a staple in Sondheim's work. Of the following Sondheim musicals, which was the last to have Bernadette as one of its stars?

Answer: A Little Night Music

Bernadette Peters was the witch in "Into the Woods", Dot and Marie in "Sunday...", and appeared as Momma Rose in "Gypsy" on Broadway in March 2003. Bernadette did not appear in "A Little Night Music" until July 2010.
6. Not only is Sondheim a whiz with musicals for the stage, he has also done numerous things for movies and TV. Name the Sondheim TV movie about a hidden society based on the story "Fancies and Goodnights."

Answer: Evening Primrose

Even though this is a TV movie, songs such as "I Remember" are still sung in a common musical theatre repetoire.
7. Elaine Stritch performed the memorable song "The Ladies Who Lunch" in the original production of what Sondheim show?

Answer: Company

The wonderful and groundbreaking musical "Company" tried to explore what urban relationships were like in a contemporary society. The score boasts such wonderful songs as "Another Hundred People" and the classic, "Being Alive."
8. Which of Sondheim's shows is performed in backwards order?

Answer: Merrily We Roll Along

"Merrily We Roll Along" has such classic songs as, "Not a day Goes By." It is a wonderful unique show, I wouldn't expect anything else from Sondheim.
9. What is the name of the cow in "Into the Woods"?

Answer: Milky White

In many productions I've seen, the cow steals the scene. The poor thing falls over when fed the ingredients to the potion.
10. In the revival of Sondheim's "A Funny Thing Happened on the Way to the Forum", the role of Pseudolus was given to a female after Nathan Lane left. Who was the female?

Answer: Whoopi Goldberg

Dear God! Just imagine Bea Authur as Pseudolus! It was interesting how they handled the song in the brothel...she just kind of stared and marveled at them. It was great!
Source: Author Queen Michelle

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 06 2023 : Guest 78: 5/10
Jan 27 2023 : Guest 52: 4/10
Jan 26 2023 : Guest 204: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 82: 1/10
Jan 14 2023 : Guest 173: 9/10
Jan 03 2023 : Guest 94: 6/10
Dec 27 2022 : Guest 82: 6/10
Dec 15 2022 : Guest 176: 7/10
Dec 13 2022 : Guest 204: 8/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us