FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dogs of Myth
Quiz about Dogs of Myth

Dogs of Myth Trivia Quiz


These are questions about some myths with dogs in them from the book "Dogs of Myth" (hence the title)

A multiple-choice quiz by GreenDayGurl530. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Beasts of Myth
  8. »
  9. Mythical Dogs

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
83,921
Updated
Aug 18 23
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
2383
- -
Question 1 of 15
1. According to the African myth, Basenjis can't talk (bark) because...? Hint


Question 2 of 15
2. True or False? According to the Japanese myth, Akitas dig in the dirt whenever they get a chance because they're looking for mice.


Question 3 of 15
3. According to the North American Indian myth, Huskies make their 'woo-aroo' sound when they're feeling...? Hint


Question 4 of 15
4. True or False? According to Native American mythology, First Man & First Woman put the stars up in the heavens before Coyote could trip on them again.


Question 5 of 15
5. According to the English myth, King Herla named the tiny hound dog that was only 2 inches tall....? Hint


Question 6 of 15
6. True or False? According to the English myth, the minister wanted the Curly-Coated Retriever to empty the pond using a cup.


Question 7 of 15
7. According to the Welsh myth, the prince killed Gelert (the wolfhound) because he thought Gelert had killed his...? Hint


Question 8 of 15
8. True or False? According to the Muslim myth, the Saluki is called el hor or "the noble one"


Question 9 of 15
9. According to the Muslim myth, the Saluki guarded the 7 youths for how many years? Hint


Question 10 of 15
10. True or False? According to the German myth, Rottweilers growls sound like thunder in their throats because they swallowed a thunder cloud.


Question 11 of 15
11. According to the English myth, Prince Rupert's poodle Boye could turn into a...? Hint


Question 12 of 15
12. True or False? According to the Chinese myth, Pan-Hu (the Shar-Pei) got to marry Yun-Ch'i (the emperor's daughter) because he killed Wu.


Question 13 of 15
13. According to the Celtic myth, the Bichon Frise got the stomach of the Mackerel with the magic ring in it by...? Hint


Question 14 of 15
14. True or False? According to the European myth, rubies popped out of the golden spaniel's paw.


Question 15 of 15
15. According to the European myth, Argia fell in love with whom because of the spaniel's magic spell? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Guest 64: 7/15
Jan 26 2024 : Guest 92: 5/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to the African myth, Basenjis can't talk (bark) because...?

Answer: He(Rukuba) stole fire for Nkhango and made the Fire God mad

Rukuba (the Basenji) stole fire and brought it to Nkhango. This made the Fire God mad, and he took away the basenji's ability to talk like a human or bark as his punishment.
2. True or False? According to the Japanese myth, Akitas dig in the dirt whenever they get a chance because they're looking for mice.

Answer: False

This is false. They are looking for their voice.
3. According to the North American Indian myth, Huskies make their 'woo-aroo' sound when they're feeling...?

Answer: Forgetful

Huskies 'woo-aroo' when they feel forgetful. So I guess Huskies are forgetful a lot...
4. True or False? According to Native American mythology, First Man & First Woman put the stars up in the heavens before Coyote could trip on them again.

Answer: True

Coyote tripped and fell onto the constellation cloth and spilled the stars all over. So First Man and First Woman put the stars in the heavens so he couldn't trip and spill them again.
5. According to the English myth, King Herla named the tiny hound dog that was only 2 inches tall....?

Answer: Herla's Hound

Redbeard gave King Herla a tiny Bloodhound that was only 2 inches tall that the king named Herla's Hound.
6. True or False? According to the English myth, the minister wanted the Curly-Coated Retriever to empty the pond using a cup.

Answer: False

This is false. The minister wanted the retriever to empty the pond using an acorn with a hole in it.
7. According to the Welsh myth, the prince killed Gelert (the wolfhound) because he thought Gelert had killed his...?

Answer: Son

The prince killed Gelert b/c he'd thought he'd killed his son, when he'd really killed the wolves, that tried to kill the prince's son.
8. True or False? According to the Muslim myth, the Saluki is called el hor or "the noble one"

Answer: True

The Saluki is called the noble one b/c she watched the 7 youths while they slept for 309 years.
9. According to the Muslim myth, the Saluki guarded the 7 youths for how many years?

Answer: 309

The Saluki guarded the 7 sleeping youths for 309 years without even being fed.
10. True or False? According to the German myth, Rottweilers growls sound like thunder in their throats because they swallowed a thunder cloud.

Answer: False

This is false. Rotties' growls sound like thunder because they were the dogs of Thor, the God of Thunder.
11. According to the English myth, Prince Rupert's poodle Boye could turn into a...?

Answer: cloud

Boye could turn into a cloud, and he fired hail upon the people attacking the Cavaliers.
12. True or False? According to the Chinese myth, Pan-Hu (the Shar-Pei) got to marry Yun-Ch'i (the emperor's daughter) because he killed Wu.

Answer: True

The Emperor promised his daughters hand in marrage to whoever killed Wu, and Pan-Hu the Shar-Pei turned out to be the one to kill him.
13. According to the Celtic myth, the Bichon Frise got the stomach of the Mackerel with the magic ring in it by...?

Answer: Entertaining the fisherman

The Bichon Frise entertained the fisherman and the fisherman gave the dog the fish guts.
14. True or False? According to the European myth, rubies popped out of the golden spaniel's paw.

Answer: False

Diamonds popped out of the golden spaniel's paw.
15. According to the European myth, Argia fell in love with whom because of the spaniel's magic spell?

Answer: The poor minstrel Atis

The dog was sent to help the poor minstrel Atis get the lovely Argia's hand in marrige. At first Argia falls in love with the dog and just wants the spaniel, but then the dog's magic spell makes Argia fall in love with Atis.
Source: Author GreenDayGurl530

This quiz was reviewed by FunTrivia editor nerthus before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us