FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Canines in Myth and Legend
Quiz about Canines in Myth and Legend

Canines in Myth and Legend Trivia Quiz


A quiz on a mixture of two of my favorite subjects, canines and mythology.

A multiple-choice quiz by wolfygal. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Beasts of Myth
  8. »
  9. Mythical Dogs

Author
wolfygal
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
183,239
Updated
Jul 23 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2045
Last 3 plays: Guest 92 (12/15), marianjoy (11/15), Guest 65 (6/15).
- -
Question 1 of 15
1. In Greek mythology, what is the name of the three-headed dog that guards the gate to the underworld? Hint


Question 2 of 15
2. Norse mythology also has a canine guardian of the underworld. What is the name of this four-eyed dog that guarded Hel? Hint


Question 3 of 15
3. This is the wolf son of Loki; it was said that he would swallow Odin at Ragnarok. Hint


Question 4 of 15
4. True or False: When Odysseus returned to Ithaca and disguised himself as an old beggar, his dog wasn't able to recognize him.


Question 5 of 15
5. In Roman mythology, Amulius seized the throne of Alba from his brother, Numitor. He then ordered that Rhea Silvia, Numitor's daughter, remain chaste so that she could not produce an heir, but the god Mars saw her and made love to her. She later gave birth to twins. After Amulius ordered that they were to be killed, his men cast the two boys into the Tiber. They were washed up onto a bank, where a she-wolf found them and suckled them. Later, they were raised by a shepherd. Who are these famous brothers? Hint


Question 6 of 15
6. This Egyptian god is depicted as a jackal or a man with the head of a jackal. He is said to attend to the judgement of the dead. Hint


Question 7 of 15
7. This mythical dog is from Yorkshire. It is said to have huge teeth and claws, and if you see it, you will die not long after. Hint


Question 8 of 15
8. In Greek myth, this two-headed dog is the guardian of Geryon's herd of cattle. His brother is also a guardian; he is the dog that guards the underworld. Hint


Question 9 of 15
9. One of these creatures- er, people- would be called lycanthropos in Greece and loup-garou in France. Hint


Question 10 of 15
10. In Norse mythology, these are Odin's two wolves. Hint


Question 11 of 15
11. Because he refused to give his brother-in-law his magic sword, this hero of Germanic myth was tied to a tree, along with all nine of his brothers. There, all of his brothers were killed one by one by a wolf. This Volsung escaped by biting off the wolf's tongue before it could devour him as well. Who is he? Hint


Question 12 of 15
12. In Irish myth, a youth named Setanta was attacked by a smith's hound. Saving himself, he killed the guard dog, but later he suggested that he would take the hound's place. What was this hero better known as? Hint


Question 13 of 15
13. In Germanic mythology, this is a wolf that chased the sun across the sky. At Ragnarok, the wolf was destined to catch the sun and swallow it. Can you name this canine? Hint


Question 14 of 15
14. This wolf had a similar job; he chased the moon, which, you guessed it, he swallows at Ragnarok. Hint


Question 15 of 15
15. In many Midwestern Native American tribes, the coyote was portrayed as the Trickster.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 26 2024 : Guest 92: 12/15
Jan 20 2024 : marianjoy: 11/15
Jan 09 2024 : Guest 65: 6/15
Jan 06 2024 : Pterry99: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Greek mythology, what is the name of the three-headed dog that guards the gate to the underworld?

Answer: Cerberus

One of Hercules' labors was to fetch the three-headed dog. Another interesting tid-bit about this canine: upon looking at him, it was said one would be turned to stone.
2. Norse mythology also has a canine guardian of the underworld. What is the name of this four-eyed dog that guarded Hel?

Answer: Garm

The Norns are three goddesses equivalent to the Fates. Jormungand is the Midgard Serpent, the snake that is so large that it coils itself around the world. Gultop is the horse of Heimdall, the watchmen who will blow his horn at the arrival of Ragnarok (the doom of the gods).
3. This is the wolf son of Loki; it was said that he would swallow Odin at Ragnarok.

Answer: Fenrir

Fenrir's brother is the Midgard Serpent. Talk about a strange family!
4. True or False: When Odysseus returned to Ithaca and disguised himself as an old beggar, his dog wasn't able to recognize him.

Answer: False

Upon their reunion, Argos, the loyal pooch, wagged his tail at his master then died shortly after.
5. In Roman mythology, Amulius seized the throne of Alba from his brother, Numitor. He then ordered that Rhea Silvia, Numitor's daughter, remain chaste so that she could not produce an heir, but the god Mars saw her and made love to her. She later gave birth to twins. After Amulius ordered that they were to be killed, his men cast the two boys into the Tiber. They were washed up onto a bank, where a she-wolf found them and suckled them. Later, they were raised by a shepherd. Who are these famous brothers?

Answer: Romulus and Remus

These brothers were said to have founded Rome (which was named after Romulus). Unfortunately for Remus, Romulus later killed his brother and went on to rule Rome.
6. This Egyptian god is depicted as a jackal or a man with the head of a jackal. He is said to attend to the judgement of the dead.

Answer: Anubis

Horus is the god of the sky and is depicted as a falcon. Seth is the god of chaos and storms; he is often depicted as a man with the head of an anteater-like animal. Taueret is identified with the hippo and is the goddess of pregnant women.
7. This mythical dog is from Yorkshire. It is said to have huge teeth and claws, and if you see it, you will die not long after.

Answer: Barghest

Llyr is the Celtic god of the Sea. "Spright" is just another way of spelling "sprite". Lastly, the seelie is the group of "good" fairies of British lore.
8. In Greek myth, this two-headed dog is the guardian of Geryon's herd of cattle. His brother is also a guardian; he is the dog that guards the underworld.

Answer: Orthrus

Charon is not quite a canine, though I have heard that he wore wolf's ears. He is the one who ferried the dead across the Acheron River, not the Styx as is usually believed nowadays. Scylla is a six-headed sea monster; you've probably read about her in the Odyssey, along with Charybdis. Remember the giant whirlpool?
9. One of these creatures- er, people- would be called lycanthropos in Greece and loup-garou in France.

Answer: Werewolf

There is a condition called lycanthropy in which a person believes they can transform into a wolf or other animals. The word lycanthropy is derived from Greek: lykos, meaning "wolf", and anthropos, meaning "man".
10. In Norse mythology, these are Odin's two wolves.

Answer: Geri and Freki

Huginn (Thought) and Muninn (Memory) are Odin's ravens. Balder and Bor both have relations to Odin; Balder is his son, Bor is his father. Mjollnir is associated with Thor, not Odin; it is his famed hammer. Hlidskjalf is Odin's throne.
11. Because he refused to give his brother-in-law his magic sword, this hero of Germanic myth was tied to a tree, along with all nine of his brothers. There, all of his brothers were killed one by one by a wolf. This Volsung escaped by biting off the wolf's tongue before it could devour him as well. Who is he?

Answer: Sigmund

Sleipnir is Odin's eight-legged horse. Siegfried and Sigurd are both names for Sigmund's son who would slay the dragon Fafnir.
12. In Irish myth, a youth named Setanta was attacked by a smith's hound. Saving himself, he killed the guard dog, but later he suggested that he would take the hound's place. What was this hero better known as?

Answer: Cuchulainn

The smith, Culann, declined Setanta's offer, but ever since that day, the youth was called Cuchulainn, which means "the hound of Culann".
13. In Germanic mythology, this is a wolf that chased the sun across the sky. At Ragnarok, the wolf was destined to catch the sun and swallow it. Can you name this canine?

Answer: Skoll

Ymir is a frost giant and was the first living creature. Beowulf was the hero to whom Grendel lost his arm. Beowulf also killed Grendel's mother and a dragon that had attacked his lands, though the murder of the latter had cost him his life. Hati is the wolf that chased the moon.
14. This wolf had a similar job; he chased the moon, which, you guessed it, he swallows at Ragnarok.

Answer: Hati

Hati and Skoll are brothers, supposedly the sons of a giantess. Before their acts can leave the world in chaotic darkness, the sun is supposed to give birth to a daughter that will offer warmth and light.
15. In many Midwestern Native American tribes, the coyote was portrayed as the Trickster.

Answer: True

In other myths, Coyote is seen as everything from the Creator to a bad omen of things to come.
Source: Author wolfygal

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us