FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Beware of the Dog
Quiz about Beware of the Dog

Beware of the Dog! Trivia Quiz


Man's faithful four footed friend has featured in both legend and myth. Be careful doing this quiz as some questions can seriously bite back!

A multiple-choice quiz by bracklaman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Beasts of Myth
  8. »
  9. Mythical Dogs

Author
bracklaman
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
261,796
Updated
Apr 15 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2929
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Odysseus finally returned home after the fall of Troy and many personal challenges to be unrecognised by all save his faithful dog which greeted him and then died. What was the name of the dog? Hint


Question 2 of 10
2. At one time the ancient Egyptians worshipped a dog (or jackal) headed god. What did they call it? Hint


Question 3 of 10
3. In more superstitious times what was the legendary 'black dog of doom' called by natives of northern Yorkshire? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name given to a ghostly black dog which was said to roam the Norfolk, Essex and Suffolk coastlines? Hint


Question 5 of 10
5. According to Irish folklore, the hero Fionn mac Cumhail was well-served by a mighty Irish hound. What was the animal called? Hint


Question 6 of 10
6. The early Arthurian stories depict a strong and vigorous war dog which accompanied Arthur on his expeditions. What was this dog called? Hint


Question 7 of 10
7. He was brother to the hell gate guardian Orthrus, at least according to Greek mythology. He had a distinctive physical appearance and it was a Herculean task to bring him to heel. Which monstrous dog am I describing? Hint


Question 8 of 10
8. Loki was a mischievous and somewhat evilly inclined Norse god who produced a fateful wolf with Angrboda. What was the name of the offspring? Hint


Question 9 of 10
9. The Norse myths refer to a four eyed monstrous dog which guards the entrance to their version of hell called 'Hellheim'. What did they name this beast? Hint


Question 10 of 10
10. According to one Trojan legend a queen who had given Priam fifty offspring was turned into a dog as she tried to escape her Greek captors. Who was this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 26 2024 : Guest 92: 9/10
Jan 14 2024 : Fenwayfan60: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Odysseus finally returned home after the fall of Troy and many personal challenges to be unrecognised by all save his faithful dog which greeted him and then died. What was the name of the dog?

Answer: Argos

Greek mythology relates how the faithful Argos waited for his master's return to Ithaca for over twenty years.

He was the first to recognize the King on his return from the Trojan wars even though Odysseus was disguised.

According to Homer, as soon as Argos recognized his master he released a final whimper and died.
2. At one time the ancient Egyptians worshipped a dog (or jackal) headed god. What did they call it?

Answer: Anubis

Anubis seems to have been a hybrid of both jackal and a wild dog.

He was traditionally coloured black and was associated with death and funeral rites.
3. In more superstitious times what was the legendary 'black dog of doom' called by natives of northern Yorkshire?

Answer: Barghest

The Barghest was rumoured to be a monstrous dog with huge teeth and claws from the area around Yorkshire, Northern England. It only appeared at night. People believed that anyone who saw the dog clearly would die soon after the encounter. In Wales, they had the red-eyed Gwygli, also known as the 'dog of darkness'. On the Isle of Man it was called the 'Mauthe Dog'.
4. What was the name given to a ghostly black dog which was said to roam the Norfolk, Essex and Suffolk coastlines?

Answer: Black Shuck

The Black Shuck or Old Shuck was also sometimes known as the 'Doom Dog' and like most of the 'black dog' legends of the British Isles was thought to presage great misfortune and death.
5. According to Irish folklore, the hero Fionn mac Cumhail was well-served by a mighty Irish hound. What was the animal called?

Answer: Bran

Bran was one of Fionn's famous fighting hounds. It was described as being 'ferocious, small-headed, white-breasted, sleek-haunched hound; having the eyes of a dragon, the claws of a wolf, the vigour of a lion, and the venom of a serpent.'
6. The early Arthurian stories depict a strong and vigorous war dog which accompanied Arthur on his expeditions. What was this dog called?

Answer: Cabal

The hound of Arthur according to the Welsh historian Nennius. When Arthur was pursuing the gigantic boar Troynt, Cabal's footprint was left on a stone in Wales.
7. He was brother to the hell gate guardian Orthrus, at least according to Greek mythology. He had a distinctive physical appearance and it was a Herculean task to bring him to heel. Which monstrous dog am I describing?

Answer: Cerberus

In Greek mythology Cerberus was the gigantic hound which guarded the gates of Hades. He was described as a three-headed dog with a serpent's tail, a mane of snakes, and a lion's claws.

One of the extra clues I embedded in the question referred to a Herculean task. This was because one of the twelve 'Labours of Hercules' was to fetch Cerberus from the underworld.
8. Loki was a mischievous and somewhat evilly inclined Norse god who produced a fateful wolf with Angrboda. What was the name of the offspring?

Answer: Fenrir

In Norse mythology the day of Ragnarok would see Fenrir break the chains placed on him by the gods and join the giants in their battle against the gods. He will seek out Odin and consume him.

The new world order would see Vidar, Odin's son, avenge his father by killing the wolf.
9. The Norse myths refer to a four eyed monstrous dog which guards the entrance to their version of hell called 'Hellheim'. What did they name this beast?

Answer: Garm

In Norse mythology the day of Ragnarok would see Garm join the giants in their fight against the gods.

He is fated to be killed by the god of war Tyr who will then die from the wounds inflicted by the hound.
10. According to one Trojan legend a queen who had given Priam fifty offspring was turned into a dog as she tried to escape her Greek captors. Who was this?

Answer: Hecuba

According to legend Hecuba was the wife of King Priam of Troy. She was variously said to have had nineteen or fifty children by him with the most famous being Hector, Cassandra and Paris.
Source: Author bracklaman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us